Átfogó környezettudatosság a Sunnál

Kovács Attila, 2008. február 27. 13:31

A Sun Microsystems Magyarország mai budapesti sajtótájékoztatóján Fischer Erik műszaki igazgató kitért rá, a vezető amerikai vállalat szerver, kliens és adattárolási és archiválási termékeinél egyre nagyobb hangsúlyt helyez a környezettudatos technológiák kifejlesztésére, alkalmazására.

Ennek néhány bizonyítékával is szolgált az előadó: a hardverfejlesztések során szempont, hogy mellőzzék az ózonromboló (CFC, HCFC) anyagokat; minden Sun termék ROHS-kompatibilis (nem használ pvc-t); az összes berendezést, eszközt, számítógépet bontási és bomlási vizsgálatnak vetik alá; a gyártásba visszakerülő eszközök 65%-a újrahasznosított anyag (WEEE-kompatibilitás); 2008 óta a Sun EICC szabványokat használ; 2007 óta a Sun minden első szintű beszállító cége szintén az EICC szabványt követi; minden Sun termék 100 %-ig megfelel az ISO 14001-es szabványnak.

Fischer szerint a Sun házon belül is példát mutat a környezetvédelem, környezettudatosság terén, törekszik a minél hatékonyabb energiagazdálkodás megvalósítására. Példa erre a cég Santa Clara-ban található központi adatközpontja, amelynek átrendezésével 66%-os hely- és 61%-os energia-megtakarítás volt elérhető. A Sun Microsystems berkeiben egyre terjed a gondolat, miszerint a technológiák fejlődésével már nem csak a számítástechnikai teljesítmény növelése az elsődleges szempont, hanem az is, hogy ez mekkora helyen és mekkora fogyasztás mellett érhető el. A fejlesztések, intézkedések következtében a Sun energia számlája több mint 1 millió dollárral csökkent, miközben a széndioxid kibocsátását 3227 tonnával tudta éves szinten csökkenteni.

Fischer néhány konkrét és jellemző példát is felhozott a Sun termékeinek környezettudatos voltára:

- UltraSPARC T1 és T2 (Niagara) processzorok, egyedülálló 70, illetve 90 Watt fogyasztással;
- a Sun Ray vékonykliens 4Wattot fogyaszt, ami egy hagyományos PC átlagfogyasztásának kevesebb mint 5%-a;
- az egyik legújabb a standard méretű konténerben kialakított Sun Modular Datacenter S20 (Blackbox), amely léghűtés helyett egyedi vízhűtést használ, így akár 40%-kal csökkentheti a konténerben elhelyezett eszközök hűtéséhez szükséges energia felhasználását;
- a Sun új xVM virtualizációs megoldása szintén segíthet az informatikai eszközök jobb kihasználásában (lásd megvásárolta a nyílt forráskódú Virtual Box desktop virtualizációs megoldást gyártó Innotek céget).

Fischer Erik külön is felhívta a figyemet a Sun portálon, minden hardvertermék mellett feltüntetett "power calculator" linkre, illetve funkcióra.

A sajtótájékoztató másik részében a Sun által indított környezettudatossági kutatássorozatának a GKIeNet Kft. közreműködésével végzett, 750 hazai közép- és nagyvállalat körében készített, nyolc - inkább elvi, mint gyakorlati - kérdésből álló, második reprezentatív felmérésének eredményeit ismertette a kft. képviseletében Lőrincz Vilmos.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09