Tavaly 4 százalékkal nőtt a bankkártyák száma

MTI Sajtóadatbank, 2008. május 20. 09:23

Magyarországon 2007 végén több mint 8,6 millió bankkártya volt forgalomban, 4 százalékkal több, mint egy évvel korábban - derül ki az MNB magyarországi fizetési kártya üzletágról készített elemzéséből. Az egy főre jutó 0,82 darabbal a magyarok az 1,38 darabos EU-átlag alatt, a középmezőnyben vannak. A vásárlások aránya tavaly először meghaladta a készpénzfelvételekét: száz műveletből 52 fizetés volt.

Az előző két évben 13, illetve 11 százalékkal emelkedett a kibocsátott plasztikok száma; a tavalyi megtorpanás oka az elemzés szerint részben annak tulajdonítható, hogy tavaly decemberben megszűnt a Diners Club kártyák magyarországi kibocsátása, részben pedig annak, hogy a saját védjeggyel ellátott kártyakonstrukciók egy részét a kibocsátó bankok megszüntették.

Még mindig a debit (terhelési) kártyák teszik ki a kártyák túlnyomó többségét, de részarányuk fokozatosan csökken: tavaly az előző évi 80-ról 79 százalékra mérséklődött. A credit (hitel) kártyák száma tavaly egy év alatt 9 százalékkal nőtt és 2007 végén a forgalomban lévő kártyák egyötödét tette ki.

A charge kártyákból (esetükben a számlázási periódus végén a tartozás teljes összegét ki kell egyenlíteni) mindössze 19 ezer, az előre fizetett plasztikokból 15 ezer darab volt 2007 végén forgalomban. A magyar piacon 2006-ban megjelent többfunkciós kártyákból (fizikailag egy kártya működhet például debit és credit kártyaként is) a múlt év végén kevesebb mint 60 ezer volt forgalomban.

Bizonyos kártyatermékek kibocsátásába a bankok mellett bekapcsolódhatnak kereskedők (co-branded kártya) és non-profit szervezetek is (affinity kártya), ezeknek a konstrukcióknak a részaránya 12 százalék volt, számuk alig emelkedett az előző évhez képest (1,049 millió).

Továbbra sem jelentős a business kártyák aránya (5 százalék), azonban egyre több lakossági termékként nyilvántartott kártyát használnak üzleti célokra. Az internetes vásárlások biztonságát növelő, úgynevezett virtuális kártyákból 2007 végén 162 ezer volt forgalomban.

EMV csippel az egy évvel korábbi 23 százalékkal szemben 2007 végén a kártyák 32 százaléka volt ellátva; továbbra is csak két bank, a K&H és az OTP bocsát ki csip kártyát - derül ki az elemzésből.

Az elektronikus készpénzfelvételt 4286 ATM biztosítja, ezeket egészíti ki a bankfiókokban és a postahivatalokban üzemeltetett 10 213 POS berendezés. Magyarországon fele annyi ATM jut egymillió lakosra, mint az EU-ban (760 berendezés/fő). Az automaták 45 százaléka falba épített, a maradék önállóan áll. Az ATM berendezések 39 százaléka alkalmas EMV csipkártyák elfogadására.

A Visa és MasterCard védjeggyel ellátott kártyákat elfogadó kereskedelmi egységek száma 10 százalékkal bővült az elmúlt évben, 29 491 üzletben lehet ilyen kártyákkal fizetni, American Express kártyával 20 257, JCB kártyával 12 513 üzletben.

A Diners Club kártyák elfogadását a Citibank 2007 decemberében beszüntette; az Erste Bank megkezdte ugyan a szerződéskötést a kereskedőkkel, de az év végén mindössze 43 kereskedőnél lehetett külföldi kibocsátású Diners Klub kártyával fizetni.

A kereskedői elfogadó helyeken 43 370 elektronikus POS üzemel, gyakorlatilag minden művelet engedélykéréshez kötött, ami a kártyahasználat biztonságát emeli. A POS berendezések 80 százaléka alkalmas az EMV chip kártyák elfogadására.

A hazai és külföldi kibocsátású kártyákkal 271 millió műveletet hajtottak végre az elmúlt év során a hazai bankok ATM és POS hálózatában, 6.682 milliárd forint értékben. A növekedés üteme az előző évhez képest a darabszámot tekintve 17, értékben 10 százalék volt.

A vásárlási műveletek aránya 2007-ben haladta meg először a készpénzfelvételeket; száz műveletből 52 (2006-ban 48) áru és szolgáltatás ellenértékének kifizetését szolgálta.

A magyar kártyabirtokosok az elmúlt évben 259 millió alkalommal használták kártyáikat belföldön és külföldön, 6555 milliárd forint értékben; a műveletek száma 13 százalékkal, a forgalom értéke 10 százalékkal emelkedett az előző évhez képest.

A hazai kártyákkal havonta belföldön és külföldön átlagosan 2,51 műveletet hajtanak végre havonta, leszűkítve a hazai, valódi készpénzkímélést jelentő vásárlási műveletekre, havi 1,24 műveletet. Az egy kártyára eső havi készpénzfelvételek száma 1,18.

A vásárlások átlagos tranzakciós értéke (8009 forint) 7,98 százalékos fogyasztói árindex növekedés mellett 1 százalékkal csökkent, tehát a kis értékű fizetéseknél is terjed a kártyahasználat.

Kulcsszavak: bankkártya MNB trend

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09