Montana: az idén kétszer akkora bevétel keresőprogramokból

MTI Sajtóadatbank, 2008. május 29. 11:03

A informatikai piacon érdekelt Montana Zrt. az idén az intelligens keresőprogram, az Infovadász eladásából és a fejlesztésekhez kapcsolódó pályázati pénzekből együttesen mintegy 500 millió forint árbevételre számít, ami a duplája az egy évvel korábbi eladásoknak, illetve megoldásfejlesztéseknek - mondta Vadász Pál, a Montana Zrt. elnök-vezérigazgatója az MTI-nek.

Hozzátette: a cég az idén eddig 120-140 millió forint értékű szoftvereladásról írt alá szerződést, s további két-három nagy, 50-250 millió forint közötti értékű projektről tárgyal.

Vadász Pál elmondta: az intelligens keresést elsősorban ott érdemes alkalmazni, ahol fontos az információk gyors és pontos megjelenítése, így például a távközlési szektorban, az államigazgatásban, a bíróságokon, az energetikában és a közműszektorban.

Az Infovadász a Montana saját fejlesztésű szoftvere: a szoftver az elektronikus dokumentumokban való tartalomkeresést teszi lehetővé mintegy 90 százalékos pontossággal. A tanítható szoftver fejlesztését tavaly a második félévben fejezték be, s az alkalmazást a magyar rendőrség már megvásárolta.

Vadász Pál elmondta: a KPMG szerint a nyugat-európai cégek vezetőinek 78 százaléka érzi úgy, hogy üzleti lehetőségeket szalaszt el szervezeti tudásának kihasználatlansága miatt, s az ebből adódó veszteségük az éves forgalmuk 6 százalékát is elérheti.

Az elnök-vezérigazgató kifejtette: egy olyan cégnél, ahol például 40 alkalmazott foglalkozik információk keresésével, egy 200 millió forintos intelligens keresőprogram telepítés és fejlesztés mintegy 10 hónap alatt megtérül, nem beszélve a találati pontosság nagyságrendekkel való növekedéséről.

A világon többféle hagyományos keresőprogramot is használnak a cégek és szervezetek, ezek azonban mechanikusan rendezik a találatokat, s problémát okoznak számukra a háttérben lévő, nehezen elérhető adatbázisok. A hagyományos keresés másik problémája, hogy nem tartalmi, hanem csak jelentés alapon működik, s csak az adott nyelven ad találatokat.

Ezzel szemben az intelligens keresés az interneten megtalálható információ halmazt szövegelemzés alapján fésüli át, több lehetséges jelentést is megenged "olvasás" közben, majd a művelet végén kiválasztja a legvalószínűbb választ. Ezzel pedig jóval nagyobb találati pontosságot ér el.

A magyar magántulajdonban lévő társaság tavaly 3,8 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, míg adózás előtti nyeresége 100 millió forint volt.

Kulcsszavak: Montana +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Xiaomi publikálta a legújabb ESG jelentését

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 13:04

Stratégiai összefogás az AWS és a Deloitte közt

Több éves, átfogó, stratégiai együttműködésbe kezdett a világ legnagyobb vezetési tanácsadó cége, a Deloitte, valamint a világ legnagyobb nyilvános felhőszolgáltatója, az Amazon Web Services (AWS). A kooperációjuk célja, hogy felgyorsítsák a vállalatok digitális transzformációját, az üzleti műveleteik felhőbe terelésével felkészítsék őket az egyre élesedő versenyre, valamint maximalizálják számukra a felhőalapú technológia üzleti előnyeit. 

2024. május 2. 16:07

Cégmarketing trendek – 2024. Legyünk jelen egyszerre mindenhol!

Legyünk ott mindenhol! Ez a jelszava mostanában a cégeknek. Mindenütt látszódni, hallatszódni kell, hogy a nagy kommunikációs zajban észrevegyenek. A PP Konferenciaközpont és a BKIK „Cégmarketing trendek – 2024 Legyünk jelen egyszerre mindenhol!” című, május 30-án megrendezendő hibrid konferenciájának előadói választ adnak arra, hogy hogyan juttassuk el üzeneteinket a vevőinknek a rendkívül felpörgetett, zajos online és offline térben 2024-ben.

2024. május 2. 12:59

Elkészült az egyedülálló hazai AI-kutatás

A mesterséges intelligencia térnyerése egyaránt kelt izgalmat és aggodalmat a cégvezetők körében. Vajon mekkora tudással rendelkeznek a mindent elsöprő technológiával kapcsolatban? Elkészült Magyarország átfogó AI&Leadership kutatása, hogy hiteles- és valós képet kapjanak egymásról is a vállalatirányítók.

2024. május 2. 11:36

Együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány, a Yettel és a CETIN

A magyarországi digitalizáció fejlesztését szolgáló együttműködést közös nyilatkozatban erősítette meg a kormány, a Yettel Magyarország Zrt. és a távközlési infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary Zrt. A megállapodásban foglaltak szerint a vállalatok 2024-2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajtanak végre.

2024. május 2. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14