A domainek felszabadításáról szavaz a héten az ICANN

Milkovits Gábor, 2008. június 23. 16:43

Az internetes címek kezelésével megbízott non-profit szervezet csütörtökön szavaz arról a javaslatról, amely gyakorlatilag bárki számára lehetővé teszi csúcsszintű domainek bejegyeztetését.

A mostanáig érvényben lévő szabályok értelmében vagy csak országoknak járt csúcsszintű domain – például a .hu -, vagy pedig a .com, .org, . net és még néhány más verzió közül lehetett választani. Ha viszont a csütörtöki szavazáson az igenek győznek, úgy elvileg bárki bármilyen saját kiterjesztésű domaint regisztráltathat, ráadásul ezeknek lehetőség szerint azonnal használhatóak lesznek a nemzetközi karakteres (például kínai) változatai is. Dr Paul Twomey, az ICANN vezérigazgatója a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a bejegyzés feltétele csupán egy életképes üzleti terv, valamint a megfelelő műszaki háttér meglétének igazolása. Ezután egy átmeneti időszak következik, amikor lehetőség van a bejegyzés megtámadására; amennyiben nem eldönthető, hogy ki a leginkább jogosult az adott domain-re, úgy először az internetcím-kiterjesztés közös használatára próbálják ösztönözni a feleket, majd ha ez nem működik, aukciót hirdetnek és a legtöbbet kínáló regisztráltathat.

Twomey az amerikai vadnyugat XIX. századi meghódításához hasonlította azt a folyamatot, amit a csütörtöki pozitív döntés előidézhet. Egy bejegyzés ugyanakkor több ezer dollárba fog kerülni, amit a vezérigazgató azzal indokolt, hogy mostanáig nagyjából tízmillió dollárt költöttek az új rendszer hátterének megteremtésére.

Kulcsszavak: domain ICANN

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14