Alapos gyanú nélkül kobozhat el laptopokat az FBI

Milkovits Gábor, 2008. augusztus 2. 08:54

A Washington Post beszámolója szerint az FBI bármely az országba belépő személytől elveheti laptopját, mobiltelefonját, pendrive-ját vagy mp3 lejátszóját és határozatlan ideig visszatarthatja őket, illetve szabadon rendelkezhet a rajtuk tárolt személyes adatokkal.

Az amerikai Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (DHS) hivatalos közleménye szerint az intézkedésre a terrorizmus elleni küzdelem hatékonyabbá tétele érdekében van szükség. Az elkobzásokat az FBI ügynököknek semmiféle gyanúval nem kell igazolniuk és arra is fel vannak hatalmazva, hogy az eszközökről nyert személyes információt más nyomozati szerveknek, vagy akár dekódolást végző civil társaságoknak és személyeknek is kiadják. Az üzleti és a bírósági eljárásokhoz kapcsolódó titkokat viszont lehetőség szerint diszkréten kell kezelniük, illetve ha semmilyen gyanús adatot nem találnak, a másolatokat meg kell semmisíteniük.

A szigorú ellenőrzések sajtóértesülések szerint már hónapok óta tartanak, ám az amerikai kormány nyilvánvalóan nem akart hírverést az intézkedés körül, amely megint nem vet túl jó fényt a Bush-kormányzat politikájára. Ugyanakkor emberi jogi szervezetek és utazási irodák egyre gyakrabban fordulnak a külföldiekkel szembeni megalázó procedúrák miatt a nyilvánossághoz, így aztán végül is kénytelenek voltak hivatalos közleményt kiadni a sajtónak. Az említetteken kívül merevlemezeket, csipogókat, optikai lemezeket, videó- és hangszalagokat, sőt könyveket illetve bármilyen írott anyagot is indoklás nélkül elvehetnek az FBI-osok a határon.

Kulcsszavak: jog FBI

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05