IP alapú push-to-talk mobil-előfizetőknek

Kovács Attila, 2008. október 9. 15:01

Szy Gábor, a PTTSystems Kft. (PTT) ügyvezető igazgatója a társaság mai első sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a PTT mobilinternet alapú digitális rendszeren nyugvó push-to-talk szolgáltatást kínál.

Az előfizetős díjcsomaggal rendelkező mobiltelefon előfizetőknek a PTT lehetőséget biztosít arra, hogy mobiltelefonnal - IP alapú kommunikáció révén - egy vagy több mobiltelefont érjenek el, akár egyetlen gombnyomással, távolsági korlátok nélkül. A szolgáltatás igénybevételéhez PTT képes mobiltelefon (az összes Nokia típus), érvényes SIM kártya és külön PTT előfizetés (2600 Ft/hó) szükséges. A rendszer minden hazai mobilszolgáltató hálózatában működik, az országban bárhol, ahol van legalább egy osztásnyi térerő (metróban, aluljárókban, alagutakban is). Mivel nincsenek távolsági korlátok, teljes országos rendszer kiépítésére alkalmas.

A PTT lényege, hogy a telefonról küldött beszédet egy adott (szabadon kialakítható) csoporton belül minden bejelentkezett személy megkapja. Ilyen kommunikációs csoportokat bármelyik előfizető szabadon létrehozhat. A rendszer megkülönböztet nyílt és zárt csoportokat. Míg az elsőbe bármelyik tag meghívhat bárkit, aki szerepel a telefonkönyvében, az utóbbiba csak a csoport létrehozója adhat hozzá új embert. A meghívás SMS-en történik. Hasonlóan a hagyományos CB rádiókhoz, itt is egyszerre egy ember beszél, a többi hallgatja. Csoporton belül bárki kezdeményezhet adást, ami teljesen szelektív, tehát csak azok veszik, akik ugyanabban a csoportban vannak. Egy előfizető egyszerre több csoportnak is tagja lehet, így párhuzamosan hallgathat több csatornát. Üzenet vétele esetén nincs szükség annak elfogadására, mert a beszéd automatikusan megjelenik a készülék kihangosítóján, illetve a kijelzőjén pedig az, hogy melyik csoportból és kitől érkezett az adás. A rendszer a csoportba bejelentkezett tagok listájának lekérdezését is elvégzi. A tagok azonosítása hívójelükkel történik. A hívójel a rendszer konfigurálásakor kerül beállításra, de egyes készülékek megengedik „becenevek” beállítását is.

A szolgáltatásba egy megfelelő program segítségével lehet belépni, így az bármikor ki- vagy bekapcsolható. Ez a szoftver a legtöbb Nokia telefonon gyárilag megtalálható, és más gyártók is dolgoznak a szolgáltatás egy következő generációs, nyílt szabvány alapú megvalósításán. A mobilkészüléken a telefonhívások elsőbbséget élveznek, így egy esetleges bejövő hívás esetén a PTT automatikusan kikapcsol (ilyenkor a beszéd megszakad), majd a hívás befejeztével újra visszajelentkezik.

A Prím további információkat is megtudott:

A push-to-talk-hoz a számítógépes nagy rendszereket a Csurgai Gábor vezette Haisystem Kft. tervezte, szállítja, illetve a technológiai hátteret (szerverek) biztosítja. A rendszert használja az Országos Polgárőr Szövetség, ugyanakkor a Dakar Rally magyar résztvevőivel is sikeresen tesztelték. A robusztus ipari, vízálló, ütésálló mobilkészülékek közül az indiai-amerikai Sonim cég XP1 jelű mobiljaival (2009-től a Sonim újonnan megjelenő XP3 készülékeivel) is rendelhető a folyamatos internet forgalmat nem igénylő push-to-talk szolgáltatás. A PTT a finn Pushcom cég szoftverét használja. A PTT országos lefedettséget biztosít, a szolgáltatás igénybe vételéhez nem szükséges hűségnyilatkozat. Potenciális felhasználási területek: biztonsági szolgálatok, sportrendezvények, vadászatok, építkezés, taxi- és futárszolgálatok, logisztika, konferencia-beszélgetések, vitorlázás stb.    

Kulcsszavak: PTT mobilszolg VoIP

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezért egyre erősebb a felújított mobilok piaca

Erősödő újkészülék-eladások, a termékek hosszabbodó szoftveres támogatása és életciklusa, valamint a bevizsgált készülékek iránti növekvő bizalom is segíti Magyarországon a felújított okostelefonok piacának bővülését. A Rejoy.hu a távközlési világnap alkalmából gyűjtötte össze az aktuális trendjeit.

2024. május 18. 15:27

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59