Érkezik a Windows Essential Server Solutions

Kiss Ádám Zoltán, 2008. november 9. 21:05

November 12-én bemutatkozik a Microsoft kis- és középvállalatoknak készült integrált kiszolgálószoftverek új családja, a Microsoft Windows Essential Server Solutions. Lássuk, milyen újdonságokat kínálnak!

A nemzetközi porondra 2008. november 12.-én lép a Microsoft új szerver családja, a 75 gépnél kevesebb platformmal rendelkező kisvállatoknak készült Microsoft Small Business Server 2008 és a legfeljebb 300 számítógéppel rendelkező középvállalatok számára gyártott Essential Business Server 2008. A Windows Essential Server Solutions számtalan módot ad a kis-és középvállalati piac kiaknázására. Az új platform a biztonság, a felügyelet, a webalapú alkalmazások és szolgáltatások, valamint az üzleti célú intelligencia terén szolgál a legtöbb újdonsággal.
 
Mindkét változat a Windows Server 2008 Standard (WS 2008) verzióját tartalmazza. A WS 2008 kódbázisa megegyezik a Vista kódbázisával, ezért magával hozza a Vista technológiai, biztonsági és menedzsment újításait. A WS 2008 a WS 2003 kibővített és megújított szolgáltatásai mellet számos új fejlesztést is kapott:
 
Active Directory RMS management – Az AD-t kibővítették személyazonosság alapú hozzáférés-kezeléssel, tanúsítványkezelései és tartalomvédelmi szolgáltatásokkal. Különálló szolgáltatásként leállítható és újraindítható a tartományvezérlő újraindítása nélkül.
 
Read-Only Domain Controller
– Az RODC az AD egy olvasható másolatát tartalmazza, nem írható. A Microsoft külső fióktelepekre szánja, ahol nem érhető el a központéval megegyező fizikai biztonság. Kombinálható a Server Core telepítéssel.
 
Cryptography Next Generation – egy új CNG API ami támogatja az elliptikus görbe-alapú titkosítást (ECC) és továbbfejlesztett tanúsítványkezelést.
 
Group Policy Preferences – A csoportházirendekhez megjegyzéseket lehet fűzni. Csoportonként és felhasználónként jelszóházirendeket lehet definiálni.
 
Network Access Protection
– házirend alapú hálózatkezelés, ellenőrzi a klienst (helyi vagy távoli PC, hordozható eszközök), hogy megfelel-e a házirend elvárásainak, ha nem, akkor karanténba teszi vagy elutasítja a hozzáférést.
 
Hyper-V – Az operációs rendszer kernelrétegében végzi el a szerver-virtualizációt. Egy fizikai számítógépen számos virtuális szervert futtathatunk, akár többféle operációs rendszert egymás mellett. A hivatalos demonstrációs videó itt tölthető le.
 
Internet Information Services
– a legújabb IIS 7.0 Windows Web platform, ami egyszerűen menedzselhető és biztonságos felület webes alkalmazások és szolgáltatások hostolásához (ASP.NET, Windows Communication Foundation Web, Windows SharePoint Services).
 
Server Core – A telepítéskor a grafikus felhasználói felület (GUI) és a Windows Explorer Shell nem települ fel, a Server Core parancssorból vagy a Windows Remote Management útján távolról történhet. Kevesebb funkcióval rendelkezik, ezáltal nem lehet bármilyen alkalmazást futtatni rajta. Épp ezért kevésbé sebezhető, kevesebb biztonsági és egyéb javítást kell telepíteni rá. A futtatható alkalmazások: Active Directory Domain Service, DNS-, DHCP-, fálj-, nyomtatókiszolgáló, Windows Media Server, Terminal Services (Easy Print, Remote Programs, Gateway), IIS 7 webszerver és Hyper-V virtuális szerver. A Server Core elfut 512 MB memóriával és 5-6 GB lemezterülettel.
 
Server Manager
– összegyűjti a szerveren végrehajtható adminisztrációs és biztonsági műveleteket egyetlen alkalmazásba, ez a Microsoft Management Console. Ha több szervert kell menedzselni, akkor a Windows PowerShell-lel automatizálhatjuk a feladatokat, ami parancssorból, szkriptekkel vezérelhető. Ezen keresztül automatikusan futtathatunk taskokat például az IIS-en, az AD-ben, a Registry-n vagy a WMI-n.
 
Terminal Services
– A terminálszolgáltatások terén nagy újdonság a távoli alkalmazások (Termonal Services Remote Programs) átvétele a helyi számítógépre. A TS Gateway segítségével a hitelesített számítógépek biztonságosan kapcsolódhatnak egy terminálkiszolgálóhoz HTTPS-sel, akár webes felületen is (TS Web Access). A TS Easy Print-tel nem kell minden nyomtató illesztőprogramját a szerverre telepíteni, enélkül is átirányítható a nyomtató a terminálszolgáltatás-munkamenetbe.
 
Deployment Services (WDS) – egy továbbfejlesztett, mulitcast üzemmódú operációsrendszer-lemezkép telepítő az Automated Deployment Services-t és a Remote Installation Services-t váltja fel.
 
Az új lehetőségekről és alkalmazásukról találunk videókat a Technet angol nyelvű oldalán: How Do I?
 
Windows Small Business Server 2008
 
Két változatban kerül a piacra a SBS 2008: Standard és Premium. A Standard verzió a tipikus egyszerveres csomag, integrálja az Exchange Server 2007 Standard Edition-t, a Windows SharePoint Services 3.0-t, a Microsoft ForeFront Security for Exchange-t (bemutató videó), a Windows Live OneCare for Servert és a Windows Server Update Services 3.0-t.

A Premium verzió a Standard mellett tartalmazza az SQL Server 2008 Standard Edition-t is, amit egy különálló fizikai szerverre installálhatunk. A különálló szerverhez kapunk a csomagban egy második SBS 2008 szerver licencet is. A második licence futhat egy 32-bites vagy 64-bites platformon, de az elsődleges szervernek 64-bitesnek kell lennie az Exchange Server 2007 miatt.
 
A Microsoft az SBS 2008-hoz elsődleges szerverként minimum 4 GB RAM-ot, 2.66 GHz-nél gyorsabb processzort és 60 GB szabad lemezterületet javasol, bár az Exchange Serverhez használjunk annyi RAM-ot, amennyit csak tudunk. A másodlagos adatbázis szervernek megfelelő egy 2 GB RAM-mos gép is 40 GB szabad lemezterülettel. De ez csak a minimális rendszerkövetelmény!
 
Windows Essential Business Server 2008

 
A WESS 2008 három vagy négy fizikai szerverre osztja szét a feladatokat: a Standard verzióban három a Prémiummal négy különálló fizikai szervert használhatunk. A WESS az SBS szolgáltatásain túl tartalmazza a Microsoft ForeFront Threat Management Gateway Medium Business Edition-t és a Microsoft System Center Essential 2007-et.
 
A Management Serverre kerül a Windows Server 2008 Standard változata és a WESS 2008-ba teljesen integrált Microsoft System Center Essentials 2007. A System Center család kimondottan középvállatok IT szakemberei számár készített változata, hogy egy kezelőfelületen keresztül menedzselhessék a teljes számítógépes környezetet, hardver elemeket, szoftvereket, a szervereket és klienseket, valamint egyéb IT eszközöket. A System Centeren keresztül karbantarthatók a biztonsági beállítások, házirendek, automatizálható a rendszerfrissítés és értesítést érkezik az egyes rendszerhibákról

Kulcsszavak: Microsoft szerverszoft

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14