Hidrogénnel működő bázisállomással kísérletezik a T-Mobile

forrás Prim Online, 2008. november 10. 11:28

Hosszú előkészítés után a T-Mobile Európában az elsők között üzembe helyezte az első magyarországi PEM cellával, azaz hidrogénnel működő bázisállomást. A legkorszerűbb technológia és további környezetbarát megoldások kombinált alkalmazásával teljes mértékben „zöld” bázisállomások telepíthetők, azaz kiválthatók a dízelgenerátorok, az akkumulátorok és a klímaberendezések, csökkentve ezzel az energiafelhasználást és a szén-dioxid-kibocsátást is.

A T-Mobile (Magyar Telekom) szakemberei a PEM bázisállomással nemzetközi viszonylatban is élen járnak, hiszen Európában hasonló kísérleteket eddig néhány állomással még csak Svédországban végeztek. A PEM (Proton Exchange Membran) cella a hidrogéngázt használja fel oly módon, hogy a membrán felületén pozitív hidrogén ionok és szabad elektronok keletkeznek. Az elektronok sokaságából villamos áram hozható létre, a hidrogénionok a levegő oxigénjével egyesülve pedig vízként távoznak a cellából. A hidrogén a föld egyik legalapvetőbb anyaga, minden vízcseppben és szinte valamennyi szerves vegyületben megtalálható. A belőle nyerhető energia tehát szinte végtelen mennyiségben áll rendelkezésünkre. A vízből pl. elektrolízissel állítható elő, amihez a villamos áram szintén természetes módon szélerőművekből nyerhető. A PEM cellában az energiaátalakítás csendben, mozgó alkatrész és káros anyagok felhasználása nélkül valósul meg, emiatt a cella rendkívül hosszú életű. A környezetbe illeszkedését pedig a víz-hidrogén-víz körfolyamat jellemzi.

A PEM cellával és a szélenergiával olyan körfolyamat valósítható meg, amellyel az energiafelhasználás teljes mértékben „zöld”, azaz szén-dioxid-mentes lesz. Az új megoldással a bázisállomásokból száműzhetők a kőolajszármazékokat felhasználó dízelgenerátorok, az energiafaló klímaberendezések és a káros anyagokat tartalmazó akkumulátorok. A T-Mobile műszaki csapata felkutatta a PEM cella gyártásában jelenleg élenjáró amerikai cég szakembereit és több más közreműködő külföldi és hazai vállalkozás bevonásával rendszerbe integrálta az általa kínált 5 kW teljesítményű berendezést.

Ez a környezetbarát fejlesztés a Magyar Telekom környezettudatos törekvéseinek fontos állomása. A XV. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton sikeresen szerepelt intelligens átszellőztető rendszer sikereire építve ezzel a megoldással megvalósulhat a valóban alternatív energiaellátás, csökkenthető az energiafogyasztás. A Magyar Telekom széles körben tervezi a PEM technológia alkalmazását, elsősorban a szükségüzemű tápellátás terén, másrészt minden olyan műszaki területen, ahol a járulékos energiamegtakarítás és üzemeltetési költségcsökkentés révén a beruházás reális megtérüléssel kecsegtet.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05