Frissülő ESET-termékek: megérkezett a 4.0-s NOD32 és Smart Security béta-verziója

forrás Prim Online, 2008. december 1. 11:13

Az ESET vírusirtójának és integrált biztonsági csomagjának új változatai önmagukat is megvédik a kártevőktől, fejlett rendszerfelügyeleti funkciókat tartalmaznak, emellett a fertőzött rendszerek külső forrásból történő ellenőrzését is lehetővé teszik.

Az ESET licencpolitikájának megfelelően az érvényes licenccel rendelkező felhasználók számára ingyenesen elérhető új változatok számos újítást tartalmaznak mind az otthoni, mind a vállalati felhasználók számára.

A NOD32 antivírus és a tűzfalat és levélszemétszűrőt is tartalmazó Smart Security új változata támogatja egy Rendszerellenőrző CD létrehozását, így lehetővé vált a fertőzött rendszerek külső forrásból történő ellenőrzése. Ily módon olyan esetben is megtisztíthatók a számítógépek, amikor egyébként a merevlemez kiszerelésére lenne szükség. Mindkét szoftverbe bekerült az ESET SysInspector rendszerfelügyeleti eszköz is, mely eddig önálló alkalmazásként volt elérhető. Ez részletes adatokat szolgáltat a felügyelt számítógépeken futó folyamatokról, megkönnyítve a rejtett fertőzések, például rootkitek felderítését. (Az eszköz funkcióinak bemutatásáról készült videó az ESET honlapján megtekinthető.)

Az ESET folyamatosan fejleszti termékeit, az újítások pedig minden esetben jelentős előrelépést hoznak a kártevők elleni védekezésben. "A végleges változatban néhány hónap múlva megjelenő szoftverek a rendszermag szintjén kódolt önvédelmi funkciókat tartalmaznak, így még biztosabban észlelik majd, ha egy kártevő megpróbálja kiiktatni a védelmet" - emelte ki Csiszér Béla, az ESET magyarországi képviseletét ellátó Sicontact Kft. ügyvezetője.

A most bemutatott, ingyenesen letölthető béta-változatok után a végleges 4.0-s verziók várhatóan 2009. februárban lesznek elérhetőek angol nyelven, magyarul pedig egy-két hónap késéssel jutnak el hozzánk.

Az ESET NOD32 Antivirus és az ESET Smart Security 4.0-s változata részletesen az alábbi újdonságokat tartalmazza:

Általános funkciók (NOD32 és Smart Security)

  • Megújult és kibővült Védelem állapota ablak: Az új ablakban grafikusan és statisztikákon keresztül követhetjük nyomon a rendszer és a hálózat működését. Statisztikák kérhetők le többek között a valós idejű fájlrendszervédelem, a webhozzáférés-védelem és az e-mail-védelem működéséről. Szintén fontos adat az Utoljára ellenőrzött objektum, amely a NOD32 2.7-es verziójában megszokottakhoz hasonlóan jelenik meg.
  • Önvédelem: Az új verziók önvédelmi funkciója rendszermag szinten ellenőrzi, hogy nem történt-e a szoftver fájljait érintő változtatás.
  • SysInspector felügyeleti eszköz: A 4.0-s verziókba integrálásra került az eddig főként gyakorlott felhasználók és rendszergazdák által használt SysIsnspector rendszerfelügyeleti eszköz, amely korábban az ESET honlapjáról volt ingyenesen elérhető. Az alkalmazás részletes adatokat szolgáltat a számítógépen futó folyamatokról, megkönnyítve a rejtett fertőzések korai felderítését.
  • Rendszerellenőrző CD: Mindkét szoftver támogatja a Rendszerellenőrző CD létrehozását, amely lehetővé teszi a fertőzött rendszerek külső forrásból történő biztonságos ellenőrzését és megtisztítását.
  • Windows-frissítések ellenőrzése: Az új verziók automatikusan ellenőrzik a rendelkezésre álló Windows-javításokat. A felhasználó megadhatja, milyen frissítésekről kíván értesítést kapni. Így például ha a kritikus fejlesztések kerültek kijelölésre, a szoftver csak akkor jelez a felhasználónak, ha ilyen fejlesztések állnak rendelkezésre.
  • Jelszóvédelem a szoftver letelepítése ellen, UAC-támogatás: Amennyiben a beállítások változtatásait jelszóval védjük, a program nem engedélyezi a letelepítését. Az új verziók rendelkeznek UAC (User Account Control - Felhasználói Fiókok Felügyelete) támogatással is, így bizonyos változtatásokat csak rendszergazdák kezdeményezhetnek.
  • Teljes képernyős használat esetén letiltható figyelmeztetőablakok: Teljes képernyős használat esetén letiltható lett a figyelmeztetőablakok felugrása, a több felhasználó által használt gépeken pedig a különböző felhasználók egyéni beállításai is elmenthetők.
  • Kikapcsolható grafikus megjelenítés: Kikapcsolható a szoftver grafikus kezelőfelülete, így az új verziók kompatibilisek a vakok és gyengénlátók által használt felolvasóprogramokkal.
  • Másodlagos ESET Remote Administrator szerver: A nagyobb munkahelyi hálózatokat érintő változás, hogy az új verzió lehetőséget ad egy másodlagos ESET Remote Administrator szerver alkalmazására. Ez megbízható működést biztosít az elsődleges szerver esetleges meghibásodása esetén is.
  • Mozilla Thunderbird-támogatás: A 4.0-s béta-verziók teljes támogatást biztosítanak Thunderbird számára is.


Vírus- és kémprogramvédelem (NOD32 és Smart Security)

  • ThreatSense technológia: A programok nem csupán felismerik a rejtett fertőzéseket, hanem a továbbfejlesztett tisztítás funkció révén már meg is tisztítják ezektől a számítógépeket.
  • ThreatSense technológia: A számítógép ellenőrzésénél limitálható a vizsgált fájlok mérete, meghatározható a maximális ellenőrzési időtartam.
  • Külső adathordozók blokkolása: Letiltható a külső adathordozók automatikus futtatása.
  • Továbbfejlesztett dokumentumvédelem: A korábban már megismert DMON dokumentumvédelmi modul a Valós idejű fájlrendszervédelem részeként került vissza az új verziókba.
  • Megújult https- és POP3-beállítások: Ha a NOD32 vagy a Smart Security új https vagy POP3 kommunikációt észlel, a felhasználó egyenként elfogadhatja vagy elutasíthatja a csatorna ellenőrzését, vagy kérheti, hogy a szoftver minden ilyen esetben végezze el az ellenőrzést.
  • Kibővített http-szűrő: Az előző verzióktól eltérően már nem csak a kizárt és a tiltott címeket adhatjuk meg, de létrehozhatunk egy listát az engedélyezett címekből is, amelyek megadásával az összes listán kívüli cím letiltásra kerül. Ez jelentős előrelépését jelent a felhasználó-biztonság szempontjából, és lehetővé teszi például, hogy meghatározzuk, hogy a felhasználók milyen weblapokat látogathatnak meg.
  • SSL protokoll szűrő: A szoftverek képesek az SSL forgalom ellenőrzésére. Az SSL kommunikáció részleteit a Haladó beállítások alatt szabályozhatjuk.


A tűzfal modul újdonságai (Smart Security)


  • Tanuló üzemmód: A tűzfal modulon megmaradt a már jól ismert és bevált automata üzemmód, a felhasználók kéréseinek megfelelően azonban beépítésre került a kivételek megadásának lehetősége is. A tanuló üzemmód (Learning mode) egy olyan speciális funkció, amely segítségével saját magunk "taníthatjuk" a tűzfalat az új kapcsolatok kezelésére. Így vállalati rendszergazdák az eddigieknél könnyebben konfigurálhatják a tűzfalszabályokat.


Levélszemétszűrő fejlesztések (Smart Security)

  • Címlista importálása: A különböző címlistákat a levélszemétszűrő automatikusan importálni tudja, így a névjegyalbumokban szereplő kontaktokat automatikusan hozzáadhatjuk a megbízható levélküldők listájához.
Kulcsszavak: Eset NOD32 security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.

2024. május 14. 17:55

Megjelent a NEXT 3D konferencia programja

Megjelent a NEXT 3D additív gyártás és digitalizálás konferencia programja. Nem kevesebb, mint 15 hazai mérnök és vezető szakember fogja megosztani 3D technológiai sikereit és tapasztalatait a résztvevőkkel. A konferenciaprogram alapján a NEXT 3D látogatói felbecsülhetetlen értékű tudással bővíthetik 3D nyomtatási és 3D szkennelési ismereteiket.

2024. május 14. 16:29

A Thermaltake bemutatja a The Tower 300 mikro toronyházat

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. Most egy új mikro-ATX házzal egészült ki – a The Tower 300-zal – egészült ki a sorozat, jellegzetes nyolcszögletű megjelenéssel, és lehetővé téve a hagyományos függőleges és az egyedi vízszintes elhelyezést.

2024. május 13. 16:04

A DA Drive Analyzer előre jelezni a meghajtó meghibásodásából eredő adatokat fenyegető veszélyeket

A vadonatúj AI-alapú lemezhiba-előrejelző szoftver, a DA Drive Analyzer 2.0 már elérhető az ADM App Centralban, és az ASUSTOR NAS-sal együtt használható, hogy előre jelezze, mikor fog meghibásodni egy meghajtó, így elég időt biztosítva, hogy intézkedni tudj az adatok védelméről.

2024. május 12. 12:01

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36