Motorola 2009: LTE, WiMAX és FTTH a fókuszban

Kovács Attila, 2008. december 24. 15:36

A szélessávú technológiák és a 4G iránti folyamatos elkötelezettsége folytán a Motorola bejelentette: 2009-ben a LTE (Long Term Evolution) technológia terén kíván újabb komoly fejlesztési munkákat végezni, továbbá a WiMAX és FTTH (Fiber-to-the-Home) technológiákon alapuló rendszertelepítéseit szeretné kiterjeszteni.

Olyan vezető szolgáltatók, mint a tengerentúli Verizon, vagy a globális jelenléttel büszkélkedő Vodafone már idén elismerték a Motorola LTE terén betöltött vezető szerepét, és ennek bizonyítékaként a Motorolával együtt végeznek különböző LTE-teszteket. A vezeték nélküli szélessávú technológia újabb fejlesztésire utalva, a Motorola nyilvánosságra hozta, hogy mind a 700 MHz-es, mind a 2,6 GHz-es frekvencia-tartományokra vonatkozó LTE kereskedelmi termékekkel a jövő év végén megjelenik.

Az amerikai West Technology Research Solutions újonnan megjelent riportja szerint ragyogóak a kilátások a mobil WiMAX iparág közeljövőbeli gyors terjedésére és elfogadására. Egy másik piackutató, a Forrester a fix WiMAX technológia 2009-es fejlődését elsősorban Afrikában és Kelet-Európában prognosztizálja. A Motorolának eltökélt szándéka, hogy mindkét WiMAX technológia felfutásából profitáljon. Ezt mutatják a vállalat ide vonatkozó idei számai is: kereskedelmi WiMAX rendszerekre 20 országban  25 szerződést kötött, és már le is szállított 5 ezer multiszektoros elérési pontot, valamint CPE-k és PC-kártyák százezreit 2008 harmadik negyedévében. Jelenleg már 49 országban folyik szerződéses telepítés, vagy tesztelés.

A Motorola nagy távközlési környezetekre készített FTTH megoldásainak sikerét bizonyítja az Észak-Amerikában FTTH vezetékekkel eddig elért14 millió otthon, illetve összekötött 3,75 millió háztartás. Az e téren is érzékelhető növekedés jó példája , hogy az amerikai Hotwire Communications  vállalat a Motorolát választotta, mint aki a szélessávú szolgáltatásaihoz szükséges FTTH, MPEG-4, HD-kódoló és IP alapú set-top-box megoldásokat szállítja.

Kulcsszavak: UMTS WiMax Motorola

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05