A T-Mobile blokkolja a Skype-ot az iPhone-on, széleskörű tiltakozás az EU-nál

Milkovits Gábor, 2009. április 3. 20:45

A német T-Mobile, az Apple iPhone exkluzív németországi szolgáltatói partnere úgy döntött, nem teszi lehetővé a Skype által nemrég a készülékhez kiadott VoIP telefonos szoftver használatát hálózatán, ami széleskörű iparági tiltakozást váltott ki az EU-ban.

A hír több szempontból is érdekes: egyfelől például a hét elején éppen maga a Skype jelentette be, hogy az internet-telefon kliens először csak WiFi-n keresztül lesz használható, habár ezt a döntést nem indokolta. Másfelől pont Európa az, ahol a Skype-ot több mobilszolgáltató, például a brit 3 („Three”) 3G és HSDPA hálózatán is lehet használni az arra alkalmas okostelefonokon, ráadásul erről mindeddig olyanok voltak a tapasztalatok, hogy nem csökkenti a szolgáltató bevételeit. Ami érthető, hiszen a kieső hívásdíjakat bőven pótolja az adatforgalomért felszámolt tarifa. A T-Mobile Deutschland azzal indokolta a döntést, hogy a Skype miatt megnövekvő adatforgalom csökkentené hálózatának teljesítményét, ami akár igaz is lehet, azonban a lépés így is diszkriminatív, hiszen a Nokia vagy a Windows Mobile készülékek esetében nem jártak el így, pedig ezek némelyikén már régóta működik a VoIP megoldás.

A T-Mobile egyoldalú lépésére válaszul a Skype, aki a hét elején még úgy tűnt, hogy belenyugodott a csak WiFi-s használat tényébe az iPhone-on, most több más technológiai céggel együtt az EU-hoz fordult. Az európai Voice on the Net (VON) (”hang a neten”) koalíció, amelynek tagjai a Skype mellett olyan cégek, mint a Google, az Intel és a Microsoft, a mostani hír kapcsán szigorú fellépést várnak az Uniótól a hasonló gyakorlattal szemben. A VON szerint a kontinens mobilszolgáltatói korlátozzák alkalmazásaik használatát a 3G hálózataikon, ami a fogyasztók szabad választásának akadályozása, ez pedig ellentétes az EU jogrendjével. Az Uniós illetékesek egyelőre nem reagáltak hivatalosan a kezdeményezésre.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50