Kínai és orosz hackerek hatoltak be amerikai elektromos hálózatba

MTI Sajtóadatbank, 2009. április 9. 08:21

Kínai, orosz és más országokból származó hackerek hatoltak be az Egyesült Államok elektromos hálózatának számítógépes irányítási rendszerébe, olyan kártékony programokat helyezve ott el, amelyek súlyos zavarokat kelthetnek a rendszerben - közölte szerdán a The Wall Street Journal internetes kiadása.

A kiberkémek nem próbáltak meg kárt okozni, de az újság által idézett jelenlegi és volt nemzetbiztonsági szakértők szerint erre kísérletet tehetnek egy válság vagy háború idején.

"A kínaiak megpróbálták felderíteni az infrastruktúránkat, köztük az elektromos hálózatot (...) és az oroszok is" - mondta az amerikai hírszerzés egy magas rangú tisztviselője.

Az Amerikát érő behatolások nem egy konkrét cég vagy régió ellen irányulnak, azokat az Egyesült Államok egész területén észlelték - közölte egy másik személy, aki korábban a belbiztonsági minisztériumban dolgozott. Mint kifejtette, tavaly több támadás érte az amerikai villamosenergia-hálózatot.

A behatolásokat vizsgáló hatóságok megtalálták az idegenek által a rendszerben hagyott programeszközöket, amelyekkel súlyos károk okozhatók a hálózat elemeiben. Az amerikai közlés szerint az Egyesült Államok vízellátási rendszere, továbbá a szennyvízhálózat és más rendszerek is veszélynek vannak kitéve.

Washington feltételezése szerint a kibertámadásokért elsősorban Kína és Oroszország felelős. Az amerikai felderítés közölte, terrorcsoportok még nem hajtottak végre ilyen támadást az Egyesült Államok ellen.

Az amerikai védelmi minisztérium szerdán közölte: az utóbbi fél évben 100 millió dollárt költött a kibertámadások kivédésére, a hackerek által okozott károk és egyéb hálózati problémák kiküszöbölésére.

Kulcsszavak: Kína hacker security

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Növeli európai termelési kapacitását a Schneider Electric

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat kedden megnyitotta okosgyárát Dunavecsén. A 28.000 négyzetméteres épületben ötszázan dolgoznak majd.

2024. május 30. 19:06

GKID-Mastercard eTOPLISTA 2023 – a legnagyobb és legismertebb webáruházak rangsora

A GKID 2015 óta készít nyilvános rangsorokat a magyar piacon működő, és ott a legnagyobb forgalmat generáló online kereskedőkről. Az e-kereskedelmi kutató- és tanácsadócég a Mastercard közreműködésével idén négy tematikus forgalmi rangsort állított össze. A TOP15 legnagyobb forgalmú e-kereskedő mellett ismét elkészült az élelmiszerek és háztartási cikkek online értékesítésével foglalkozó kereskedőket tömörítő TOP10-es FMCG lista, valamint a legalább bruttó 5 milliárdos online kiskereskedelmi forgalmat elérő, 100%-ban magyar tulajdonú kereskedőkről is rangsor készült. Ebbe a mezőnybe idén is 13 magyar webáruház került be. 

2024. május 30. 17:19

A vállalkozások online jelentlétét tuningolja a Telekom

A Telekom megbízásából készült friss, reprezentatív kutatásból kiderült: a legtöbb vásárló számára nemcsak, hogy bizalmat építő, de vásárlást befolyásoló szempont az, hogy egy vállalkozásnak legyen saját honlapja. A Magyar Telekom legújabb szolgáltatása, az Instant Honlap segíti a gyors és hatékony online jelenlét kialakítását.

2024. május 30. 15:38

A spanyol energiaparkokban is a Smart-Ex 03–5G okostelefon digitalizálja a kommunikációt

A Cepsa, Spanyolország egyik legnagyobb integrált energiavállalata, két energiaparkot üzemeltet Dél-Spanyolországban. Az üzemek alkalmazottai évek óta a Pepperl+Fuchs termékekre támaszkodnak, hogy kommunikáljanak egymással és dokumentálják a napi feladatokat, például a karbantartást. Az 5G bevezetése új szabványokat teremtett a rendelkezésre állás, a hálózati lefedettség és a késleltetés tekintetében, lehetőséget teremtve arra, hogy a meglévő Smart-Ex 02 készletet fokozatosan cseréljék le a Pepperl+Fuchs gyújtószikramentes Smart-Ex 03 5G okostelefonjaira.

2024. május 30. 14:11

Antimikrobiális üvegport fejlesztett ki az LG

Az LG Electronics (LG) fejlett anyagokkal foglalkozó üzletága PuroTec néven egy új antimikrobiális üvegport vezetett be. Az innovatív anyagot a termékhigiénia megőrzésének céljából tervezték, és felhasználása igen sokrétű.

2024. május 30. 12:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52