A mobiltender felülvizsgálatát kéri a DreamCom

Mészáros Péter, 2009. május 18. 09:15

A DreamCom Kft. a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által hozott, a negyedik mobilszolgáltatói licenc pályázatát megszüntető határozat bírósági felülvizsgálatát kezdeményezi.

A cég közleménye szerint a társaság a jogerős végzés indokolásában nem talált az elsőfokú végzéshez képest új elemeket, ezért él további jogorvoslati lehetősége. A DreamCom szerint a nyári ítélkezési szünet miatt a bíróság döntése legkésőbb késő őszre várható. A közlemény szerint további jogorvoslati lehetőség az alkotmányossági panasz is, amit a jogerős határozat megszületését követő 60. napig lehet kezdeményezni, és ugyan az Alkotmánybíróság soron kívül tárgyalja ezeket az ügyeket, az eljárás időtartama nem prognosztizálható.

 A DreamCom Kft., egyetértésben az NHH-val meg van győződve arról, hogy van helye negyedik mobilszolgáltatónak a magyar piacon. A cég biztos abban is, hogy a hatóság elsősorban nem a piacon lévő mobilcégek megsegítésében, hanem új, reményeik szerint magyar tulajdonosokkal is rendelkező operátor piacra lépésében érdekelt.

 Az NHH április végén közölte, hogy elutasította másodfokon a egyedik mobilszolgáltató piacra lépését célzó pályázat lezárásával kapcsolatban beérkezett fellebbezéseket, és helybenhagyta az elsőfokú végzést.

 Az NHH Hivatala a 2008-ban a mobiltelefon-piac versenyélénkítése, valamint a szélessávú internet-lefedettség növelése érdekében meghirdetett pályázatok részeként a negyedik mobilszolgáltató piacra lépését lehetővé tevő pályázati eljárását 2009. március 16-án végzéssel lezárta.

 A pályázaton négy cég a Digi Kft., a DreamCom Távközlési Kft., a Mobinet Távközlési Projekt Kft. és az Invitel Távközlési Zrt. vett részt. Közülük az első három adott be fellebbezést az elsőfokú végzés ellen.

 Az elsőfokú hatóság végzésében a pályázatot 2008 harmadik harmadában kialakult hazai és nemzetközi gazdasági környezet miatt okafogyottnak minősítette, mivel úgy ítélte meg, hogy a belépés sikertelenségének kockázata meghaladja azt a reális üzleti modellek alapján elfogadható szintet, ami a kockázatok szétterítése során mind a pályázó, mind a hatékony frekvenciagazdálkodásért felelős szervezet oldalán felvállalható. Az elsőfokú hatóság döntésénél a fentieken túl figyelemmel volt arra is, hogy a frekvenciablokk a jövőben a jelenleginél nagyobb piaci értéken, kiszámíthatóbb körülmények és várhatóan nagyobb érdeklődés mellett lesz versenyeztethető.

 A pályázók korábban elsősorban azt vitatták, hogy a hivatalnak jogában állt-e végzéssel lezárni a pályázatot. A másodfokú hatóság szerint az elsőfokú döntés jogszerű volt és a fellebbezések nem voltak kellően megalapozottak. A másodfokú végzés jogerős, ellene fellebbezésnek helye nincs, felülvizsgálati kérelemmel a Fővárosi Bíróságon lehet élni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50