Önkormányzati Sajtószolgálatot indított az MTI

MTI Sajtóadatbank, 2009. június 8. 09:26

Ingyenes internetes szolgáltatást indított a Magyar Távirati Iroda (MTI) Önkormányzati Sajtószolgálat (ÖS) néven a vidéki Magyarország és ezen belül az önkormányzatok híreinek hangsúlyosabb megjelenítése érdekében. Vince Mátyás, az MTI elnöke az ÖS pénteki bemutató sajtótájékoztatóján arról beszélt: az új közcélú szolgáltatás a 2009-es év egyik kiemelt fejlesztése a távirati irodánál.

A hírügynökség az utóbbi években mind nagyobb figyelmet fordít a vidéki Magyarországra; megerősítette megyei hálózatát, bevezette a másodtudósítói rendszert  sorolta az elnök, hozzátéve: az ÖS megindításával az egyik cél az ország médiaterében is meglévő Budapest-központúság tompítása volt.

"Egyfajta Hyde Park-ként is felfogható a szolgáltatás - jelentette ki Vince Mátyás, kiemelve, hogy az ország összes önkormányzatának polgármestere ingyenes beadói jogot kapott a honlapra, valamint beadói joggal rendelkezik a hét országos önkormányzati érdekszövetség, továbbá az Önkormányzati Minisztérium. A honlapon megjelenő közleményekből nem csupán a közvélemény és a többi médium értesülhet a helyi eseményekről, de az ott megjelenő hírértékű anyagokat az MTI is feldolgozza majd hírkiadásában - mondta Vince Mátyás, aki szólt arról is: az MTI saját erőforrásaiból hozta létre az új szolgáltatást.

Gémesi György, a Kormány-Önkormányzatok Érdekegyeztető Fórumának társelnöke arról beszélt a tájékoztatón, hogy ez a szolgáltatás a mostaninál nagyobb publicitást ad majd a helyi történéseknek, s abban is segíthet, hogy az emberek a mainál pozitívabban éljék meg az önkormányzatokhoz való viszonyukat.

Gyarmati László, az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testületének elnökhelyettese egy hídhoz hasonlította az ÖS-t, "ahol boldogan lehet sétálni"; s mint mondta, maguktól az önkormányzatoktól függ, hogy mikor és mi jelenik meg róluk ezen a világ hírügynökségi kínálatában is újszerű szolgáltatáson keresztül.

Forgács Imre, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára arról beszélt, hogy ennek a szolgáltatásnak "az önkormányzati hétköznapokról kell szólnia". Hozzátette: noha Magyarországon évente 10 millió hatósági döntés születik, "nem nagyon érzékelhető ennek a munkának a megbecsültsége, társadalmi elfogadottsága", s ebben segíthet "ez a fontos és minden szempontból újszerű kezdeményezés".

Tóthné Mihalik Katalin, az Aggtelek közelében fekvő, hétszáz lelkes Szögliget polgármestere azt emelte ki, hogy a kis önkormányzatok nagyon nehezen találnak kapcsolatot a médiához, s az ÖS megszületése sokkal könnyebbé teszi e tekintetben a helyzetüket, ráadásul az MTI honlapján ingyenesen s lényegesen nagyobb publicitáshoz juthatnak, mint a saját weboldalukon.

Az MTI által működtetett internetes felületre egy egyszerű, jelszóval védett rendszeren keresztül tehetik fel azonnali megjelenésre közleményeiket a beadók; s ezekhez tetszés szerint csatolhatnak fotót, vagy webcímet. Az MTI csak akkor moderálja - utólag - a közleményt, ha az alkotmánysértő, vagy jogszabályi tilalmakba, illetve az ÖS szabályzatába ütközik.

A www.onkormanyzat.mti.hu cím alatt elérhető honlap hangsúlyosan számít a média érdeklődésére: a honlap szabadon linkelhető, s a közölt hírek ingyenesen átvehetők az Önkormányzati Sajtószolgálat honlapjáról.

Kulcsszavak: MTI közigazgatás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09