30 éves a Walkman

Kiss Ádám Zoltán, 2009. július 1. 21:02

A generációk tudatába bevésődött márkanevet éppen 30 évvel ezelőtt találta ki a Sony, a kazettásmagnók korának leáldoztával egy ideig pihentették a márkát, majd új életre kelt médialejátszók és zenehallgatásra kihegyezett mobiltelefonok képében.

1979 július 1-én megszületett a hordozható kazettásmagnó, az akkor még sokkal erősebb magyarítási igény szerint a sétálómagnó. A Walkman egy egészen új fejezetet hozott a felhasználás módjában, az addig teljesen természetesnek vett helyhezkötöttség lassú feloldódását. Mai világunk aligha lenne elképzelhető a mobiltelefon, a médialejátszók, a laptopok nélkül, ám az akkor kor embere mindent zsinórral a végén képzelt el, és erre jó oka is volt, a technika teljes addigi fejlődéstörténete. Ezt a világot forgatta ki gyökerestül a Walkman, mely nem mellesleg egy addig is ismert gyártóból első osztályú nemzetközi vállaltot is világmárkát teremtett, ekkor lett a Sony az, ahogy ma gondolunk rá. A Walkman gyorssiker lett, az első két hónapban már 30 ezret értékesítettek belőle, majd pályájának első évtizedében 50 milliót, annak ellenére, hogy eleinte korántsem volt olcsó. Jóllehet a teljes értékesítési mutató végül 385 millió darab körül alakult, mint mindennek, ennek a sikertörténetnek is vége szakadt. De nem lett teljesen vége. Mivel a Walkman egy korszak meghatározója volt, idővel kezdett negatív felhangokat kapni, olyan ez, mint amikor egy év divatszíne a következő évben nem csupán nem divatos, de kifejezetten ciki bizonyos körökben. Éppen ezért a Sony éveken át gyakorlatilag altatta a márkát, és bizonytalanok voltak, mit is kezdjenek vele, ha egyáltalán. Ekkor a vállalat olyan helyzetbe került, ahol a Walkman szinte maga keltette életre magát.

Az mp3 lejátszók piacán az anyavállalat már sokadik sikertelen generációval próbálta legalább részben megtörni az Apple iPodjának abszolút uralmát, másrészt a Sony Ericsson néven létrehozott mobil részleg is értékesítési gondokkal küzdött kissé arctalan mobilkínálata miatt. A Walkman név mint egy ébresztőóra csengője számtalan vásárlóban szólalt meg hívóhangként, így hamar bevetették mint az új Sony médialejátszók elnevezése, és a név feltűnt a Sony Ericsson zenei képességekre specializálódott telefonjain is. Hogy mit hoz a jövő, azt senki sem tudhatja, de valószínű, hogy az 1986-ban az Oxford English Dictionary-be is bekerült Walkman fogalmához még lesz szerencsénk.

Kulcsszavak: walkman

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50