IP-kamerák szoftverébe rejtve terjeszti Kína a mindent figyelő alkalmazást - Magyarországon is

forrás Prim Online, 2009. szeptember 9. 11:20

Az amerikai Sunbelt Software kutatócsoportja, a SunbeltLabs 2009 szeptemberében is megjelentette a 2009 augusztusa során legfertőzőbb kémprogramokról és számítógépes vírusokról. A listát a Sunbelt szakemberei a VIPRE Antivirus+Antispysware vírusirtót használó és a Sunbelt ThreatNet káros alkalmazásokat regisztráló hálózatában részt vevő felhasználók automatikus visszajelzései alapján készítik. A kutatásban bárki részt vehet, aki használja a VIPRE antivírust, vagy az önálló védelmi rétegként is alkalmazható CounterSpy kémprogram-eltávolítót.

Célpontban a jelszavak

A SunbeltLabs jelentése alapján augusztusban a legtöbb fertőzést továbbra is a Trojan-Spy.Win32.Zbot okozta: a jelszófigyelő alkalmazás okozta fertőzések aránya a múlt havi 4,99%-ról 7,67%-ra nőtt, vagyis közel harmadával több incidensért volt felelős a Zbot. A második helyre alig valamivel lemaradva, 7,57%-kal egy újdonság, a Trojan.Win32.Generic!BT került fel: a kártevő olyan trójai, amely hamis biztonsági riasztásokkal ál-antivírusok, vagyis scareware alkalmazások megvásárlására buzdít. “Nem meglepő a Zbot által okozott fertőzések számának növekedése: ez a sokoldalú kártevő távoli oldalakról letöltődve az áldozat memóriában tárolt, vagy begépelt jelszavait, szoftver-licenckulcsait és a meglátogatott honlapok címét is eltárolja, illetve továbbítja a megbízónak.” – mondja a Sunbelt Software kutatásért felelős alelnöke, Michael St. Neitzel. A Zbot okozta fertőzések száma májustól növekszik számottevően, azóta már több spamkampányban is terjesztették a károkozót: volt, aki elektronikus, míg másokat a hamisított, Amazon.com-tól érkezett vásárlási visszaigazolás csapott be. A toplista harmadik helyén a Trojan.Win32.Tdss.aalc (v) található, amely messze kevesebb fertőzésért tehető felelőssé: az összes incidens „mindössze” 3,62%-áért okolható. Meglepő módon az augusztus során több antivírus-fejlesztő által is „felfedezett”, a Delphi programfejlesztő környezetet fertőző Win32.Induc vírus nem került fel a legtöbb esetet okozó kártevők toplistájára. Ennek az lehet a magyarázata, hogy az egyéni felhasználók valószínűleg ritkán írnak szoftvert, vagyis alig használják a Delphit.

Kínai kémprogram exportra: Green Dam az IP-kamerákban


Augusztus egyik legnagyobb port felkavaró híre a kínai webes szűrőalkalmazás, a Green Dam bevezetésének elhalasztása, pontosabban, hogy a kínai kormányzat magánfelhasználók számára mégsem teszi kötelezővé a filteralkalmazás telepítését. Az eredeti tervek szerint július 1-jétől lett volna kötelező kivétel nélkül minden új számítógépen, laptopon előre telepíteni az alkalmazást, amelyből még az Apple termékeire is készült változat. Most azonban úgy tűnik, hogy az ázsiai ország nem csupán saját országainak cégeit és állampolgárait szeretné megfigyelni: a Sunbelt egyik viszonteladója egy magyar vállalkozás hálózati, IP-térfigyelő biztonsági kamerák eszközmeghajtóiban fedezte fel a Green Damet. A kamerákat felszerelő céghez ugyanis az ügyfél gyakori panasszal érkezett: különböző fájlok mentésekor számos esetben lelassult, illetve lefagyott a kliens oldali gép, gyakran a teljes rendszer is, s hasonló jelenség történt nyomtatási parancs kiadásakor is. Az év eleje óta húzódó ügynek júliusban lett vége, amikor a viszonteladó a korábbi antivírus helyére feltelepítette a VIPRE Antivirus+Antispyware vírusirtót. Mint kiderült, a Green Dam az IP-kamerák felügyeletét ellátó szoftverben volt elrejtve és nem csupán a mentett, illetve kinyomtatott fájlokat, hanem a kamerák által rögzített képet is továbbította Kínának.

„A kínai kormány szerint a Green Dam célja az erőszakos tartalmak visszaszorítása révén az internetezők, elsősorban a fiatalok védelme. A szoftver azonban hasonlóan működik a klasszikus jelszófigyelő alkalmazásokhoz, mint például a listavezető Zbot: beállítása révén minden tartalmat képes megfigyelni, illetve továbbítani megbízójának” – mondja Bódis Ákos, a Sunbelt magyarországi képviseletének vezetője.

A 2009 augusztusa során legtöbb fertőzést okozó kártevők:

  1. Trojan-Spy.Win32.Zbot - 7,67%
  2. Trojan.Win32.Generic!BT - 7,57%
  3. Trojan.Win32.Tdss.aalc (v) - 3,62%
  4. BehavesLike.Win32.Malware (v) - 3,11%
  5. FraudTool.Win32.Antivirus2010 (v) - 2,72%
  6. Explorer32.Hijacker - 2,53%
  7. Trojan-Downloader.braviax - 2,38%
  8. Trojan.DNSChanger - 2,24%
  9. Exploit.PDF-JS (v) - 2,23%
  10. Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec - 2,18%
Kulcsszavak: Sunbelt Kína security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.

2024. május 14. 17:55

Megjelent a NEXT 3D konferencia programja

Megjelent a NEXT 3D additív gyártás és digitalizálás konferencia programja. Nem kevesebb, mint 15 hazai mérnök és vezető szakember fogja megosztani 3D technológiai sikereit és tapasztalatait a résztvevőkkel. A konferenciaprogram alapján a NEXT 3D látogatói felbecsülhetetlen értékű tudással bővíthetik 3D nyomtatási és 3D szkennelési ismereteiket.

2024. május 14. 16:29

A Thermaltake bemutatja a The Tower 300 mikro toronyházat

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. Most egy új mikro-ATX házzal egészült ki – a The Tower 300-zal – egészült ki a sorozat, jellegzetes nyolcszögletű megjelenéssel, és lehetővé téve a hagyományos függőleges és az egyedi vízszintes elhelyezést.

2024. május 13. 16:04

A DA Drive Analyzer előre jelezni a meghajtó meghibásodásából eredő adatokat fenyegető veszélyeket

A vadonatúj AI-alapú lemezhiba-előrejelző szoftver, a DA Drive Analyzer 2.0 már elérhető az ADM App Centralban, és az ASUSTOR NAS-sal együtt használható, hogy előre jelezze, mikor fog meghibásodni egy meghajtó, így elég időt biztosítva, hogy intézkedni tudj az adatok védelméről.

2024. május 12. 12:01

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36