A tiltott You Tube az egyik legsűrűbben látogatott török portál

MTI Sajtóadatbank, 2009. szeptember 14. 09:04

Törökországban a cenzúra webhelyek százait tiltja be azért, mert tartalmukat szemérem elleni véteknek vagy sértőnek tekinti, de az internetezők néhány klikkel ügyesen kijátsszák a hatóságokat. A két éve betiltott YouTube így ma is az ötödik legnépszerűbb webhely ebben az országban.

A fájlcserélő portál megtekintését 2007. szeptember 18-án tiltotta be a kelet-törökországi Sivas város bírósága, miután egy magánszemély feljelentette azon a címen, hogy a modern Törökország megalapítójára, Musztafa Kemal Atatürk pasára nézve sértő videókat terjeszt.

 Atatürk (1881-1938) a törökök nagy többségének szemében nemzeti hős. A videók a török és a görög internetezők között zajló klipháborúban kerültek fel a hálóra: a két ellenséges viszonyban álló szomszéd ország internetezői teszik fel az internetre az egymás nemzeti hőseit sértő vagy kigúnyoló klipeket. Így az a török, aki ma a YouTube-ra kattint, arról értesülhet, hogy "a hozzáférés ehhez a portálhoz bírói döntés alapján tilos". Ennek ellenére a YouTube az internetes forgalmat mérő Alexa Internet kimutatása ellenére ma is az ötödik leglátogatottabb portál Törökországban. Az internet-kávéházakban ugyanis mindenki ismeri azokat a linkeket, amelyek révén fel lehet menni a fájlmegosztó honlapra.

 Mehmet, a 16 éves isztambuli gimnazista egy kávézóban maga is megmutatta az AFP tudósítójának azt a két-három lépést, amellyel ez megvalósítható. "A haveroktól tanultam, mindenki ért ehhez" – mondja a fiú, aki a háló cenzúrázását teljesen értelmetlennek tartja. A demonstráció különben csak elméleti, mivel a kávéházban a számítógépet eleve úgy állították be, hogy közvetlenül el lehessen jutni a You Tube-ra. "Az egyedüli török, aki nem juthat el erre a portálra, az a tilalmat kimondó bíró" - tréfálkozik a kávézó tulajdonosa, Cenan Ayaz.

 A YouTube csak az egyike a cenzúra által érintett portáloknak. Egy 2009. május 11-én készült, a Birgün című napilap által idézett felmérés szerint Törökországban 2601 honlap volt letiltva, 81,4 százalékuk szexuális jellegű, 8,6 százalék pedig Atatürkre nézve sértő tartalom miatt. A véleményszabadság védelmezői tiltakoznak, különösen a vonatkozó törvények ködös megfogalmazása és a honlapok betiltásával végződő eljárás áttekinthetetlensége az, ami felháborítja őket.

 "Kezdetben a törvény csak a pornográfiára vonatkozott, de aztán kibővítették olyan témákkal, mint a kábítószer vagy az öngyilkosság népszerűsítése, Atatürk emlékének megsértése vagy az internetes fogadás. Egyfajta Frankenstein-törvénnyé vált a szabályozás" - vélekedik Özgür Uckan, az isztambuli Bilgi Egyetem új médiával foglalkozó szakértője.

 A tilalom azonban jobbára nevetség tárgya. Deniz Tan és Firat Yildiz reklámszakértők Cenzúrázzuk a cenzúrát  címmel hoztak létre portált, amelyen a cenzúrázott portálokon megjelenő feliratokat tüntetik fel, hogy az internetezők mindenfelé kiragasszák azokat és ezzel lejárassák a tilalmat.

 A két aktivista szerint azonban az internetezők által a cenzúra irányában tanúsított általános közöny - mivel mindenki el tud jutni a tiltott honlapokra, az emberek hozzászoknak ehhez és nem érzékelik a cenzúra realitását, és maga Erdogan miniszterelnök is elismerte a sajtó szerint, hogy használta a YouTube portált - önmagában nem változtat azon, hogy jogsértésről van szó.
 

Kulcsszavak: YouTube cenzúra

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38