Trójaiak és ál-antivírusok: a Sunbelt legújabb jelentése

forrás Prim Online, 2009. november 3. 08:03

Az amerikai Sunbelt Software kutatócsoportja, a SunbeltLabs 2009 novemberében is megjelentette toplistáját a 2009 októbere során legfertőzőbb kémprogramokról és számítógépes vírusokról. A listát a Sunbelt szakemberei a VIPRE Antivirus+Antispyware vírusirtót használó és a Sunbelt ThreatNet káros alkalmazásokat regisztráló hálózatában résztvevő felhasználók automatikus visszajelzései alapján készítik. A kutatásban bárki részt vehet, aki használja a VIPRE antivírust, vagy az önálló védelmi rétegként is alkalmazható CounterSpy kémprogram-eltávolítót.

A SunbeltLabs jelentése alapján októberben tovább erősödött a 2009 tavasza óta tapasztalható trend, vagyis ismét növekszik a trójai programok és az ál-antivírusok okozta fertőzések száma, míg a reklámprogramok némileg kevesebb felhasználó gépén okoznak problémát. Az első helyen a Trojan.Win32.Generic!BT található, amely számos trójai letöltő, ál-antivírus, kémprogram és reklámprogram azonosításának gyűjtőneve. Ezek a trójaiak tipikusan állandó fertőzöttség-veszéllyel riogatják a felhasználót és további ál-antivírusok letöltésére buzdítanak. Az ezüstérmet a sokáig listavezető Trojan-Spy.Win32.Zbot szerezte meg, míg a dobogó harmadik helyére a Trojan.Win32.AutoIt családhoz tartozó trójaiak és férgek jutottak fel. A negyedik helyen a Trojan.ASF.Wimad (v) található, amely szintén egy csoportot takar: általában azok a fertőzött Windows Media fájlok tartoznak ide, amelyek a Windows Media Playerrel megnyitva eltérítik a felhasználók böngészőjét és káros alkalmazások letöltését indítják el. Az ötödik helyen egy klasszikus hátsó ajtót nyitó féreg, a Backdoor.Win32.Ircbot található, míg a hatodik helyre az INF.Autorun család, az automatikus programfuttató fájlt használó kórokozók jutottak fel, amelyek a toplista egyik legrégebbi szereplői. A lista hetedik helyén található Packed.Win32.Tdss (v) egy olyan trójai és rootkit, amely képes megváltoztatni a hálózati routerek DNS beállításait is. A nyolcadik helyre felkapaszkodott MyWebSearch.Toolbar a legszelídebb program a kártevők között: egy kereső, amely pop-up blokkolót és képernyő-kímélőt is magában foglal. A kilencedik és tízedik helyre két klasszikus ál-antivírus, a Trojan.Win32.FakeXPA és az Antivirus XP jutottak fel.

Ál-antivírusokat szülnek a hamis biztonsági szoftverek


A legnagyobb vírusirtók fejlesztői és a biztonsági kutatók a hamis biztonsági szoftverek okozta fertőzéseket megelőző tájékoztatásra, illetve a fertőzések eltávolításának ismertetésére helyezik a hangsúlyt, így lehetővé teszik azt, hogy a biztonsági témákban járatlan felhasználók is tájékozódhassanak egy-egy fertőzésről és annak eltávolításáról. A Sunbelt Software például saját honlapjai mellett a hamis biztonsági szoftverekről szóló www.rogueantispyware.blogspot.com oldalt is üzemelteti, ezzel is elősegítve a tájékoztatást. Úgy tűnik, hogy az ál-antivírusok fejlesztői is felismerték a blogok és az internetes fórumok jelentőségét, mivel egyre gyakrabban azokra a valós károkozókra kínálnak eltávolítási megoldást, amelyeket a vírusirtókat fejlesztő cégek azonosítanak és teszik közkincsé leírásukat. Ezt bizonyítja egy biztonsági kutató blogján végzett kísérlet is: a blogger próbaképpen szerkesztett egy képernyőképet egy általa kitalált, nem létező ál-antivírusról, amelyet Secure Shieldnek nevezett és feltöltött az ál-antivírusok összegyűjtésével foglalkozó honlapjára.

Hamarosan meglepő esetnek lett szemtanúja: alig telt el néhány perc, máris egy eltávolító program jelent meg az általa kitalált Secure Shieldre, csakhogy az a nem létező fertőzésre nem létező megoldást adott. Ugyanis a pár perc alatt megszületett honlapról letölthető ál-eltávolító valójában csak újabb fertőzést okozott. Ráadásul alig egy óra leforgása alatt újabb ál-eltávolítókról szóló honlapok jelentek meg - mindez csak úgy lehetséges, hogy a hasonló károkozók fejlesztői automatikus figyeléssel és automatikusan létrehozott, profin Google-optimalizált honlapokkal igyekeznek előrébb jutni a kereső találati listáján, így a valódi vírusirtókkal versenyeznek a már megfertőzött felhasználókért.

Ezen felül mind üzletileg, mind etikailag megkérdőjelezhető néhány valódi vírusirtó online viszonteladójának gyakorlata, akik valódi vírusirtóik reklámozásához hasonló módszerrel Secure Shield eltávolítót kínáltak, anélkül, hogy a károkozó létezéséről megbizonyosodtak volna, vagy egyáltalán ellenőrizték volna, hogy a reklámozott antivírus valóban eltávolítja-e a hamis biztonsági szoftvert.

A 2009 októbere során legtöbb fertőzést okozó kártevők a Sunbelt szerint:

  1.  
  2. Trojan.Win32.Generic!BT
  3. Trojan-Spy.Win32.Zbot
  4. Trojan.Win32.AutoIt (v)
  5. Trojan.ASF.Wimad (v)
  6. Backdoor.Win32.Ircbot
  7. INF.Autorun (v)
  8. Packed.Win32.Tdss (v)
  9. MyWebSearch.Toolbar
  10. Trojan.Win32.FakeXPA (v)
  11. Antivirus XP
Kulcsszavak: Sunbelt security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Thermaltake bemutatja a The Tower 300 mikro toronyházat

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. Most egy új mikro-ATX házzal egészült ki – a The Tower 300-zal – egészült ki a sorozat, jellegzetes nyolcszögletű megjelenéssel, és lehetővé téve a hagyományos függőleges és az egyedi vízszintes elhelyezést.

2024. május 13. 16:04

A DA Drive Analyzer előre jelezni a meghajtó meghibásodásából eredő adatokat fenyegető veszélyeket

A vadonatúj AI-alapú lemezhiba-előrejelző szoftver, a DA Drive Analyzer 2.0 már elérhető az ADM App Centralban, és az ASUSTOR NAS-sal együtt használható, hogy előre jelezze, mikor fog meghibásodni egy meghajtó, így elég időt biztosítva, hogy intézkedni tudj az adatok védelméről.

2024. május 12. 12:01

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36