Trösztellenes szövetségi per indul az Intel ellen

MTI Sajtóadatbank, 2009. december 17. 09:02

Trösztellenes pert indított az Intel ellen az amerikai szövetségi kereskedelmi felügyelet (FTC); a számítástechnikai óriáscéget azzal vádolják, hogy uralkodó piaci helyzetével visszaélve megpróbálta ellehetetleníteni lapkagyártó vetélytársait.

Az FTC szerdán közölte: a kaliforniai vállalat erőfölényét kihasználva egy évtizeden keresztül piacellenes, a verseny elfojtását és saját monopolhelyzetének megerősítését célzó taktikákat folytatott.

A felügyelet szerint az Intel módszeres küzdelmet folytatott azért, hogy megfossza riválisait a piaci hozzáféréstől; gátolta olyan kiváló versenyképes termékek forgalmát, amelyek veszélyeztették piaci helyzetét, ezzel megsértette a tisztességes verseny törvényileg védett szabályait.

"Az Intel szándékos kampányt folytatott, hogy megbénítsa a monopolhelyzetére veszélyt jelentő versenytársakat" - jelentette ki Richard Feinstein, az FTC versenyügyi hivatalának igazgatója. Közölte, elsősorban nem a pénzügyi kártérítés, hanem a káros magatartás elítélése miatt indítottak eljárást.

Az FTC - amely 24 oldalas beadványában sorolta az Intel piacellenes taktikáit - a per indítása előtt egy évig vizsgálódott az ügyben. A vállalat állítólag titokban olyan szoftverfejlesztést is folytatott, amely kimondottan a rivális chipek teljesítményének rontását célozta.

Japán, Dél-Korea és Európa trösztellenes hatóságai a korábbi években már felléptek az Intel versenyellenes magatartása ellen. Az Európai Unió májusban rekord nagyságú, csaknem másfél milliárd dolláros büntetést szabott ki a cégre, amiért illegális juttatásokkal vett rá számítógépgyártókat arra, ha csak Intel chipeket szereljenek be komputereikbe, illetve halasszák el AMD-mikroprocesszoros gépeik piacra dobását.

A piacvezető lapkagyártó - a világon az asztali számítógépek négyötöde Intel chippel működik - november közepén kiegyezett az AMD-vel. Közölte, 1,25 milliárd dollárt fizet vetélytársának, amiért cserébe az visszavonja az Intel elleni trösztellenes és szabadalmi kereseteit az Egyesült Államokban és Japánban.

A The New York Times tekintélyes liberális amerikai napilap korábban úgy fogalmazott: az Intel versenyellenes politikája nem tekinthető "amerikai útnak", ha visszaél hatalmas piaci előnyével és a versenytársak kiszorítására törekszik, megakadályozva más gyártók termékeinek fejlesztését, akkor ennek véget kell vetni.

Az Intel ugyancsak szerdán közölte: a cég tisztességesen és törvényesen versenyzett, lépései a fogyasztók javát szolgálták, az FTC perindítása pedig célt tévesztett. Az Intel szerint az FTC új versenyszabályokat akar alkotni, amelyek sértenék a fogyasztók érdekeit az innováció visszafogásával és az árak emelkedésével.

Kulcsszavak: Intel +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36