Az EU feltétel nélkül jóváhagyta az Oracle-Sun egyesülést

Milkovits Gábor, 2010. január 22. 06:47

Az Európai Unió versenyügyi biztosa bejelentette, hogy utólagos feltételek nélkül jóváhagyják a Sun Oracle általi felvásárlását, amely jelentős mértékben átalakíthatja a vállalati szerverpiacot.

Az Oracle még tavaly áprilisban jelentette be, hogy 7,4 milliárd dollárért megveszi a Sunt. Az amerikai tőzsdefelügyelet augusztusban jóvá is hagyta az egyesülést, ugyanakkor az EB többször is jelezte, biztosítékokat szeretne arra, hogy nem csorbul az egyenlő esélyekkel zajló piaci verseny a Sun átvétele után. Október végén hivatalos figyelmeztetést is küldtek az Oracle-nek, mert a vállalat állítólag nem adott át olyan információkat, amelyek megnyugtató módon eloszlatták volna a Sun felvásárlásával járó esetleges piacszűkítő hatásokról szóló félelmeket. A fő trösztellenes aggodalmat az okozta, hogy a vétellel a MySQL is az Oracle tulajdonába került, s a cég már jelenleg is vezető szerepet tölt be az adatbázisok és kapcsolódó szoftverek piacán, ezért fennáll a monopolhelyzet kialakulásának a veszélye.

Az Oracle még a tavaly decemberi hivatalos EB-meghallgatáson ígéretet tett arra, hogy a külsős szoftvercégek előtt száz százalékig nyitva hagyja a Sun MySQL adatbázisainak piacát, és nem korlátozza a területen a szabad versenyt. A társaság emellett egy külön ügyféltanácsadó testületet is létrehoz a MySQL termékekhez. Mindezek következtében Neelie Kroes versenyügyi EB biztos hivatalos közleményében feltétel nélkül jóváhagyta a két vállalat egyesülését, amely szerinte nem korlátozza a szabad versenyt és az innovációt az ágazatban. A határozattal nem mindenki ért egyet: Florian Müller, a MySQL-alapító Michael Widenius szóvivője tömören úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió ez esetben rossz döntést hozott.

Kulcsszavak: Oracle Sun +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50