Teljes egészében nyílt forráskódú lett a Symbian mobilszoftver

Milkovits Gábor, 2010. február 5. 07:00

A Symbian Alapítvány bejelentette, hogy a beígért határidő letelte előtt nyílttá tette a Symbian mobiltelefonos operációs rendszer teljes kódállományát, ily módon megnyitva az utat a platform és a kapcsolódó alkalmazások fejlesztéséhez.

A ma is az okostelefonok többségén futó Symbian operációs rendszert annak idején a mobiltelefonos ágazatban érdekelt cégek hozták létre, azonban csupán a szoftvercégben tulajdonrésszel rendelkező vállalatok vehettek részt a fejlesztésben. Két éve aztán a Nokia kivásárolta a többieket és elindította a platform nyílt forráskódúvá alakítását, ami a vállalat közleménye szerint az eddigi legnagyobb léptékű ilyen intézkedés volt a szoftverek történetében. Az erre létrehozott non-profit Symbian Alapítványnak tagja a Nokia mellett az AT&T, az LG, a Motorola, az NTT Docomo, a Samsung, a Sony Ericsson, az STMicroelectronics, a Texas Instruments és a Vodafone. Lee Williams az alapítvány részéről a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a platform átalakítása azt a célt szolgálta, hogy megkönnyítsék a külsős szoftvercégek számára a Symbian alkalmazások fejlesztését, ezáltal felgyorsítva az innovációt. A 108 adatcsomagot tartalmazó forráskód ezentúl szabadon hozzáférhető az Eclipse-en és más nyílt forráskódú licenceken keresztül. A Symbian Alapítvány azért fenntart egy bizonyos mértékű ellenőrzést a platform felett, így például azt is felügyelik, hogy a szoftvert használó mobiltelefonok megfelelnek-e a minimális minőségi követelményeknek.

Williams hangsúlyozta, hogy a nyílt forráskódú Symbian tervei már az Apple iPhone és a Google Android rendszer megjelenése előtt megszülettek, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy éppen a fenti konkurencia miatt a Nokia által használt szoftverplatformnak nagy szüksége van a megújulásra. Ezen a területen az alapítvány munkájában résztvevő cégek már végeztek is némi munkát, így többféle kísérleti, elsősorban az érintésvezérlésre épülő kezelőfelületet alkottak a szoftverhez. Az új Symbian^3 operációs rendszer, amelynek a forráskódjait most teljes egészében közzétették, a korábbi Symbian Series 60 szoftver 5-ös verziójára épül és az alapítvány ígérete szerint még az első negyedév során teljes egészében telepíthető és használható állapotba kerül. Arról, hogy mely készülékeken várható a program megjelenése, egyelőre nem történt bejelentés.

Kulcsszavak: Symbian

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Vissza a valóságba a Nokia 3210-zel

25 évvel az eredeti megjelenése után a Human Mobile Devices (HMD) idén újra elhozza a legendás Nokia 3210-et – most megújult, izgalmas "Y2K" arany, tengerkék és sötétszürke színekben. A cél pedig ezúttal sem más, mint összekötni az embereket – csakhogy ezúttal a képernyőtől való elszakítással.

2024. május 8. 15:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38