A Google ellen nyomoz a finn rendőrség személyiségi jogok megsértése miatt

MTI Sajtóadatbank, 2010. február 15. 10:07

A Goggle Street View (utcanézegető) alkalmazása ellen indított vizsgálatot a finn rendőrség, amelynek gyanúja szerint a nagyfelbontású fényképes térképek személyiségi jogokat sértenek.

A Helsinkitől 600 kilométerre északra található Raahe város rendőrsége csütörtökön kezdett nyomozást egy férfi kérésére, aki a Goggle-utcanézegető egyik fényképén látható.

"Az ominózus felvételen egy férfi látható, aki mindössze egy pólóban, nadrág nélkül ül egy hintaszékben" - mondta az ügyben nyomozó Hannu Vainionpaeae.

Az őrmester nem árulta el, hogy felismerhető-e a férfi, aki raahei otthonának kertjében látható a nyáron készített fényképen.

A Street View-alkalmazás, amely ezen a héten indult Finnországban, a Google-térképekről már ismert városok közül mutat be néhányat közeli felvételekkel. A speciális járművekkel készített fényképeknek köszönhetően a számítógép képernyője előtt ülő is úgy érezheti, mintha a fotókon látható utcákon sétálna.

Finnországban ez az első Google-ellenes vizsgálat, amely ezt hivatott megállapítatni, hogy az amerikai vállalat internetre töltött képei kimerítik-e az engedély nélküli megfigyelésről, valamint a személyiségi jogok védelméről szóló jogszabályokat - magyarázta a nyomozó, hozzátéve, hogy az ügyben a bizonyítékot maga a fénykép jelenti.

A finn törvények szerint az engedély nélküli megfigyelést egy évig terjedő börtönbüntetéssel, illetve pénzbírsággal sújthatják, a személyiségi jogokat sértő anyagok terjesztéséért két év börtön, illetve pénzbírság szabható ki - hangsúlyozta Vainionpaeae.

Kulcsszavak: Google jog

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Világhírű szakértők a budapesti Nemzetközi Lean Konferencián

A világ leghatékonyabb gyártóvállalatait, az edzőcipőktől a bányagépekig, egy közös vonás köti össze: mindannyian a lean módszertant alkalmazzák. A Toyota módszerként is ismert üzleti filozófia legfrissebb újdonságai és trendjei kerülnek bemutatásra a június 6-án Budapesten megrendezésre kerülő XI. Nemzetközi Lean Konferencián. Az előadók között olyan sztárszakértők szerepelnek, mint Katie Anderson, világhírű üzleti bestseller író, Erasto Meneses, a Cambridge Egyetem professzora és az ex-toyotás lean sensei Cevdet Özdogan.

2024. május 27. 09:55

Philips bemutatja az új Evnia gaming monitort

Az Evnia bemutatja 5000-es gaming monitor sorozatának új, díjnyertes tagját. A Philips Evnia 27M2N5500 mindent tartalmaz, amire egy felhasználónak szüksége van a lebilincselő gaming élményhez és a folyamatos kiváló teljesítményhez, miközben nagyobb figyelmet fordít a fenntarthatóságra: 27 hüvelykes (68,5 cm) Fast IPS panel QHD felbontással, 180 Hz-es frissítési ráta, akár 0,5 ms MPRT és 1 ms GtG válaszidők, DisplayHDR 400 és teljesen új, környezetbarát dizájn.

2024. május 26. 16:59

3 ok, amiért a KKV-knak szükségük van a mesterséges intelligenciára a hálózatmenedzsmentben

A mesterséges intelligencia ma már mindenhol jelen van. Ami a hálózatépítést illeti, az irányítás és a kiberbiztonság terén olyan jelentős változások tapasztalhatók, amelyek egyszerűsíthetik a működést és csökkenthetik a kis- és középvállalkozások költségeit. 

2024. május 26. 15:37

Megérkezett az első tömeggyártásra szánt humanoid robot a Unitree-től

A Unitree Robotics bemutatta G1 modelljét, amely a vállalat második általános célú humanoid robotja. A bejelentés azonnal szenzációt keltett, mivel a robot könnyedén megbirkózik az olyan feladatokkal is, mint egy szódásüveg kinyitása, a diótörés, a nehéz tárgyak szállítása, vagy a hegesztés, ráadásul tömeggyártásra alkalmas, piacérett formában van.

2024. május 26. 13:50

Sztorik a zsebben: gyermeknapon debütál az NMHH új kiadványa

A gyermekek biztonsága kerül fókuszba május 25-én és 26-án a Városligeti Gyermeknapon. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által szervezett rendezvényen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is ott lesz. A korábbi évekhez hasonlóan várhatóan idén is a Biztonságos Internet Sátor lesz az egyik legnépszerűbb helyszín, ahol ezúttal kicsik és nagyok a „Sztorik a zsebben – Történetek a közösségi médiából” című kiadványt is kézbe vehetik.

2024. május 26. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17