A DirectX 11 belép a HTPC-kbe is

Kiss Ádám Zoltán, 2010. február 15. 19:42

Az AMD sikeres HD 5000-es szériájának minden savát, borsát élvezhetjük az új HD 5450-es grafikus kártyákkal a kis költségvetésű konfigurációkban és a HTPC-kben is.

Az AMD már a második generációs, 40mm-es gyártástechnológiával gyártott GPU családja a HD 5000-es. Február első napjaiban kiteljesedett az új sorozat, a közép- és felsőkategóriás modellek mellé megjelentek a belépő szintű grafikus kártyák is, az 5450-es grafikus processzor köré építve. A Windows 7 újdonsága, a Microsoft DirectX 11 még csak AMD motoros kártyákkal használható ki teljesen. A DirectX 11-re építve a HD 5450 kiváló videó minőséget és vizuális effekteket produkál igen-igen alacsony, pár wattos (<20 Watt 3D-ben és 8W 2D-ben) fogyasztás mellett. Az 5450-es a 5000-es család első tagja, amely alacsony profillal készült, így a HTPC-k rajongói ezzel a kártyával építhetnek először DX 11-es Windows 7-es megoldásokat. A DirectX 11 újdonsága, a DirectCompute a DX 11 kompatibilis alkalmazások adrenalinja. A CPU-nál gyorsabb GPU bizonyos feladatokat – nem csak grafikus számításokat – átvehet a központi egységtől, tehermentesítve azt. A Windows 7-tel együttműködve például a digitális média fájlok sokkal gyorsabban konvertálhatók vagy akár 24-szeres CFAA is használható.

A HD 5450-es a fedélzeti UVD-nek köszönhetően a CPU-t kihagyva saját maga dekódolja a filmeket, Blue-Ray-t és a HD DVD-t, egyszerre két 1080p HD video folyamot is kezelni tud. A HDMI kimenet a legfrissebb 1.3a verziójú Dolby TrueHD és DTS-HD Master audióval. A HD 5450-es nem játékra készült elsősorban, a 80 stream processzor és a 64 bites belső adatsáv inkább az energiatakarékos működést hozza előtérbe, mintsem az erőforrás igényes 3D-s vizuális világok megvalósítását. Ennek megfelelően a kártyának plusz tápellátásra sincs szüksége, a PCE-E csatlakozón elég energiát kap a működéséhez. Az alacsony profil lehetővé teszi azt is, hogy egész vékony, fekvő házakba is beépíthessük. A kis energia fogyasztás miatt a SAPPHIRE HD 5450-esek csendes, ventilátormentes műtőbordákat kaptak. A fürge működést a DDR3 memóriákkal biztosított. A kártyáinkon 512 vagy 1 GB található, de a Hyper Memory technológiával a grafikus memória a rendszermemória terhére tovább növelhető. Egy 2 GB rammal rendelkező PC esetében az 512 MB-ból 1280-anat, az 1 GB grafikus tárterületből pedig 1792 MB-ot varázsolhatunk.

Kulcsszavak: AMD grafikus kártya

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50