Ombudsman: megfelelő a magyar távközlési cégek adatkezelése

MTI Sajtóadatbank, 2010. március 3. 10:46

Az adatvédelmi biztos tizenkét magyarországi telekommunikációs cégnél vizsgálta meg, hogy eleget tesznek-e az adatmegőrzési irányelvből adódó kötelezettségeknek, s megállapítása szerint a vállalkozások adatkezelése megfelelő.

Jóri András az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében kiemelte, hogy az illetéktelen hozzáférések ellen a cégek IT-rendszerei védettek, a szerverekre a belépést proxi, hierarchikus kulcs, kamera és személyes biztonsági védelem is biztosítja.
Problematikusnak találta ugyanakkor, hogy a WAP szolgáltatásra vonatkozóan a gyakorlat nem egységes, egyes szolgáltatók nem őrzik meg az adatokat, mert a WAP-olást nem tartják internethasználatnak. Kifogásolható az adatvédelmi biztos szerint az is: a megőrzési
idő lejártát gyakran úgy kerülik ki a hatóságok, hogy lefoglalási kérelmek útján az egész adattároló eszközt birtokba veszik és tetszés szerint válogatják le arról a szükséges adatokat.

Az ombudsman utalt arra: az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerint az elektronikus hírközlő hálózat üzemeltetője, illetve a szolgáltató bűnüldözési célból megőrzi az előfizető, illetve felhasználó általi kommunikáció valamennyi forgalmi adatát. Rögzíti a vezetékes, a mobil-, valamint az internetes kommunikáció adatait, melyekkel pontosan nyomon lehet követni, hogy ki kivel, milyen időpontban, milyen időtartamban, milyen gyakran érintkezik.

Megismerhető az előfizető neve, címe, telefonszáma, továbbá az, hogy mikor és kit hívott és mennyi ideig telefonált. Hívásátirányítás esetén az a telefonszám is, amelyre a hívást átirányították, illetőleg a hívás helye. E-mail esetében elérhető az előfizető neve, címe és e-mail címe, továbbá az, hogy mikor és kinek küldött üzenetet. E körbe tartozik az előfizető hozzáférésére vonatkozó adat, az, hogy mikor és mennyi ideig kapcsolódott a hálózatra, és eközben milyen címmel azonosították, továbbá hálózati tűzfalaknál a kifelé zajló forgalom is.

A megőrzési idő egyes adatoknál az előfizetői szerződés megszűnését követő, más adatok esetén azok keletkezését követő egy év, a sikertelen hívásokra vonatkozó adatoké a keletkezésüket követő fél év.

A vizsgált telekommunikációs cégekhez évente körülbelül 50 ezer megkeresés (adatkérés) érkezik, ezek nagyjából 80 százaléka az adott vagy az előző hónapra vonatkozik. A két legnagyobb adatkérő a nemzetbiztonsági szakszolgálat és a rendőrség. A vizsgálat során
egyik cég sem tudta összesíteni, hogy az egyes adatkérések milyen idős adatokra vonatkoznak - összegezte tapasztalatait Jóri András.

Mint felidézte, az Európai Parlament és az Európai Tanács - adatmegőrzési kötelezettséget tartalmazó, az elektronikus hírközlési adatok megőrzéséről szóló - irányelvét Magyarországon az elektronikus hírközlésről szóló törvény 2007. évi módosításával harmonizálták, azaz annak megfelelően módosították a törvényt. Az adatvédelmi biztos akkor a módosítás alkotmányosságát érintő aggályainak adott hangot.

Az irányelv ellen több uniós tagállam tiltakozott, Írország és Szlovákia a szabály ellen szavazott. A román Alkotmánybíróság megsemmisítette az adatmegőrzési kötelezettséget, a német alkotmánybíróság határozata pedig alkotmányellenesnek minősítette az irányelvet átültető német szabályozást.

Az Európai Parlament és az Európai Tanács 29-es munkacsoportja, amely a tagállamok nemzeti adatvédelmi biztosaiból áll, felmérést készít az adatmegőrzési irányelvet felülvizsgáló, a szabályok gyakorlati megvalósulását érintő tapasztalatokról. Ennek keretében vizsgálta Jóri András a tizenkét telekommunikációs céget, közülük kilenc cég válaszait összesítette és ismertette a munkacsoporttal.

Az uniós biztosok összesítik a tagországokban végzett vizsgálatok tapasztalatait, köztük a magyarországi eredményeket, és az EU felülvizsgálja az irányelvet - áll a közleményben.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Európa vezető zöld kriptobányászati vállalatává fejlődne a magyar Greenhash

Károsanyagkibocsátás nélkül, a megújuló erőművek bővülését felhasználva forradalmasítja a bitcoin bányászatot egy magyar techcég. Az Enerhash Technologies Zrt., mely az indulása óta eltelt három év alatt összesen több milliárd forint értékben kapott magánbefektetést, és idén év végéig belépne a BÉT XTEND piacára is. A nyilvános bevezetésre való felkészülés részeként a vállalat felveszi a Greenhash márkanevet. A cég tavaly kiugró, 1,3 milliárd forintos adózott eredményt ért el és jelenleg is több zöld kriptobányászati projektet üzemeltet svédországi és új-zélandi vízierőművekkel együttműködve. A már megszerzett tapasztalatok tükrében, a tervezett forrásbevonásokkal együtt érdemi kapacitás és árbevétel bővülést tervez a cég. 

2024. június 11. 19:32

Új lehetőség nyílik meg a magyar egészségügyi innovátorok előtt

Vezető európai gyógyszeripari vállalatokkal, a Chiesi Grouppal és a SYNLAB Italy-val karöltve indította útjára az InnoStars Connect programot az EIT Health, az Európai Unió intézményeként működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyre fókuszáló egysége. 

2024. június 11. 18:03

Robotkutyához fejlesztett hámot a világhírű magyar márka

A JULIUS-K9 Európa vezető kutyahámgyártója perszonalizálható hordozóhámot fejlesztett az Unitree Robotics egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Go2 robotkutyáihoz. A dizájn díjas, magas minőségű termékeiről világszerte ismert cég első robotikai kiegészítője a tulajdonos egyéni preferenciái szerint feliratozható.

2024. június 11. 15:50

Az Influence Media nyerte a Lufthansa Systems Hungária kommunikációs tenderét

Az Influence Media integrált kommunikációs ügynökség nyerte el a Lufthansa Systems Hungária légiközlekedési informatikai vállalat meghívásos, többfordulós, vállalati kommunikációs és employer branding feladatokra kiírt tenderét. Az együttműködés az idei év elején indult. 

2024. június 11. 14:09

Szurkolj otthon a Samsung AI-támogatott 8K tévéivel!

Idén nyáron látványos események dobogtatják meg világszerte a sportrajongók szívét. A szurkolószezon kiváló alkalom lehet az otthoni audiovizuális készülékek, vagy akár házimozi rendszer frissítésére. A Samsung legújabb tévé- és hangprojektor termékcsaládjainak AI-alapú funkciói fokozzák a 8K nézői élményt, emelve a „focinyár” színvonalát, ahhoz hasonló érzést nyújtva, mintha a felhasználó a stadionban ülne.

2024. június 11. 12:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37