Opera Mini az iPhone-hoz - kérdés, hogy az Apple engedi-e

Milkovits Gábor, 2010. március 24. 08:30

Az Opera hivatalosan kiadta Opera Mini mobiltelefonos böngészőjének az iPhone-hoz szabott verzióját, az azonban erősen kérdéses, hogy az Apple ténylegesen engedi majd forgalmazni az App Store-ban.

Az Apple ugyanis kezdettől fogva elzárkózik attól, hogy a Webkit-alapú Safari-n kívül más, külsős böngészőt is használni lehessen az iPhone-on, a cég saját szabályzata pedig lehetővé teszi, hogy bármilyen alkalmazást kérdés vagy magyarázat nélkül eltávolítson az App Store boltból. Felhasználói szempontból ez azért lehet sajnálatos, mert az Opera Mini jelenleg minden versenytársánál gyorsabb. A böngésző ugyanis egy olyan technológiát használ, amely még a szerveroldalon jelentősen összetömöríti a weboldalakat, emellett pedig az oldalak szövege is gyorsabban és jobban olvasható vele, mint a többi mobilböngészővel. Ez különösen azoknak lehet fontos, akik megabájtonként fizetnek a mobiltelefonos adatforgalomért, de az anyagiaktól eltekintve sem mindegy, hogy milyen internetes élményt biztosít egy mobiltelefon a felhasználónak.

Az Apple egyelőre nem lépett az ügyben és nem is kommentálta az Opera döntését, sokan azonban úgy gondolják, hogy akárhogy is határoznak majd, az mindenképpen mérföldkő lesz az iPhone és általában a cég történetében. A társaság eddig ugyanis többnyire tartalmuk alapján utasított el egyes külsős alkalmazásokat, és persze most is indokolhatná a visszautasítást azzal, hogy a Safari megléte miatt egy fölösleges szoftvert nem enged be platformjára, de a negatív döntéssel mégis mindenképpen korlátozná az iPhone-tulajdonosok felhasználói élményét.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05