Digitális festészet: nem más művészet, nem irányzat, nem stílus, hanem...

forrás Prim Online, 2010. április 11. 20:07

A digitális festészet népszerűsítése, a digitális művészetet kedvelők és gyakorlók, illetve a digitális festészettel megismerkedni kívánók kiszolgálása a célja a BPIX Digitális Alkotó Centrumnak, mely idén is meghirdette fiataloknak szóló digitális festészeti versenyét. De mis az a digitális festészet?

A BPIX meghatározása egyszerű és világos:  „A digitális ’festmény’ a hagyományos festmény egy forradalmian új technika igénybevételével megvalósuló formája. Nem más művészet, nem irányzat, nem stílus, hanem bármely irányzatban vagy stílusban, de a hagyományos ecset és olajfesték helyett digitális segédeszközökkel, azaz új technikával létrehozott műalkotás.”

A digitális úton létrehozott művekre tehát ugyanaz a művészeti, esztétikai mérce vonatkozik, mint bármely más módon létrejött alkotásra. A hagyományos festészethez hasonlóan a festőművész itt is kézi munkával dolgozik, de ecset helyett digitális ecsettel, vászon helyett digitalizáló táblára, az olaj, akryl, tus stb. festék helyett a tintasugaras nyomtatóban lévő speciális tintával veti vászonra vagy papírra az alkotását.

A digitális eszközökkel előállított festményeknek természetesen eltérő tulajdonságai vannak a hagyományosakétól: a digitális alkotás számítógépes adathordozóra mentése bármikor előhívhatóvá teszi a művet, így az alkotások bármeddig könnyen továbbfejleszthetőek lesznek, egymás vázlatául szolgálhatnak, akár több, egymással megegyező - szigorúan számozott vagy számozatlan - példány is előállítható a festményekből. A művek kiállításához elegendő egy számítógép (persze monitorral együtt…), a „kiállítótér” könnyedén bővíthető az internet révén, a „valódi” kiállítások helyszínére pedig elektronikusan eljuttatható, így lehetővé válik az olyan nemzetközi rendezvényeken való megjelenés, ahová egyébként a hagyományos festményeket eljuttatni nagyon költséges lenne.

Hogyan találják meg helyüket a digitális alkotások a gyűjtőknél? Hogyan védhetők a szerzői jogok? Ezekre a kérdésekre is számos gyakorlati tanáccsal szolgál a BPIX.

A digitálisan alkotó művészeket összefogó művészeti csoport hazánkban kevés van, egyik közülük az Artoris Műterem, illetve digitálisan alkotók képeit bemutató galéria, a BPIX Digitális AlkotóCentrum galériája, a BPIX Galéria.

Az Artoris Műterem egy új művészeti irányzatot, a SplitDeco stílust képviseli hazánkban. Alkotásai szűrőjén keresztül az interaktív digitális festészet egyedülálló formájával, sokoldalú felhasználási területeivel ismerteti meg az érdeklődőket. Az alkotóközösség egyik tagja, Selmeczi Zsuzsanna például egyedi megközelítésű díszvázákat (is) alkot, az olyan új technikai eljárások, mint a giclée (zsiklé) alkalmazása mellett a hagyományos festészeti eljárásokat is felhasználja alkotásain.

És persze azt se felejtsük el megemlíteni, hogy aki most rögtön kedvet kap az alkotáshoz, a szükséges szoftvereket (Gimp, Irfan View, XnView stb.) máris letöltheti a Letöltés.com-ról.

 

További információ: http://bpix.hu

 

 


 

Kulcsszavak: kultúra

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Különleges kedvezményekkel indítja a nyarat a Samsung

A nyár beköszöntével több sportesemény is elrajtol, itt az ideje a közös szurkolásnak. Ezzel párhuzamosan, 2024. június 3-án 10 órakor indul a Samsung fesztivál, a vállalat háromhetes promóciója, amely során a felhasználók 2024. június 24-én 9 óráig kedvezményekkel válogathatnak a Samsung legújabb zászlóshajó mobilkészülékei, tévéi és csatlakoztatható háztartási gépei közül*, hogy az új eszközökkel még magával ragadóbb szurkolói élményt élhessenek át a nyári meccsnézések alkalmával.

2024. május 27. 20:27

Már Magyarországon is elérhető az eMAG Genius hűségprogram

Az eMAG elindította Magyarországon a Genius nevű előfizetéses hűségprogramját, amelyen keresztül többek között ingyenes szállítást és heti dedikált kedvezménykampányokat kínál. Az eMAG Genius előfizetői több mint hatmillió – Genius jelvénnyel ellátott – termékre vonatkozóan vehetik igénybe az előfizetést, amelyek az eMAG, és a Marketplace platformon működő partnerkereskedők kínálatában érhetők el.

2024. május 27. 19:05

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

Exkluzív budapesti esemény keretében mutatták be a hazai szakmai közönségnek május 23-án, az Everguest Intelligence-t. A mesterséges intelligencia a szemünk előtt alakítja át és forgatja fel a turizmus és a vendéglátás mindennapjait. Az Everguest legújabb fejlesztése pedig már a piaci bevezetése előtt jelentős figyelmet kapott, mostanra pedig már több mint 250 szálláshely iratkozott fel a várólistára. Azóta a szoftvert már nemzetközi környezetben, Bécsben, Barcelonában és Amszterdamban is bemutatták, mindenhol kitörő sikert aratva. Az eseményen szó esett az AI emberi vonatkozásairól is.

2024. május 27. 17:30

Magyarországon lép az európai piacra a díjnyertes amerikai felhőszolgáltató

Magyarországon és Romániában terjeszkedik az Intuitive.Cloud, amely a térség diverz és tapasztalt tehetségbázisát veszi célba, hogy továbbra is csúcsminőségű szolgáltatásokat nyújthasson ügyfeleinek. A felhőszolgáltató a következő egy évben több, mint 10 pozíciót tervez nyitni és 200 IT-szakembert venne fel a toborzással foglalkozó Hays segítségével, ezzel pedig életjeleket mutathat az utóbbi időszakban visszaeső IT-piac. 

2024. május 27. 15:56

Eredményes évet zárt a CETIN Hungary

A CETIN Hungary Zrt. sikerrel zárta harmadik teljes üzleti évét. A független, integrált távközlési infrastruktúraszolgáltató beruházásait, árbevételét és nyereségét is jelentősen növelte. A vállalat idén közel 23 milliárd forintot tervez hálózatfejlesztési beruházásokra fordítani.

2024. május 27. 14:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17