9 ritkán említett, de hasznos Google céges alkalmazás

forrás Prim Online, 2010. július 20. 16:35

A Google nagy erőkkel fejleszti az online alkalmazás csomagját. Nem véletlen a tempó: a keresőcég már a nyakán érezheti a Microsoft fenyegető leheletét. A Google-nek azonban számos tartaléka van, ami a vállalkozások körében fontos szempont lehet a választásnál. A Google Apps sok olyan funkcióval rendelkezik, amelyről az ingyenes verziót használó, egyéni felhasználók többsége valószínűleg még sosem hallott. Most ezeket mutatjuk be röviden.

1. Megosztás egy egész céggel
A Google Docs alkalmazásban nem csak e-mail címek alapján oszthatunk meg dokumentumokat. Céges fiók esetén azt is beállíthatjuk, hogy a cég összes alkalmazottja megtekinthessen egy dokumentumot, vagy akár mindenki szerkeszthesse is ezt. Ugyanez működik a Google Calendar naptárainál is.

2. Közös sablonok
Segíthetik a céges folyamatokat, hogy központilag lehet megosztani dokumentum sablonokat, amelyeket utána bármelyik alkalmazott használhat. Így mindenkitől azonos formában és az elvártaknak megfelelően érkezhetnek be a dokumentumok.

3. Komplett céges levelezés Gmaillel
A Google Apps segítségével a teljes céges levelezést Gmail-re lehet költöztetni, így minden kolléga élvezheti a gyors keresést, az eredményes spamszűrést, és az egyszerűen használható felületet. Nem kell se mail szerver, se külön rendszergazda.

4. Autentikáció, Singel Sign On

A központi adminisztrációs felületen keresztül egy kattintással lehet új céges fiókot létrehozni a munkatársaknak. Ezzel az egy mozdulattal a kolléga már meg is kapta a saját e-mail címét, naptárát, docs hozzáférését, stb. A Google Apps akár más céges alkalmazások autentikációját is el tudja látni, a SAML vagy OAuth szabvány szerint működő API-n keresztül. Így a munkatársak mindenhova ugyanazzal a felhasználói név/jelszó párossal léphetnek be.

5. Belső céges videó site
A Google Apps csomagnak nem csak a videó beszélgetésre is alkalmas Google Talk a része, hanem egy külön a videó site-ot is biztosít. Ez egyfajta a belső YouTube-ként viselkedik, egyszerűen feltölthetünk videók, és szabályozhatjuk, hogy ki férhet ezekhez hozzá.

6. Erőforrások kezelése
A Google Calendar képes kezelni a céges erőforrásokat (pl. projektor, tárgyaló, gép). Egy esemény létrehozásakor beállíthatjuk, hogy milyen erőforrásokra van szükség, és a Calendar jelzi, hogyha azok már foglaltak az adott időintervallumban.

7. Alkalmazások saját domainen, saját logóval
A Google Apps alkalmas egy kisebb cég összes informatikai igényét kiszolgálni. Ahhoz, hogy kinézetre is igazi belső rendszer legyen fel kell vennie a cég megjelenését is. Ezért a céges fiókoknál le lehet cserélni a Google logót a cég saját logójára. Az alkalmazásokat pedig a megfelelő DNS beállítások után a cég saját domain nevén keresztül is elérhetik a munkatársak. Pl. a mail.cegneve.hu címen egy Gmail fiók jelenik meg, amelyben a saját nev@cegneve.hu email fiókunk érhető el, a cég logója alatt.

8. Központi beállítások
A Google Apps lehetővé teszi, hogy a benne található alkalmazásokat központilag konfiguráljuk. Ez a lehetőség főleg a hozzáférés szabályozásra vonatkozik, de központilag lehet létrehozni az erőforrásokat, elvégezni az alkalmazások egységes megjelenésével és a saját domain nevünk használatával kapcsolatos beállításokat is. Így pontosan kézben tartható, hogy kik és milyen típusú állományokat juttathatnak ki a cégen kívülre.

9. Külső alkalmazások
A Google Apps-hez számtalan API érhető el. Ezek segítségével külső cégek is fejleszthetnek új eszközöket, amelyeket a Google Apps Store-ban lehet megvásárolni. Így jött létre egy magyar fejlesztés is, a SimplyPad, amely a Google Apps mellett más fejlesztők termékeit és a saját fejlesztéseiket is tartalmazza. A SimplyPad.com egy olyan dashboarddal egészítette ki a Google Apps szolgáltatást, ahol a felhasználók egy lapon látják a friss leveleiket, naptárjukat, teendőiket és a dokumentumaikat is.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Lehet egyszerre mobil és otthoni az internet?

A mobiltelefon ma már szinte mindenki zsebében ott lapul, de a mobilozást lehetővé tévő technológia új értelmet ad az eddig vezetékkel elért otthoni internetezésnek is. Még nem szoktunk hozzá teljesen, de érdemes: nemcsak kábelen lehet otthon netezni, hanem mobilinterneten is, méghozzá úgy, hogy teljes értékű otthoni internetszolgáltatáshoz jutunk. Ez nemcsak azokon a helyeken jelent alternatívát, ahol a vezetékes internet nem elérhető, hanem önmagában is jár előnyökkel, főleg, ha 5G-mobilhálózatról van szó.

2024. május 8. 09:55

Három új 3D nyomtató és több ráadás a FreeDee standján

A FreeDee Kft. az additív gyártás egyik élen járó hazai specialistája. Márkafüggetlen szakértőként számos piacvezető 3D nyomtató és 3D szkenner márkával dolgoznak együtt, így a FreeDee standján idén három új 3D nyomtató is egyszerre debütál! Most lehet majd itthon először élőben megnézni a Markforged FX20 robusztus kompozit nyomtatót, az UltiMaker Factor 4 ipari FDM nyomtatót és a Formlabs Form 4 mSLA nyomtatót is. Emellett látványos SLM fémnyomtatásokra és 3D szkennelés bemutatóra is számíthatnak az Ipar Napjain a 101F (A pavilon) stand látogatói.

2024. május 6. 14:51

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36