A technológia választása nem műszaki, hanem üzleti kérdés

forrás Prim Online, 2010. szeptember 13. 17:11

A Magyarországon közel 20 éve működő Magic (Onyx) Magyarország konferenciát rendez szeptember 14-én Hatékonyság az informatikában 2010 címmel, ahol „all-in-one” és integrált megoldásokat mutatnak be üzleti döntéshozóknak. Az elsősorban informatikai kis- és középvállalatoknak szóló eseményen az előadók többek között esettanulmányokon keresztül is bemutatják, hogyan növelhetik piacképességüket és termelékenységüket a hazai cégek, fejlesztési költségeik csökkentése mellett. A rendezvényt szervező Magic szemléletváltást sürget, miszerint az informatikai fejlesztés nem csupán technikai, hanem elsősorban üzleti kérdés.

Az informatikai rendszer fejlesztéseinek tipikus hibái közé sorolható, amikor szükségtelen kockázatot vállal a megrendelő azzal, hogy jelentős költségráfordítás mellett viszonylag lassan, tehát több hónap alatt valósítja meg a szoftverfejlesztéseket. Így a beruházás, vagyis az it-fejlesztés gazdasági szempontból is értékelhetetlenné válik, mert a magas ráfordítás nem térül meg. A példa nagyon is életszerű, hiszen megtörtént eseten alapul: egy a GVOP pályázatokat – ügyfél oldaláról – felügyelő vállalkozás megállapodást kötött a kiválasztott fejlesztőcéggel. Az együttműködés célja egy szolgáltatásként értékesíthető egyszerű és feladat-orientált projektmenedzsment szoftver kifejlesztése volt. A fejlesztés 10. hónapjában a megállapodás érdektelenné vált: a GVOP projektek lezárultak, a félkész szolgáltatás pedig nem volt eladható. A ráfizetés mértéke minimálisan egy jól felszerelt középkategóriás új autó ára volt…

A fenti analógia tanulsága életbevágóan fontos lehet a hazai kkv-k számára, akik a soron következő uniós pályázatokra (is) alapozzák fejlődésüket. Különösen a mai pénzügyi környezetben és folyamatosan változó üzleti igények világában veszélyes a vevő kegyeiért egymással versengő piaci szereplők számára, ha a fejlesztések során nem veszik figyelembe a két legfontosabb szempontot: a legkevesebb befektetéssel a leggyorsabban elérhető megoldást válasszák.

„Az informatikai rendszerek kiépítése és fenntartása bizonyítottan összefüggnek a költséghatékonysággal és a termelékenységgel. Lassan tudomásul kell vennie minden informatikai vállalkozásnak, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy az adott célt milyen időn belül és mekkora költségek mellett érhetik el. A mai helyzetben ez az, ami leginkább a versenyképességüket meghatározza. Ilyen körülmények között egyáltalán nem érthető, hogy pl. a költséghatékonyságot leginkább meghatározó fejlesztési technológia kiválasztásának kérdését a vállalati vezető vagy tulajdonos miért delegálja a műszaki kollégának. Pedig a tapasztalataink szerint ezt teszi az informatikai vállalkozások többsége.” – véli Szluha Márton, a Magic (Onyx) Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

A költséghatékony technológiák alkalmazása – elsődlegesen a rendszerintegráció területén – szintén az egyik legfontosabb szempont kellene, hogy legyen az informatikát alkalmazó vállalatoknál, hiszen ezen cégek it költségeinek jelentős részét a rendszerek megfelelő együttműködésének fenntartására fordított összegek teszik ki. Bár sokan tisztában vannak azzal, hogy a vállalat működésével ezek a költségek, sajnos folyamatosan növekednek, ebben az esetben egy, az említett célra tervezett integrációs eszköz csodákat tud tenni.

A vállalatok esetében a különböző szoftverek megfelelő integrációja, az egyes bevezetendő új szolgáltatások platformja, az informatikai fejlesztésekre szánt költségek, a technológia üzemeltetésének költsége, vagy éppen a jövő üzleti modelljeként emlegetett internet alapú üzleti vállalkozás modelljére történő áttérés mind-mind olyan gazdasági kérdések, amelyek egy adott szervezet jövője szempontjából kulcsfontosságú. A technológiaválasztás szabadságát hirdető, izraeli központú Magic (Onyx) Magyarország 2010. szeptember 14-én fél napos konferenciát szervez a budapesti Ramada Plaza Hotelben Hatékonyság az informatikában 2010 címmel, ahol esettanulmányokon keresztül mutatják be, hogy a hazai szoftverfejlesztő kis- és középvállalkozások miként növelhetik termelékenységüket és felelhetnek meg a piac legújabb kihívásainak, a fejlesztési költségek csökkentése mellett. A konferencia legfőbb célja, hogy szemléltesse: a korszerű, komplex technológiák igenis összefüggnek a költséghatékonysággal, és hogy a kkv-knak csak a kiadások csökkentésével, gyors és korszerű technológiával van esélyük a nemzetközi vállalatok mellett – akár őket kiszolgálva – életben maradni, piacképesen. Ezért tartják úgy a Magic-nél, hogy a technológia választása nem műszaki, hanem üzleti kérdés.

Az esettanulmányok mellett a szervező hazai cég vezetője a fejlesztőeszköz-választás szempontjairól tart előadást, majd a Magic Software Enterprises részéről Eyal Pfeifel műszaki igazgató külföldi példákon keresztül mutatja be az iBolt és az integrációs eszközök alkalmazásának műszaki és üzleti indokait.
Az eseményen Németh Mónika főosztályvezető a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviseletében tart előadást.

A teljes programról bővebb információ található itt: http://www.magicsoftware.com/hu/news-and-events/.
 

Kulcsszavak: trend Onyx Magic

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 18. 12:15

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59