Belenézhetünk az autó motorjába, de akár a mobiltelefonunk belsejébe is

Tárgyak röntgenezésére alkalmas CTR gép a Széchenyi Egyetemen

forrás Prim Online, 2010. november 5. 14:41

1,3 milliárd forintos európai uniós eszközfejlesztés keretében szerezte be a győri Széchenyi István Egyetem azt a röntgengépet, amely alkalmas műszaki berendezések roncsolásmentes anyagvizsgálatra. A nehezen hozzáférhető, vagy csak roncsolás útján vizsgálható eszközök teljes átvilágítására alkalmas készüléket elsősorban a járműipari kutatás-fejlesztés során használja majd az egyetem.

A győri Széchenyi István Egyetem 15 milliárd forint összértékű komplex intézményfejlesztési programjának része többek között, hogy olyan magas színvonalú laborfeltételeket és kutatási kapacitást biztosítson az elsősorban a járműipar és a közlekedési rendszerek területén működő vállalati partnereinek számára, amelynek révén konkrét piaci sikereket érhetnek el. Az egyetem a TIOP 1.3.1. pályázat keretében, 1,3 milliárd forint értékben szerzett be a hallgatók jobb felkészültségét és a K+F-et segítő professzionális laboreszközöket.  A beszerzett eszközök sorából kiemelkedik az a digitális computertomográf röntgen (CTR) készülék, amely akár egy teljes motorblokk átvizsgálását is lehetővé teszi, anélkül, hogy a motort szétvágnánk, feldarabolnánk.

„A CTR gép 7 mikronos pontossággal mér és 450 KV teljesítményű, ami azt jelenti, hogy a nagyobb falvastagságú alkatrészeket is gond nélkül tudjuk vele vizsgálni. Összehasonlításképp, az egészségügyben alkalmazott röntgen készülékek 40-125 KV közötti teljesítménnyel üzemelnek. Motorblokk helyett természetesen bármilyen más tárgy szóba jöhet, amely elfér a 800 x 1200 mm-es vizsgálótérben. Akár egy mobiltelefont is megvizsgálhatunk vele, anélkül, hogy szét kellene szerelnünk.”  – mondja dr. Czinege Imre, a járműipari fókuszú fejlesztés eszközbeszerzésekért felelős szakmai vezetője.

A legkülönfélébb anyagokból készült tárgyak roncsolásmentes vizsgálatát a CTR gép mellett egy – szintén az eszközfejlesztés keretében beszerzett - ultrahang vizsgáló gép is segíti, amely olyan módszerrel dolgozik, mintha egy mindent látó reflektorral világítanánk be az adott tárgyba.

A CTR rendkívüli értékkel bír a vállalati innováció terén, hiszen a vizsgálat segítségével gyors és pontos diagnózis állítható fel, amely úgy enged belenézni a legkülönfélébb eszközök belsejébe, hogy nem okoz rajta sérülést. A vizsgálati módszer alkalmazása jelentős időbeli és anyagi megtakarításokkal jár.

A járműipari K+F területén élen járó intézmény kiemelkedően jó ipari kapcsolatokkal rendelkezik, éppen ezért nem elég, ha pusztán követi az ipari innovációt, hanem a K+F terén is együtt kell gondolkodnia az ipar szereplőivel. „A hallgatók gyakorlati felkészültsége az intézmény iparral való szoros együttműködése mellett a csúcstechnológiás eszközök használatával biztosítható.  Az egyetem évek óta példaértékű, napi szintű ipari együttműködéseinek egyik záloga – a magas színvonalú K+F tevékenység mellett, - hogy a náluk diplomát szerzett hallgatókat már a professzionális technológiák használatában jártas szakemberekként szinte azonnal elszívja a munkaerőpiac.”  – mondta Szilasi Péter Tamás, a Széchenyi István Egyetem stratégiai és fejlesztési igazgatója.


 

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Process Solutions: Mit várnak el a gazdasági vezetők és a cégvezetők a könyvelési szolgáltatójuktól?

A technológiai fejlődés és az üzleti környezet változásaival párhuzamosan a cégvezetők, vállalati döntéshozók elvárásai is folyamatosan változnak. Nemcsak a törvényi megfeleltetéssel kapcsolatos kötelezettségek betartását várják el könyvelőiktől, hanem stratégiai partnerséget és technológiai innovációt is.

2024. május 8. 19:41

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Telefonunk tárhelye kihat készülékünk működésére

A technológia fejlődésével egyre nagyobb jelentősége van az okostelefonok tárhelyének. Az egyre jobb minőségű képek és videók, a komplex alkalmazások és az MI megoldások mind egyre inkább csak igénylik a tárhelyet. Ugyan a HONOR eszközei kifejezetten magas tárhellyel érkeznek, mi magunk is tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőlük.

2024. május 8. 17:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36