Párizstól New Yorkig: mindenütt lopják az okostelefonokat

forrás Prim Online, 2010. december 21. 08:40

Az MTI összeállítása szerint a világ nagyvárosaiban nyilvános helyen jóformán már elő sem szabad venni egy iPhone-t vagy egy Blackberryt, okostelefonunk azonnal zsebtolvajok vagy akár rablók célkeresztjébe kerül.

Egy októberben készült átfogó tanulmány szerint a francia főváros tömegközlekedési járművein elkövetett lopások mintegy fele során mobiltelefonokat tulajdonítottak el, s az ellopott készülékek hetven százaléka iPhone vagy pedig Blackberry. "Ezeket a már valóságos kis számítógépeknek számító okostelefonokat akár 300 euróért (80 ezer forintért) is tovább lehet adni" - mondta egy párizsi nyomozó, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az okostelefonokra szakosodott zsebtolvajok időnként kifejezetten erőszakosak. Néhány nappal ezelőtt például Párizsban három férfit meg is ütöttek a telefonrablók, egyiküket pedig megkéselték, miközben két iPhone-t elvettek tőle.
 
A jelenség azonban nemcsak Párizsra jellemző. Nagy-Britanniában egy harmincfős különleges rendőrségi egység foglalkozik az okostelefon-lopások jelentős növekedésével. Egy barcelonai újságírónő pedig kommentárok özönét kapta, amikor blogjában arról írt, hogy fél nyilvános helyen használni iPhone-ját. "Mielőtt előveszem a telefont, jól körbenézek, mintha egy mobil helyett kést próbálnék előhúzni, vagy pedig kábítószert akarnék elrejteni valahol az utcán" - írta a 29 éves Susana Ramirez.
 
A New York-i metróban már hangosbemondókban figyelmeztetik az utasokat, hogy vigyázzanak mobiltelefonjaikra, de az amerikaiak többségét ez nem zavarja abban, hogy az utazás közben is folyamatosan esemesezzen.
 
"Ez olyan, mint a dohányzás. Mindenki tisztában van az ártalmaival, de nem akar róla tudomást venni" - véli Jack Wraith, a telekommunikációs iparon belüli bűncselekmények elleni brit akciócsoport elnöke. Példaként említette, hogy az okostelefonokban tárolt adatokat ma már nagyon jól lehet védeni, valamint biztonsági intézkedésekkel a készülékeket idegen felhasználó számára használhatatlanná lehet tenni, de ezeket csak nagyon kevesen veszik igénybe.
 
Wraith szerint emiatt vihetik a mobiltelefonokat könnyen külföldre, elsősorban afrikai és kelet-európai országokba, ahol egy iPhone-t akár ezer dollárért (207 ezer forintért) is el lehet adni, ha abban például olyan adatok is vannak, amelyeket banki csaláshoz fel lehet használni. A szakember szerint a lopások elszaporodása ugyanakkor nem riasztja el a felhasználókat a státuszszimbólumnak számító okostelefonok vásárlásától.

Kulcsszavak: okostelefon

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59