A méret a lényeg - Milliméter méretű számítógépek

Vértes Judit, 2011. február 22. 23:29

A Michigeni Egyetem számítástechnika kutatói és mérnökei két rendszer terveit mutatták be a San Franciscoban megrendezett International Solid-State Circuits Konferencián. Az egyik egy beültethető szemfenék nyomás mérő készülék prototípusa  zöld hályog betegségben szenvedőknek, a másik  egy vezeték nélküli hálózatokat érzékelő kompakt rádió. A közös bennük, hogy mindkét rendszer körülbelül egy köbmilliméter méretű. Ezek az első milliméter nagyságú számítógépek.

A szinte láthatatlan szerkezet tartalmaz egy nagyon alacsony feszültségű mikroprocesszort, egy vékony film-elemet, egy napelemet, memóriát, nyomás érzékelőt és egy vezeték nélküli rádiót antennával.

„A milliméter-méretű szerkezetek rengeteg új alkalmazási lehetőséget rejtenek, legyen szó akár az emberi szervezet működésének megfigyeléséről, akár épületek monitorozásáról” – mondta David Blaauw professzor egy közleményben.

A 70-es évektől kezdve egyre kisebb és olcsóbb számítógépek jelennek meg. Eközben az integrált áramkörbe helyezhető tranzisztorok száma két évente megduplázódik. A Michigan Egyetem új rendszerei az elsők a milliméter méretű számítástechnikai rendszerek között. A fejlesztők elsősorban az orvosi alkalmazást célozták meg, de a rendszer  lehetőséget ad más alkalmazásokra is.

A szem nyomását mérő készülék nem csak beültetésre alkalmas, de ellenőrizhető vele a vakságot okozó glaukóma, azaz zöldhályog alakulása. A szerkezetben a harmadik generációs Phoenix processzor található, amelyben egyedül álló feszültségszabályozó található. (Átlagosan 5,3 nanowatt fogyasztású). A rendszer 15 percenként kapcsol be és végez méréseket, napi 10 óra nappali fény, vagy 1,5 óra napfény elegendő az elemek teljes feltöltéséhez. A szerkezet a következő években kerül kereskedelmi forgalomba.

A kutatók egy chip antennás rádión is dolgoznak, ez egy metal-oxid-félvezetővel (CMOS) működne, amely ellenőrzi az antenna méretét, alakját, és az elektromos jelekre adott válaszát, ezáltal nincs szükség a nagyméretű kristályokra a frekvenciák kiválasztásához, így hihetetlenül lecsökkenthető a rádió mérete.

Az egyetem szabadalmaztatni szeretné a kicsi, ámde óriási fejlesztéseiket, és keresi azon kereskedelmi partnereket, akik segítenék ezen termékek kereskedelmi forgalomban való megjelenését.

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar szakember nyerte az International Loyalty Awards „Év Embere” díját

Kecsmár Zsuzsa, az Antavo Loyalty Cloud társalapítója és stratégiai vezetője nyerte idén a nívós „Év Embere” díjat a Dubaiban megrendezett International Loyalty Awards-on.

2024. május 10. 16:00

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

A munkavállalók véleménye alapján idén a Lufthansa Systems Hungária lett a hazai IT szektor legvonzóbb munkaadója

A magyar munkavállalók körében készített átfogó felmérés alapján az idei évben a Lufthansa Systems Hungária Kft-t választották hazánk legvonzóbb munkaadójának az IT kategóriában. A nagy presztízsű elismeréssel idén tizenegyedik alkalommal díjazták Magyarország legnépszerűbb munkáltatóit. A kapcsolódó felmérésből az is kiderült, hogy az IT szektor a dolgozók megítélése alapján továbbra is a legattraktívabb iparág Magyarországon.

2024. május 10. 12:59

Feltuningolva, hazai sztárokkal érkezik a Marsra magyar! második évada az RTL-re

A Magyar Telekom és a KMH Film koprodukciójában készült Marsra magyar! című óriási sikerrel futó dokukomédia második évada, május 19-től az RTL-en lesz látható. A Hajnal-Vasad Kft. feltuningolt mindennapjait újabb 7 epizódban ismerhetik meg a tévénézők.  

2024. május 10. 11:28

Európai akciók a kibocsátásmentességért

Az Európai éghajlati paktum 2020-ban jött létre az Európai Bizottság kezdeményezésére. Fontos eszköze annak a célkitűzésnek, hogy 2050-re Európa kibocsátásmentessé váljon, megalakulása óta már több mint tízmillió kilogramm szén-dioxid csökkenéshez járult hozzá.  A Paktum évről-évre különböző akciókat szervez, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésének fontosságára. Ebben az évben többek között fotópályázatot indít a környezettudatos cselekvések bemutatására.

2024. május 10. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36