A hallgatók együttműködnének az infokommunikációs államtitkárral

MTI Sajtóadatbank, 2011. március 17. 09:00

Elektronikus hallgatói választásokat, könnyített ügyfélkapus regisztrációt és az egységes állampolgári kártya mellé egységes, jól működő diákigazolvány-rendszert szeretnének a hallgatók, ezért országos érdekképviseleti szervük és a NetMiniszterelnök elnevezésű online kampányverseny nyertese együttműködést kezdeményezett Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkárral.

Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke és Horváth Dávid, az online kampányverseny győztese közös, az MTI-hez szerdán eljuttatott levelükben kifejtették: az elektronikus hallgatói választás már nem elképzelhetetlen, tavaly novemberben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem villamosmérnöki és informatikai karán a hallgatói választások már részben elektronikus úton történtek.

 Mint írták, az e-szavazás kísérleti jelleggel zajlott, emellett a hallgatóknak lehetőségük volt arra, hogy hagyományos urnás rendszerben adják le a szavazatukat. A tapasztalatok alapján az elektronikus szavazás lehetősége - újszerűsége ellenére - 15-20 százalékkal növelte a szavazáson részt vevő hallgatók számát.

 Kitértek arra: az egységes, több funkciót magában foglaló diákigazolvány-rendszer kialakítása nagy lendülettel indult több mint egy évtizede, de az elképzelés nem valósult meg teljes mértékben. Több felsőoktatási intézményben, könyvtárban és a hallgatók által gyakran látogatott intézményben sem használható többre a diákigazolvány, mint a személyazonosság és a hallgatói jogviszony igazolására, valamint néhány kedvezmény megszerzésére.

 A gyakorlatban egy-egy szolgáltatás igénybevételekor az adott intézmény újabb azonosító kártyát állít ki, amelyért nem ritkán külön díjat számol fel. A levél aláírói szerint az egységes állampolgári kártya tervezett bevezetésével ezeknek a felvetett problémáknak az orvoslása a közeljövőben megoldódhat.

 Hozzátették, hogy jelenleg több mint 360 ezer, felsőoktatásban tanuló hallgatót képviselnek, és szerintük olyan kérdéseket feszegetnek, amelyekkel időszerű lenne foglalkozni. Úgy vették észre, hogy Nyitrai Zsolt államtitkár nyitott az újításokra, ezért fordulnak hozzá - emelte ki Nagy Dávid.

 A levél írói időpontot kértek az infokommunikációs államtitkártól, akinek várják a válaszát.
 

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kritikus infrastruktúra – az ABB növeli a lengyel csővezetékek biztonságát

A PERN S. A. a Barátság csővezeték lengyelországi rész, a pomerániai olajvezeték és az üzemanyagvezeték-rendszer üzemeltetője. A társaság két szakaszon modernizálta a vezérlőrendszert: a tárolótelepet a Miszewko Strzałkowskie településen lévő nyersanyagbázissal összekötő keleti szakaszon Płock közelében, valamint a németországi Schwedtben lévő tartályokhoz vezető nyugati részen. A 60-as években épült kőolajszállító rendszer jelenleg számos, a 4.0 ipar területén elérhető technológiát használ – elsősorban a legkorszerűbb ellenőrző- és megfigyelőrendszereket.

2024. június 3. 09:56

Megnyílt Magyarország vadonatúj e-sport központja

Megnyílt Magyarország vadonatúj e-sport központja, a Delta 1 Esports Café. A budapesti bázis egyedülálló módon trénereket, játékos menedzsmentet, mentorprogramokat, edzőtábort kínál az amatőr és profi e-sportolóknak, továbbá AI képzéseket minden érdeklődőnek. Az új központ küldetése, hogy felemelje az e-sport tehetségeit, segítse mindazokat, akik szeretnének ezen a területen fejlődni, érvényesülni.

2024. június 2. 17:48

SZTNH: a fiatalok kétharmada tisztában van azzal, hogy a MI használata felvethet szerzői jogi aggályokat

Tízből négy fiatal használt már mesterséges intelligencián (MI) alapuló eszközt, derül ki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) idei kutatásából

2024. június 2. 15:39

Az állkapocs mozgását és a környezeti zajszintet is elemzi az LG új fülhallgatója

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb TONE Free fülhallgatóját, amelyet a lenyűgöző hangzás jegyében terveztek. Az új T90S modellt grafén, azaz egyetlen atom vastagságú grafitréteg felhasználásával alkották meg, amellyel az eszköz a korábbinál kényelmesebb illeszkedést kínál. 

2024. június 2. 13:46

Reprezentatív véleménykutatás készült a mobiltárca alkalmazásokkal kapcsolatos felhasználói szokásokról

Az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) újabb országos reprezentatív közvélemény-kutatást készíttetett: az Egyesület ezúttal a „Mobiltárca megoldások a felhasználók szemével – reprezentatív kutatás a mobiltárca (wallet) alkalmazásokkal kapcsolatos felhasználói szokásokról és attitűdről” témában végezte el a kétfázisú felméréseit.

2024. június 2. 11:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52