A Twitter irányítja a lengyel választási kampányt?

MTI Sajtóadatbank, 2011. augusztus 17. 09:08

A lengyelországi választási kampány első tapasztalatai azt jelzik, hogy a Twitter közösségi oldal fogja "megnyerni" az októberi parlamenti választásokat - írta legújabb számában az Uwazam Rze című hetilap.

A kulcsminisztériumok vezetői, Radek Sikorski külügy-, Tomasz Siemoniak nemzetvédelmi és Krzysztof Kwiatkowski igazságügyi miniszter bejegyzései eseményszámba mennek, és azonnal megjelennek a televíziók hírszalagján. Pawel Gras kormányszóvivő és Ewa Kopacz egészségügyi miniszter bejegyzései mutatják, hogy tökéletesen tudatában vannak, mit jelent a "saját médium" birtoklása.

A Twitter-bejegyzések eljutnak az ott regisztrált mobiltelefonokra, amelyek tulajdonosai továbbadják őket. A kormányzati illetékesek véleményeire azonnal reagál az ellenzék. Adam Hofman, a Jog és Igazságosság (PiS) szóvivője, Mariusz Kaminski, a párt egyik vezetője vagy Marek Jurek, a szejm volt elnöke igen aktív a közösségi oldalon. A PiS, amely gyakran felpanaszolja, hogy nem jut el a médiába, itt bizonyíthatja, hogy fontos üzenete van.

Úgy tűnik, a politikusok is megtanulták, hogyan lehet mondanivalójukat 140 karakterben hatásosan összefoglalni. Nem kell sajtóértekezletet tartaniuk, SMS-eket küldözgetniük, vagy újságíróknak telefonálniuk. Beírják mobiltelefonjukba, ami éppen foglalkoztatja őket, az megjelenik a Twitteren, és máris magukra irányítják a média figyelmét, "tematizálják a kampányt".

A Twitter olyan manapság, mint az ókori Görögországban az agora (piactér) volt. Lengyelországban egyértelműen sikernek bizonyult. Barack Obama amerikai elnök használta először választási kampányában, aztán Nicolas Sarkozy francia elnök ajánlotta minisztereinek. Villámgyorsan elterjedt Európában, hamar elérkezett Lengyelországba is.

Sikorski külügyminiszter június közepén a Twitteren javasolta honfitársainak, hogy töltsék vakációjukat Egyiptomban és Tunéziában, imígyen támogatva az arab demokráciákat. Itt harangozta be, hogy a kormány panaszt nyújt be a Vatikánnál a katolikus Radio Maryja és a Telewizja Trwam igazgatója, Tadeusz Rydzyk ellen. A közösségi oldalon kommentálta az oslói terrorista merényleteket, és ugyanott váltott ki kisebbfajta botrányt, amikor a varsói felkelés évfordulóján a tragikus eseményt "nemzeti katasztrófának" minősítette. Legutóbb a Twitteren kért bocsánatot a fehérorosz társadalomtól azért, hogy a lengyel legfőbb ügyészség átadta a minszki hatóságoknak Alesz Beljatszki fehérorosz ellenzéki személyiség lengyelországi bankszámlájának adatait.

A Twitter ékes példája annak, hogyan változik a média, a kommunikáció és a politika világa. Adam Michnik, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője a maga "egyházát" még papírra, Tadeusz Rydzyk az éter hullámaira építette, a mai politikusok a magukét viszont már a Twitterre építik - írta az Uwazam Rze varsói hetilap.
 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Airbnb helyett autóbérlés: pénzkereseti lehetőségek az autóddal

A használtautó-piac évek óta nehéz helyzetben van, a használt gépjárművek egyre drágábbak, ráadásul csökken a választék belőlük és nő a várakozási idő rájuk. Az új gépjárművek, különösen az elektromos autók vásárlásakor pedig pár év alatt többmilliós értékcsökkenéssel kell számolniuk a vevőknek. Érthető, hogy élénkül a kereslet a bérautók iránt. 

2024. június 3. 11:33

Kritikus infrastruktúra – az ABB növeli a lengyel csővezetékek biztonságát

A PERN S. A. a Barátság csővezeték lengyelországi rész, a pomerániai olajvezeték és az üzemanyagvezeték-rendszer üzemeltetője. A társaság két szakaszon modernizálta a vezérlőrendszert: a tárolótelepet a Miszewko Strzałkowskie településen lévő nyersanyagbázissal összekötő keleti szakaszon Płock közelében, valamint a németországi Schwedtben lévő tartályokhoz vezető nyugati részen. A 60-as években épült kőolajszállító rendszer jelenleg számos, a 4.0 ipar területén elérhető technológiát használ – elsősorban a legkorszerűbb ellenőrző- és megfigyelőrendszereket.

2024. június 3. 09:56

Megnyílt Magyarország vadonatúj e-sport központja

Megnyílt Magyarország vadonatúj e-sport központja, a Delta 1 Esports Café. A budapesti bázis egyedülálló módon trénereket, játékos menedzsmentet, mentorprogramokat, edzőtábort kínál az amatőr és profi e-sportolóknak, továbbá AI képzéseket minden érdeklődőnek. Az új központ küldetése, hogy felemelje az e-sport tehetségeit, segítse mindazokat, akik szeretnének ezen a területen fejlődni, érvényesülni.

2024. június 2. 17:48

SZTNH: a fiatalok kétharmada tisztában van azzal, hogy a MI használata felvethet szerzői jogi aggályokat

Tízből négy fiatal használt már mesterséges intelligencián (MI) alapuló eszközt, derül ki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) idei kutatásából

2024. június 2. 15:39

Az állkapocs mozgását és a környezeti zajszintet is elemzi az LG új fülhallgatója

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb TONE Free fülhallgatóját, amelyet a lenyűgöző hangzás jegyében terveztek. Az új T90S modellt grafén, azaz egyetlen atom vastagságú grafitréteg felhasználásával alkották meg, amellyel az eszköz a korábbinál kényelmesebb illeszkedést kínál. 

2024. június 2. 13:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52