Hivatalosan vádat emeltek a WikiLeaksnek államtitkokat kiadó amerikai katona ellen

MTI Sajtóadatbank, 2012. február 24. 08:01

Hivatalosan vádat emeltek csütörtökön Bradley Manning amerikai közlegény ellen a marylandi Fort Meade-ben, amiért az a katonai ügyészség szerint segítette az ellenséget, valamint több mint 700 ezer titkos iratot szolgáltatott ki a WikiLeaks kiszivárogtató portálnak.

A 24 éves Manning sem bűnösnek, sem ártatlannak nem kívánta vallani magát, és abban sem volt hajlandó állást foglalni, hogy a perét egy katonai esküdtszék vagy csak egy bíró előtt folytassák-e le. A tárgyalás idejét egyelőre nem tűzték ki.

 
Az Egyesült Államok történetének legnagyobb titkosirat-kiszolgáltatási ügyében a Manning elleni vádakat 22 pontban foglalták össze. Az ellenség segítéséért a katona életfogytiglanit kaphat (az ügyészség nem kérte a halálbüntetés kiszabását), s ha rábizonyítják a többi vádpontot is, akkor további 150 évi szabadságvesztésre ítélhetik. A közlegényt 2010 májusa óta tartják fogva.
 
A decemberi előzetes meghallgatás során az ügyészség bizonyítékokat mutatott be azzal kapcsolatban, hogy a katona csaknem félmillió oldalnyi titkos dokumentumot töltött le és továbbított a WikiLeaksnek. Ezek között voltak afganisztáni harctéri jelentések és diplomáciai táviratok is.
 
A védelem szerint Manning zavarodott volt, és nem lett volna szabad hozzáférést biztosítani neki a titkos anyagokhoz, amelyekhez, hozzá hasonlóan, mások is hozzáférhettek. A pszichikai instabilitást az ügyvédek részben azzal magyarázták, hogy a homoszexuális katonának az amerikai haderőben titokban kellett tartani nemi identitását.
 
A védők szerint parancsnokainak észre kellett volna venniük, hogy Manning már a kiképzés során is semmibe vette a biztonsági előírásokat és dühkitörései voltak. Az ügyvédek úgy ítélik meg, hogy a WikiLeaks által közölt információk csak csekély, vagy semmilyen kárt nem okoztak a nemzet biztonságának.
Kulcsszavak: politika

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

360 fokos felmérést készített az IAB az influencerpiacról

Kik, milyen platformokon és hányan követnek ma influencereket? Mennyire tartják őket hitelesnek, és hányan vásárolnak terméket ajánlásaikra? Milyen típusai vannak az influencertartalmat fogyasztóknak? És a piaci szakemberek vajon mennyire látják hatékonynak az influenceres együttműködéseket?

2024. május 10. 20:41

Csúcstechnológiás cukormonitorozó rendszert vezet be itthon a magyar 77 Elektronika Kft.

A száz százalékban magyar 77 Elektronika Kft. új generációs, folyamatos cukormonitorozó rendszert vezet be itthon. A hazai piacon úttörőnek számító, magyar nyelven működő, egybeépített szenzor-távadó eszköz az eddiginél sokkal felhasználóbarátabb megoldást biztosít a diabéteszesek számára, amely a nap 24 órájában folyamatosan méri a szöveti cukorszintet. 

2024. május 10. 19:25

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Magyar szakember nyerte az International Loyalty Awards „Év Embere” díját

Kecsmár Zsuzsa, az Antavo Loyalty Cloud társalapítója és stratégiai vezetője nyerte idén a nívós „Év Embere” díjat a Dubaiban megrendezett International Loyalty Awards-on.

2024. május 10. 16:00

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36