FBI: a kibertámadások a terrorizmusnál is veszélyesebbek

MTI Sajtóadatbank, 2012. március 3. 15:21

Robert Mueller, a Szövetségi Nyomozó (FBI) igazgatója figyelmeztetett, hogy a kibertámadások rövidesen az egyik legnagyobb fenyegetést jelentik Amerika biztonságára, a fenyegetettségük szintje a terrorizmusét is meghaladhatja.

    Mueller erről számítástechnikai biztonsági szakemberekkel találkozva beszélt – írta pénteken a globalpost.com hírportál. "A nem távoli jövőben számíthatunk arra, hogy az internetes fenyegetés az első számú veszély lesz az országunkban" – mondta Mueller az RSA 2012 San Franciscó-i konferencián csütörtökön. "Le kell vonnunk a terrorizmus tanulságait, és alkalmaznunk kell azokat a kiberbűnözésre" – tette hozzá.
    Mueller megemlítette, hogy az Egyesült Államok elleni kiberhadjárat részeként az al-Kaidának, a szomáliai al-Shabaabnak és más csoportoknak egyre fejlettebb műszaki ismeretek állnak a rendelkezésére. A fenyegetés másik része a külföldi államok és a szervezett bűnözői csoportok által végzett digitális kémkedésben nyilvánul meg.
    "… államtitkainkra és kereskedelmi titkainkra törő hacktivistákkal, szervezett bűnözői szindikátusokkal, ellenséges külföldi államokkal, valamint pénzért hackelő zsoldosokkal állunk szemben" – szögezte le Mueller.

    Az FBI igazgatója felszólította a magánszektort, működjön együtt a kormánnyal a kiberbiztonság területén, különös tekintettel az Anonymous nevű hackercsoportnak a Stratfor amerikai székhelyű magán hírszerző cég elleni támadására, illetve a Wikileaks portál által meghackelt és közzétett elektronikus levelekre. Hozzátette: az FBI olyan szövetségi törvény elfogadását szorgalmazza, amely arra kényszeríti a jó hírnevüket féltő magáncégeket, hogy tegyenek jelentést a hackelésekről a kiberbiztonsági és rendvédelmi szerveknek, valamint a fogyasztóknak.
    A csoport nevének említése nélkül Mueller kitért az Anonymoushoz hasonló csoportok által a nemzetbiztonságra jelentett veszélyre is. "Az egykor elszigetelt hackerek egyesítették erőiket és bűnszövetkezeteket hoztak létre" – mondta.
    Az Anonymous FBI-ellenes pénteki kampányával (FuckFBIFriday) jelentős zavart okozott, az egyik például az FBI és a Scotland Yard telefonos konferenciáját hallgatta le és tette közzé a YouTube videomegosztó portálon.
    Az Anonymous Mueller kijelentéseire a Twitteren is válaszolt, és azzal vádolta az FBI-t, hogy a félelmet szítja, amikor a csoportot olyan terrorista szervezetekhez hasonlítja, mint az al-Kaida.
    "Szóval az FBI új logikája szerint egy vállalat meghackelése ROSSZABB, mint egy olyan esemény, mint a 9/11, amely ezrek halálát vonta maga után?" - állt a tweetben.

Kulcsszavak: hacker security

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Először szerzett aranyérmet magyar csapat a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Az idén Szíria által rendezett Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpia (IIOT) világversenyt a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai nyerték meg a tíz résztvevő csapat közül. A világverseny előkészületeihez is jelentősen hozzájárult Magyarország, hiszen az idei versenyre kiválasztott feladatok kétharmadát magyarok állították össze.

2024. május 16. 09:55

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikusnak ítélték idén a Neumann Professzori címet

Ismét magyar Nobel-díjas kapta a BME és a Neumann Társaság által alapított Neumann Professzori címet: Krausz Ferenc fizikus az ultragyors lézertudomány területén elért tudományos teljesítményéért részesült a kitüntetésben. A fizikus által megalapozott tudomány a mikrochipgyártástól kezdve a daganatos betegségek diagnosztizálásáig számos területen hozott forradalmi változást. A kitüntetésre május 11-én került sor a Műegyetem Ünnepi Szenátusi Ülésén, ahol a díjat a BME rektora és a Neumann Társaság elnöke adta át.

2024. május 14. 09:53

Indul a K&H STEM pályázat: az IT hallgatók innovatív megoldásait várják

Technológiai pályázatot hirdet a K&H a hazai IT képzést nyújtó felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy elismerje azon fiatal szakembereket, akik kiemelkedő szakmai, tudományos dolgozataikkal hozzájárulnak az új, innovatív megoldások kitalálásához és inspirációként szolgálnak mások számára. A közel 2 millió forint anyagi támogatást és szakmai projektmunkában való részvételi lehetőséget biztosító pályázatra alap- és mesterképzés kategóriákban, összesen 8 témakörben – köztük AI, fintech és felhőtechnológiában – lehet jelentkezni itt.

2024. május 6. 19:53

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 13:48

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38