Évtizedes lemaradásban a KKV-k

forrás Prim Online, 2012. március 13. 17:52

A NAVIGATOR Informatika Zrt., a hazai informatikai piac egyik vezető informatikai outsourcing szolgáltató vállalata egy telefonos felmérés keretében közel 9 000 budapesti és Pest megyei kis- és középvállalkozás megkérdezésével, és 200 mélyinterjú segítségével vizsgálta a vállalkozások informatikai helyzetét, valamint nyitottságát az új típusú informatikai megoldásokkal kapcsolatban. A felmérés során kiderült, hogy a kis- és középvállalkozásoknak több mint egy évtizedes lemaradást kell behozniuk informatikai rendszerük fejlesztésében.

Az utóbbi két évtizedben a kis- és középvállalkozások informatikai rendszereivel kapcsolatos elvárások alacsony szinten stabilizálódtak. A biztonság, a kiszámíthatóság és a működés tervezhetősége elsődleges fontosságú vállalkozások számára, és csupán akkor költenek fejlesztésekre, ha azonnal látják a megtérülést. Az ország fejlődésének egyik kulcsa azonban a kis- és középvállalkozások megerősödése, melynek előmozdítása a kormány tervei között is elsődleges célkitűzésként szerepel. A működő összes vállalkozásból 99,9 százalékot képvisel ez a szektor, és az üzleti szférában foglalkoztatottak több mint 73 százalékának biztosít munkát.

A fejlődés egyik legfontosabb feltétele a kis- és közép vállalkozások informatikai fejlettségi szintjének növelése, amely azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben állami támogatás nélkül nem valósítható meg. Amennyiben a kormány a KKV-fejlesztéssel kapcsolatos kormányzati stratégia részeként támogatná az új típusú informatikai szolgáltatások bevezetését vagy az informatikai erőforrás-kihelyezést, lehetőséget teremtene a vállalkozások számára, hogy kimozduljanak az informatikai szinten tartás csapdájából. A támogatások megvalósulása stabil és hatékony működést eredményezne, és javulna a kis- és középvállalkozások nemzetközi versenyképessége is.

Számos kulcsfontosságú érv sorolható fel a hagyományos informatikai erőforrás-kihelyezés mellett, de a legfontosabb, hogy a kis- és középvállalkozások részmunkaidős rendszergazda áron juthatnak nagyvállalati szintű, magas minőségű informatikai megoldásokhoz. A döntéshozók támogatására ezért a NAVIGATOR készített egy infografikát, melyben összefoglalja a KKV-k vezetői számára az IT-outsourcing legfontosabb előnyeit.

„Még az igen kicsi cégek is törekednek arra, hogy működésüket optimalizálják, és még gazdaságosabban tudják kiszolgálni az egyre növekvő vevői igényeket. Azok a kis- és középvállalkozások, ahol a szoftveres környezet még nincs kialakítva és egy gyorsan bevezethető, legalizált megoldást keresnek, például nyitottak a legújabb technológiákkal kapcsolatban is. A fejlesztéshez szükséges források előteremtése azonban a legtöbb vállalkozásnak nehézséget jelent, ezért rendkívül fontos lenne, hogy állami támogatásokkal vigyék őket a fejlesztés irányába”– mondta Juhász Lajos, a NAVIGATOR Informatika Zrt. vezérigazgatója.

Kulcsszavak: Navigator kkv trend

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38