30 éve indult az első GSM szolgáltatás, ma már otthon is mobilnettel netezhetünk

Kütyü Magazin, 2024. március 27. 14:14

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

30 évvel ezelőtt, 1994. március 26-án a mai Yettel hálózatán elsőként indult Magyarországon kereskedelmi GSM szolgáltatás, mindössze 3 évvel a világ első ilyen szolgáltatását követően. Ezidőtájt a vezetékes telefonokhoz is hosszas várakozási idővel lehetett csak hozzájutni, azonban a mobil megjelenésével kialakult távközlési versenyhelyzet a vezetékes világot is gyorsításra sarkallta, és hirtelen lerövidült a hagyományos telefonok bekötéséhez szükséges várakozási idő.

A GSM indulásakor meghatározott üzleti terveket jelentősen megahaladta a szolgáltatás népszerűsége; a kezdeti tervekben az ezredfordulóig 100 000 előfizető elérése volt a cél, ehhez képest a vállalat erre a céldátumra már egymillió előfizetővel büszkélkedhetett. A mobil előfizetések száma országosan 2001-ben már megelőzte a vezetékestelefon-előfizetések számát. Rövidesen a 3G-vel megjelent az érdemben használható internet a mobiltelefonokon, majd a 2010-es években a 4G, ami már nagyképernyős internetezéshez (laptopon, számítógépen) is elegendő kapacitást biztosított. Ennek további fejlesztése és az 5G 2019-es megjelenése tovább erősítette a mobil alapú adathálózatok jelentőségét, míg mára ez nemcsak mobilon értelmezhető előnyöket kínál, de sebességével, használati rugalmasságával, és egyszerű üzembe helyezhetőségével az otthonokban, irodákban is képes komoly alternatívát nyújtani a vezetékes internet-szolgáltatásokkal szemben.

És hogy mára milyen értéket jelent a korlátlan mobilnet csomag, az jóval túlmutat a telekommunikációs szolgáltatás előnyein. A banki szolgáltatások, az ételrendelés és az online bevásárlás mobilról, a streaming zene- és tévészolgáltatások, az okosotthonok vezérlése, az autónkkal való kapcsolat, vagy akár egy különleges ruhadarab megvásárlása egy online piactéren mind a mindennapi élet kényelmét és előnyeit, sok esetben a fenntarthatóbb szolgáltatások választását segítik.

Mobiltársaságként, ha lenne több tízmilliárd forintom, jövőálló mobilhálózatot építenék a stabilan jó ügyfélélményért, nem? …mi mást?

A Yettel 2020-ban átfogó, többéves hálózatmodernizációs projektet indított. Ennek során az elavult 3G technológiát kivezette, helyét a modernebb és jobb energiahatékonyságú technológiák vették át. Az országosan lakosságra vetített 99,5%-os lefedettségű 4G-hálózat kapacitása a korábbi 2-3x-osára növekedett és a fejlesztés utat adott a legújabb, 5G-technológia elterjedésének, és az erre épülő szolgáltatásoknak is. A Yettel hálózatán a 2010-es évektől évente mintegy 30%-os adatforgalom-növekedés figyelhető meg, ami az 5G és az otthoni szolgáltatások megjelenésével a legutóbbi évben már 80%-ra nőtt.

 

Freepik

 

Beérett a munka, eddigi csúcson a szolgáltatásminőség

Az országosan mára több mint 4000 bázisállomásból álló hálózat modernizációja több új szolgáltatás elindítását is lehetővé tette. A Yettel ügyfelei már élvezhetik a mély beltéri hálózati lefedettség növelését segítő Voice over WiFi (VoWiFi) szolgáltatást, ami az épületen belüli WiFi hálózat segítségével egészíti ki a mobilhálózatot és olyan helyeken is kiváló hanghívásokat és SMS-küldési lehetőséget biztosítanak, ahova a külső mobiljel már gyengén, vagy egyáltalán nem jut el. Megnyílt az út és elindult a VoLTE roaming, ami már internet alapú mobil hanghívást biztosít a Yettel ügyfeleinek külföldön – a szerződött partnerországokban –, így az erre alkalmas készülékekkel olyan helyeken is gondtalanul telefonálhatnak és mobilnetezhetnek a Yettel ügyfelei, ahol rövidesen mind a 2G, mind a 3G korábbi technológiák kivezetésre kerülnek, például az USA-ban.

Magyarországon nagy népszerűségnek örvend a mobilnet alapú otthoni és irodai internet, aminek kapacitás-igényét szintén a modernizált hálózat szolgálja ki, ahogy legtöbb esetben a Yettel közelmúltban indított nagyképernyős tévészolgáltatását, a 96 csatornát kínáló Yettel TV-t is. Ez utóbbi otthoni szolgáltatások felhasználói köre rövid idő, alig két év alatt már megközelíti a 100 000 fős nagyságrendet, miközben az OtthonNet és IrodaNet felhasználók Magyarországon elsőként és világviszonylatban is az élmezőnyben élvezhetik már az „önálló 5G”, azaz tisztán az 5G-technológia műszaki paramétereire épülő szolgáltatást.

„A hálózatmodernizáció végéhez közeledünk, sőt bizonyos értelemben véget is ért. Technológiailag megújultunk, készen állunk ügyfeleink hosszú távú igényeink kiszolgálására, legyen az a megbízható telefonos hang- vagy internet-szolgáltatás, vagy éppen mobilhálózat alapú otthoni vagy irodai, vállalati szolgáltatások. Ugyanakkor egy mobilhálózat sosincs teljesen készen: folyamatosan monitorozzuk a hálózat teljesítményét és vizsgáljuk ügyfeleink igényeit, és ahol szükséges, további fejlesztéseket eszközölünk. Idén biztosan fordítunk figyelmet az 5G-lefedettség további, főként vidéki fejlesztésére.” – mondta Koller György, a Yettel műszaki vezérigazgató-helyettese.

Hírek a GSM világából ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vodafone: Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 16:09

A mesterséges intelligencia segítségével bárki berendezheti otthonát a kiterjesztett valóságban

Az IKEA Magyarország elindította az IKEA Kreativ elnevezésű új eszközt, amely a legmodernebb technológiát használja a lakberendezési tervezéshez. Az eszköz minden vásárló számára elérhető mobilalkalmazásban és az IKEA.hu weboldalon. Az IKEA Kreativ rendkívül egyszerűen használható, és arra ösztönzi a vásárlókat, hogy használják ki kreativitásukat. Valósághű interaktív terveken keresztül mutatja meg, hogyan fognak kinézni az egyes bútorok az otthoni környezetben.

2024. május 15. 15:10

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 14:23

Ennek a mobilnak van a legjobb kamerája a DXOMARK szerint

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 09:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38