Panasonic: merevlemezes DVD videofelvevő

Kovács Attila, 2003. július 23. 10:56
A Panasonic Magyarország július 22-én új terméket jelentett be: a DMR-E100H DVD kombinált videofelvevő olyan beépített merevlemezes egységgel is rendelkezik, amely akár 106 órányi felvételt tud rögzíteni, vagy a rendszer max. 12 órát egy 9,4GB-os kétoldalas DVD-RAM lemezen. A merevlemezen tárolt anyag a normál sebesség 24-szeresével egyetlen gombnyomással DVD-R lemezre másolható.
A DMR-E100H számos, a legmodernebb technológiát képviselő funkcióval rendelkezik. Az SD memóriakártya és PC kártya fogadására alkalmas betöltőnyílás használatával lehetővé válik a JPEG/TIFF képformátumok valamint az MPEG2/MPEG4 mozgókép-formátumok lejátszása digitális fényképezőgépekről vagy multi-AV kamerákról (D-snap). A DV bemeneti csatlakozó (IEEE1394) segítségével a digitális videokamerákkal rögzített anyagok digitális átjátszására nyílik lehetőség a képminőség megőrzésével. A megnövelt felvételi idő mellett a DMR-E100H modell lehetővé teszi a digitális fényképezőgéppel rögzített képanyagok megtekintését és tárolását, valamint a digitális videokamerával készített mozgóképek bevitelét és szerkesztését.

Ezek a felvételi lehetőségek a videókészítés olyan - egészen új - távlatait nyitják meg, mint például a szinte korlátlan mennyiségű tévé műsor vagy videoklip felvétele, hogy azután valóban csak a legjobbak kerüljenek rögzítésre a DVD-RAM/DVD-R lemezen. A rendszer Time Slip funkciója segítségével lehetőség nyílik, hogy felvétel készítése közben ugyanarról a lemezről egyidőben egy másik programot lejátszhassunk. Ez a funkció a DVD-RAM lemezre vagy a merevlemezre történő felvétel alatt egyaránt elérhető.

A DMR-E100H 80GB kapacitású merevlemezén akár 106 órányi felvétel is elfér. Az egyoldalas DVD-RAM vagy DVD-R lemezekre maximum 6 óra, míg a 9,4GB-os kétoldalas DVD-RAM lemezekre akár 12 órányi anyag is rögzíthető.

A merevlemezről DVD-RAM-ra vagy DVD-R lemezre történő nagysebességű másolás egyetlen gombnyomással elvégezhető – a DVD-RAM lemezeknél akár 12-szeres, míg a DVD-R lemezeknél maximum 24-szeres sebességgel (mindkét lemeznél EP módban). Mindez azt jelenti, hogy az egy órás program átmásolásához mindössze 5 percre van szükség DVD-RAM lemezeknél és csupán 2,5 percre DVD-R lemezek esetében. DVD-RAM lemezről merevlemezre történő másolás is lehetséges.

Olyan képi anyagok esetében, ahol csak egyszeri felvétel engedélyezett, a merevlemezről DVD-RAM vagy DVD-R lemezre történő másolás nem lehetséges. Ilyen anyagok DVD-RAM-ra történő másolásánál az eredeti felvétel a merevlemezről letörlésre kerül.

Felvételek gyors átmásolása merevlemezről DVD-RAM vagy DVD-R lemezekre (4-szeres sebességgel írható lemezeken). 24-szeres sebességű írás egy program számára lehetséges. Az XP módban rögzített programok 24-szeres sebességű felvétele csak akkor lehetséges, ha a felvétel hanganyaga AC3 formátumú.

A DMR-E100H lehetővé teszi az MPEG4 formátumú képanyagok felvételét, miközben MPEG2 anyagot rögzít a merevlemezre. Ez a modell ezen kívül képes MPEG formátumú anyagokat nagy sebességgel SD memóriakártyára másolni, így ezek az anyagok más eszközökön is tárolhatóakká és lejátszhatóakká válnak. Például, ha egy TV műsort SD kártyára másolunk, azt egy Multi-AV (D-snap) kamerával bárhol megnézhetjük. Egy Multi-AV (D-snap) kamerával felvett és SD kártyán tárolt MPEG4/MPEG2 formátumú anyag átjátszható a DMR-E100H-ra, így az megnézhetővé és szerkeszthetővé válik. Mindezek mellett, a DMR-E100H képes az MPEG2 formátumú anyagokat MPEG4 formátumúvá alakítani, miáltal az SD memóriakártyára történő másolás egyetlen lépésben megoldható.

A DMR-E100H SD vagy PC kártyák fogadására egyaránt alkalmas nyílása leegyszerűsíti a képek digitális fényképezőgépről a beépített merevlemezre vagy DVD-RM-ra történő átmásolását. Ezután a képek már egyszerűen mappákba rendezve téma, évszak vagy bármely más szempont alapján fotóalbumokká rendezhetőek. A képekből akár diavetítést is rendezhetünk, valamint a tévé képernyőjén is megtekinthetjük őket.

A digitális videokamera egyszerű csatlakoztatásával a DVD bemeneti terminálhoz azonnal elkezdhető a kamerán tárolt anyag átmásolása a merevlemezre vagy DVD-RAM illetve DVD-R lemezre. Az automatikus DV felvétel üzemmód címlistát készít a videokamerával rögzített felvételekről, így később az egyes jelenetek kezdete könnyedén megtalálható szerkesztés vagy megtekintés céljából.

A csúsztatott idejű lejátszás funkció lehetővé teszi egy már felvétel alatt lévő tévéműsor megtekintését az elejétől. Mindez azt jelenti, hogy amennyiben hazaérkezésekor a DMR-E100H előre programozott felvevője már elkezdte a rögzíteni kívánt focimeccset, nem kell megvárnia a felvétel végét, hanem elkezdheti az elejéről nézni, miközben a felvétel zavartalanul megy tovább.

Az egyidejű felvétel és lejátszás funkció segítségével egy, a merevlemezen vagy egy DVD-RAM lemezen előzőleg felvett programot nézhet, mialatt a DMR-E100H egy másikat rögzít. Például kedvenc sorozatának legújabb része felvétele közben megnézheti a múlt heti epizódot.

A Time Slip funkcióval a felvétel alatt, annak megszakítása nélkül megismételhető egy jelenet. A készülék vagy a távirányító Time Slip gombjának egyszeri megnyomásával 30 másodpercre vissza lehet lépni a felvételben. A kurzor segítségével pedig az újbóli lejátszás mértéke 1 és 360 perc között tetszőlegesen beállítható.

A DMR-E100H merevélemezes DVD videofelvevő irányára bruttó 400 ezer forint.

A viszonteladók életét segíti a Circle platform

A biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú otthoni és üzleti megoldások szállítója, a Zyxel Networks bemutatta a Circle-t, a partnerek számára fejlesztett új licenc és előfizetés-kezelő platformját, amely egy helyen vonja össze az eszközök kezelését, a számlavezetést és az e-kereskedelmet, zökkenőmentes felhasználói élményt nyújtva.

2021. május 5. 19:58

Nemzetközi felmérés bizonyítja a digitális kompetenciafejlesztés fontosságát

Európai diákok körében végzett felmérést az OECD a Vodafone Németország Alapítvány társfinanszírozásában. A „21. századi olvasók: Az olvasási készségek fejlesztése a digitális világban” című jelentés a 15 éves korosztályra vonatkozóan nyújt mélyreható elemzést. 

2021. május 5. 18:11

A magyarok online szerencsejáték szokásaira volt kíváncsi a Vegas.hu

A Vegas.hu több mint 1000 főt kérdezett meg arról, hogy általánosságban és a pandémia alatt milyen volt az online szerencsejátékra való hajlandóságuk. A kérdések témája főleg arra irányult, hogy az elmúlt egy év alatt hogyan változott a játékkedv, illetve, hogy milyen területi és generációs eloszlás jellemzi az online szerencsejátékot hazánkban. Az országosan reprezentatív kutatás kizárólag a 18 évnél idősebb lakosságot vizsgálta. 

2021. május 5. 16:20

Bemutatta új licenckezelő platformját a Zyxel

A biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú otthoni és üzleti megoldások szállítója, a Zyxel Networks bemutatta a Circle-t, a partnerek számára fejlesztett új licenc és előfizetés-kezelő platformját, amely egy helyen vonja össze az eszközök kezelését, a számlavezetést és az e-kereskedelmet, zökkenőmentes felhasználói élményt nyújtva.

2021. május 5. 14:39

Megnyitott a Samsung Webáruház

Április 29-én elindult hazánkban a Samsung Magyarország hivatalos Webáruháza, amelyen keresztül a felhasználók közvetlenül a hivatalos magyarországi forgalmazó weboldaláról vásárolhatják meg a legújabb mobil és viselhető eszközöket. A saját üzemeltetésű értékesítési felület a márka weboldalába épülve kínál kényelmes lehetőséget a vásárlásra. A Samsung Webáruház nyitását különleges akciókkal ünnepli a vállalat, az első vásárlók kedvezményekben részesülhetnek és akár termékeket is nyerhetnek.

2021. május 5. 14:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35