A SiS teljes vállszélességgel kiáll az Athlon 64 platform mellett

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 24. 08:24

Tajvan egyik vezető chipgyártó cége, a Silicon Integrated Systems (SiS)
bejelentette, hogy megkezdte az Advanced Micro Devices (AMD) legújabb
Athlon 64 processzoraihoz szánt SiS 755 típusjelzésű alaplapi
chipkészlet sorozatgyártását, és az új chipset kapcsán már számos
vezető alaplapgyártó céggel is szerződést kötött. A vállalat
munkatársai a Computex szakkiállítás keretein belül ezzel párhuzamosan
egy másik AMD platformos chipsetet is bejelentettek, még pedig a saját
integrált grafikus maggal rendelkező SiS 760-at.
A hivatalos bejelentés kapcsán többek közt arról is szó esett, hogy a SiS 755 nem csak a most debütált vadonatúj Athlon 64 processzorokat, hanem azok szerver-számítógépekbe szánt, idén tavasszal debütált változatait, az Opteron chipeket is támogatja. A SiS 755-höz hasonlóan egyébként a SiS 760 számára sem jelent különösebb problémát az Athlon 64, illetve Opteron processzorok kezelése. Utóbbi chipsetben az az Ultra 256 kódnevű grafikus motor teljesít szolgálatot, melyről a SiS képviselői annyit mondtak, hogy teljesítménye egy AGP8x-os slotba helyezett külső grafikus kártya teljesítményével vethető össze. Arról azonban sajnos nem szól a fáma, hogy ez a bizonyos grafikus kártya pontosan milyen gyártmányú, illetve típusú lehet. Ahogy azt már a cikk elején említettem, a SiS 755 sorozatgyártása nemrégiben megkezdődött, a SiS 760 tömeggyártása pedig várhatóan néhány napon belül be fog indulni.

A most bejelentett új alaplapi chipkészletek kifejlesztésében a SiS számára olyan nagy és neves számítógépgyártó cégek nyújtottak segítséget, mint például az Acer, az FIC, a Quanta Computer, vagy a Wistron. A SiS képviselői a Computexen elmondták, hogy a közeljövőben Az Aopen, az Asrock, az Asustek, az ECS, a Gigabyte és a Jetway is forgalomba fog hozni olyan alaplapokat, melyeken SiS 755-ös, illetve SiS 760-as chipsetek találhatók. Ide kapcsolódó hír, hogy a SiS ugyancsak a mostani Computexen jelentette be azt a SiS 162 típusjelű mikrochipet, melynek segítségével a hardvergyártó cégek USB (Universal Serial Bus) portba dugható vezeték nélküli hálózati termékeket dobhatnak piacra.
Kulcsszavak: SiS chipkészlet

Egyesül a Mobile Industrial Robots és az AutoGuide Mobil Robots

Egyesült a Mobile Industrial Robots (MiR) és az AutoGuide Mobile Robots, hogy ezentúl együtt, egy vállalatként szállítsanak autonóm mobil robotokat (AMR-eket), amelyek jelenleg az automatizálás egyik leggyorsabban növekvő szegmensét képviselik. Szeptember végétől az integrált vállalat hivatalosan Mobile Industrial Robots (MiR) néven folytatja, az elnöki pozíciót pedig a hosszú ideje a Teradyne-t erősítő igazgató, Walter Vahey tölti be. A vállalat központja a dániai Odensében lesz, ahol az eredeti MiR 2013-as alapítása óta irányítja globális tevékenységeit.

2022. október 7. 11:28

Greenfish Icon Editor Pro 4.0

Ingyenes ikon- és kurzorszerkesztő program, amely támogatja a rétegek és különböző effektek használatát.

2022. október 7. 11:12

Akár 100 millió forintos bevételkiesést is okozhat egy vállalatnál az IT munkaerő hiánya

A fejlesztés területén is érzik a vállalatok az akkut IT munkaerőhiányt, legtöbben két éve nem tudják betölteni a meghirdetett pozíciókat. Vannak vállalatok, ahol 50-100 millió forintos kiesést okoztak az IT fejlesztők hiánya miatt elhalasztott projektek, azonban a módszertani szemléletváltás enyhítheti a problémát – derül ki az Oriana „Üzleti alkalmazásfejlesztés és üzleti folyamatok digitalizációjának helyzete 2022” című vezetői kutatásából. A low-code, no-code platformok olyan szakemberek, vagyis citizen developerek kezébe adják a fejlesztés szabadságát, akik ezzel az eszközzel saját munkájuk hatékonyságát és a vállalat eredményességét növelik, miközben enyhítik a fejlesztői hiányt. A témában Bakk József, az IDC Magyarország vezetője is állást foglalt. 

2022. október 7. 09:58

A jelenlegi gazdasági helyzet meglepő hatással van a műszaki eszközök árára

Nem érdemes halogatni, ha műszaki cikket szeretnénk vásárolni. Szakemberek szerint semmi nem utal arra, hogy a műszaki cikkek árai csökkennének, így ha valaki laptop vagy asztali számítógép vásárlásán gondolkozik érdemes még az év végi áremelkedés előtt beruházni. Várhatóan hamarosan a szállítási díjak is emelkedni fognak, a webáruházak esetében pedig nem kizárt, hogy búcsút mondhatunk az ingyenes kiszállításnak is.

2022. október 7. 09:01

Az ELTE két oktatója kapta az idei Gács András-díjat

Bérczi Kristóf, az ELTE TTK Matematikai Intézet Operációkutatási Tanszékének adjunktusa, valamint Frenkel Péter, az ELTE Algebra és Számelmélet Tanszékének habilitált docense kapta a rangos elismerést a matematika egyetemi oktatásban nyújtott kiváló teljesítményéért. 

2022. október 6. 22:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Netezz biztonságban! – kreatív pályázatot hirdet diákoknak az ESET

2022. október 5. 15:10

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00