WiFi-GPRS roaming szolgáltatást tesztel a brit mentőszolgálat

Milkovits Gábor, 2004. április 24. 21:33
Közel kétéves várakozás után végre a gyakorlatban is kezd megjelenni a helyi (WiFi) és szélesebb körű (GPRS) vezeték nélküli szélessávú hálózatokat automatikusan felváltva használó mobiltechnológia.
A WiFi-GPRS roaming szolgáltatás egyik első haszonélvezője a brit mentőszolgálat, és persze az általuk szállított páciensek. A Broadbeam által kínált Smart IP 3.0 szolgáltatás összesen öt hálózat közötti zökkenőmentes váltást tesz lehetővé: a mentősök például az állomás közelében WiFi-n keresztül tölthetik le a sérültekhez és betegekhez útbaigazító térképeket, a távolabbi helyszínekről pedig GPRS segítségével továbbíthatnak a fogadó kórházakba azonnal létfontosságú adatokat a betegekről. A megoldás jelentősen lerövidíti a mentőautóknak a helyszínre való eljutásához szükséges időt: míg korábban átlagosan egy percet vett igénybe, amíg a központ szóban eligazította a kocsik személyzetét, akiknek ezután még meg kellett keresniük a pontos helyet a térképen, addig most az adatok továbbítása és a helyszín kikeresése a térkép-adatbázisból együttesen mintegy 2 másodpercig tart. A Broadbeam által IntelliSwitching névre keresztelt szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a felhasználók előre meghatározzák, melyik hálózatot részesítik előnyben a többivel szemben, amennyiben az adott körzetben több hálózat is elérhető. Amikor a mentőautó elhagyja mondjuk a WiFi vételi körzetet, a készülék az előre beállított preferenciák alapján automatikusan átvált az adott helyszínen elérhető rendszerek közül arra, amelyiket a mobilkészülék tulajdonosa előzetesen a legelőnyösebbként kiválasztott. Amennyiben a rendszerek közötti váltás éppen hívás/adattovábbítás közben történik, a szolgáltató szoftvere automatikusan visszakeresi azt a helyet, ahol a kommunikáció megszakadt, és onnan folytatja a kapcsolódást a másik hálózaton keresztül.

Elemzők szerint a vállalati ügyfelek lelkesen fogják fogadni a szolgáltatást, különösen mivel a preferencia-beállítások ár- és minőségi szempontok alapján tetszőlegesen módosíthatók, jóval rugalmasabb stratégiát téve lehetővé a vezeték nélküli alkalmazások területén, mint korábban.
Kulcsszavak: GPRS egészségügy Wi-Fi

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53

Rekord összeget költenek a cégek IT-ra

2021. június 7. 17:38

Kihirdették az Év Gyára verseny nyerteseit

2021. május 31. 09:54

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40