Egy moszkvai színházat barangolhatunk be a Street View-val

forrás: Prím Online, 2015. február 15. 16:10

A Google Street View szolgáltatásával számos helyet bebarangozhatunk, többek között különféle kulturális intézményeken is tehetünk virtuális sétát. Ezúttal egy újabb célponttal bővült a sor: a moszkvai Bolsoj Színházba látogathatnak a résztvevők, ahol online kiállítások is várják az internetezőket.

A moszkvai Nagyszínház – orosz nevén Bolsoj Színház – Oroszország egyik szimbóluma. Látogatók ezrei érkeznek a világ minden szegletéből Moszkvába azért, hogy lássák a méltán ünnepelt orosz balett előadásait és olyan világhírű operákat hallgassanak mint Glinka, Rimszkij-Korszakov, Verdi és Wagner, valamint Mozart és Strauss művei. A Bolsoj Színházban olyan zeneszerzők vezényeltek mint Csajkovszkij és Rachmaninoff, olyan operaénekesek léptek fel mint Saljapin, és Lemesev, valamint olyan balettművészek táncoltak mint Maximova és Vasiliev.

 

A Google Kulturális Intézetének oldalán az internetezők virtuális túrát tehetnek a moszkvai Nagyszínházban, közelebbről is megismerhetik eseménydús történetét, felállhatnak a világ egyik leghíresebb színpadára, és még a zenekari árokba is bepillanthatnak. 

A Bolsoj Színház virtuális bejárásához elég a Google Térkép Street View nézetén vagy a Google Kulturális Intézetének oldalán rákeresni a moszkvai intézményre. Az előtérben látható csempék pontos másolatai a XIX. századi eredetinek. Érdekesség, hogy mind a mai mind az eredeti burkolatot ugyanaz a cég készítette. Az antik lépcsősoron felsétálva az internetezők összehasonlíthatják a mai csempéket a két évszazaddal ezelőtti eredetikkel.
 


A Központi előcsarnokkal (korábbi nevén Fehér előcsarnok) a színház minden vendége találkozik. A Google Kulturális Intézetének oldalán a díszítés legapróbb részleteit is megvizsgálhatják az internetezők: a háromdimenziósnak tűnő festések ún. grisaille technikával készültek, ezért néznek úgy ki, mintha stukkók lennének a falakon.

 

A Bolsoj Színház díszítéséből részletesebb ízelítőt kaphatnak a virtuális látogatók a Nagy és a Kis Birodalmi Előcsarnokban: megnézhetik a fal ornamentikáját, az eredeti XIX. századi paneleket, és a Romanovok monogramját.

 

A színház szíve a nézőtér, ahol mindent beborítanak az aranyozott és a bíbor selyem damaszt felületek, a plafonra nézve pedig látható a híres kristálycsillár és mennyezetfestés is.
 

 

 



A virtuális séta mellett három – összesen 171 tárgyat bemutató – kiállítás is megtekinthető a Google Kulturális Intézetének oldalán. Az internetezők először láthatják a Bolsoj Színház jelmezeit és a Bolsoj Színház Múzeum fotógyűjteményét is megnézhetik, amely a színház életének izgalmas pillanatait mutatják be a XIX-XX. század fordulóján.

 

A moszkvai Nagyszínház virtuális tárlatában egy különálló kiállítás szól a színház rendkívüli művészéről, Fyodor Fedorovsky-ról, akinek a színház számos ismert előadásának látványeleme és kelléke fűződik a nevéhez. A Boris Godunov és A cár felesége című operákban még ma is használják színpadi dekorációit.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Rangos szakmai versenyen díjazták a Mercedes-Benz duális képzésének tanulóit

2 kategóriában győztek és összesen 4 dobogós helyet szereztek a Szakma Sztár Fesztiválon április 26-án a kecskeméti Mercedes-Benz Academy diákjai. Az országos versenysorozaton 21 tanuló 4 szakmában képviselte a Mercedes-Benz Hungary Kft.-t. 

2024. április 29. 13:07

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50