A lányok a jövő technológiai szakemberei

forrás: Prím Online, 2015. április 26. 14:10

9 milliárd euróval javíthatnák az Unió gazdaság teljesítményét a technológiához értő nők.  A Microsoft és az ENSZ ICT szervezete, az IU elkötelezett az európai gazdasági növekedés gyorsításában és a fiatal lányok informatikai tudásának fejlesztésében.

Flour Tomi közösségi médiaaktivitását követő egyedi mobiltelefonos alkalmazást fejleszthettek fiatal lányok a világ egyik legjelentősebb technológiai cégének, a Microsoftnak a vendégeként, a „Lányok Napja” elnevezésű rendezvényen április 23-án, csütörtökön a Graphisoft Parkban. A Nők a Tudományban Egyesület partnerségével a mobil technológiákban is élenjáró vállalat mintegy negyven, 15 és 17 év közötti lányt látott vendégül azzal a nem titkolt céllal, hogy megváltoztassa a technológiai szakemberekkel kapcsolatos sztereotípiákat és elősegítse, hogy a jövőben mind több tehetséges fiatal hölgy próbálja ki magát a technológiai iparágban. Itt ugyanis kiaknázható a kreativitás, hasznosítható a tehetség, kedvezőek a jövedelmek és nem utolsó sorban, a gazdaság azon területe ez, amely egyre nagyobb mértékben járul hozzá a világ és Európa növekedéséhez. A nők és a számítógép kapcsolata az eszköz őskoráig vezethető vissza, hiszen az Amerikai Egyesült Államokban elkészült legelső számítógépnek, az ENIAC-nak nők voltak a programozói.

 



A nők magas szintű képzése, támogatásuk, a férfiakéval azonos mértékű előremenetelük biztosítása, támogatásuk a kutatói és mérnöki pályán kiemelkedően fontos cél. Újító szellemiségük a tudományos, gazdasági és társadalmi haladás nélkülözhetetlen és előremutató tényezője – ezért hívták életre a „Lányok Napja” kezdeményezést, amelyet a Microsoft mellett más technológiai cégeknél és oktatási intézményekben is megrendeztek.

A Microsoft fiatal vendégei tesztelhették a legújabb laptopokat, telefonokat és tableteket, megtanulhatták, hogyan menedzseljék önmagukat, és alapszintű mobiltechnológiai képzésben részesültek. Technológiai- és divatszakemberektől hallhatták, melyek a legdivatosabb IT-eszközök majd egy Fluor Tomiról szóló mobil alkalmazást is készíthettek a Windows App Studio segítségével.

A Microsoft elkötelezett az oktatás, a digitális szakadék felszámolása és a felnövekvő generáció képzése iránt. Az infokommunikációs iparág biztos állást és vonzó előmeneteli lehetőséget kínál mindenki számára, így természetesen a lányokat is tárt karokkal fogadják ezen a területen. Ennek ellenére napjainkban – bár hasonló arányban használják a számítógépet és az Internetet, mint fiú kortársaik – csak ötödannyi lány választ technológiai pályát, mint fiú. A jól képzett női szakemberek hiánya következtében jelenleg a világ fejlett országaiban az infokommunikációs szektorban dolgozó női szakemberek aránya alig 20 százalék. Az elégtelen szakember utánpótlás a technológiai iparágban riasztó munkaerőhiánnyal fenyeget. Ezért az ENSZ ICT szervezetével, az ITU-val együttműködve Ausztriában, Bulgáriában, Lengyelországban, Csehországban, Dániában, Észtországban, Németországban, Olaszországban és Norvégiában rendezi meg a Lányok Napját  – Magyarország mellett.

Ezer felsőfokú végzettségű lányból csak huszonkilencen tanultak informatikai vagy technológiai szakon, és mindössze négy helyezkedik el a technológiai iparágban – áll ez Európai Bizottság 2013-as adataiban. Ezért fontos, hogy a középiskolás korú, 15-17 éves lányok körében a mérnök- és a természettudományos oktatást is népszerűsítsék a program résztvevői: fontos, hogy a pályaválasztás e kritikus korszakában hívják fel a Z-generációba tartozó lányok figyelmét arra, hogy a technológiát nem csak használhatják, de maguk is alakíthatják. A bizottság friss becslései szerint, ha a nők részt vennének az iparág munkájában, 9 milliárd euróval lenne javítható az uniós gazdaság teljesítménye.

„Az informatikai és a technológiai tudás fejlesztése hosszú távon növeli ez Európai Unió versenyképességét. Nem hagyhatjuk kihasználatlanul a tehetséget, ezért társadalmi kötelességnek érezzük, hogy ne csak képezzük a lányokat, de inspiráljuk is őket arra, hogy a műszaki pályákat válasszák” – mondta Friedl Zsuzsanna, a Microsoft Magyarország HR igazgatója. Hozzátette: „a technológiai cégek, a nőkkel foglalkozó civil szervezetek és a felsőoktatási intézmények együtt tudják jobbá tenni a világot.”
 

Kulcsszavak: programozás nők Microsoft

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50