A Kodak a Comdexen

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2000. november 16. 11:58
A fotós óriáscég, a Kodak is részt vesz Las Vegasban a Comdexen, ahol a cég elnöke, Dan Carp beszámolt a vállalat jövőbeli terveiről.
Carp kifejtette véleményét az új digitális eszközökről, és egyértelművé tette, hogy a Kodak továbbra is meg szeretné tartani piacvezető szerepét, valamint erősíteni kívánja az új digitális fényképezőgépek, nyomtatók és grafikus megjelenítési eszközök kifejlesztésében játszott fontos szerepét.

A cég elnöke show-elemekkel tarkított bevezető után tartotta meg beszédét. Először parodisták léptek színpadra, majd a híres Siegfried és Roy művészpáros próbálta egy nem túl meggyőző előadással szórakoztatni a közönséget. Ezután egy 100 tagú gyermekkórus elénekelte a True Colors című számot, és végül Dan Carp elkezdte mondandóját, melyben több új digitális termékről és szolgáltatásról tett említést.

A beszéd fő vonala arról szólt, hogy a fotografikus printerek piacvezetője, a Kodak a jövőben az egész digitális kép-előállítási piacon főszerepet szeretne betölteni. Az IDC piackutatói szerint a digitális fényképezőgépek piaca 2000 és 2004 között 74 százalékkal fog növekedni, és ezen eszközök darabszáma addigra eléri a 44 milliót. Abban az esetben, ha tényleg ennyi digitális fényképezőgép kerül majd piacra, akkor az ezekkel az eszközökkel készített képeket a felhasználók majd ki is szeretnék valahogy nyomtatni, így a fotónyomtatási piacon is nagy erővel kíván részt venni a Kodak.

A beszéd után este Carp a ZDNet-nek adott interjújában elmondta, hogy a cég 900 millió dollárt (270 milliárd forint) kíván az új kutatásokra és fejlesztésekre fordítani, és ennek az összegnek a háromnegyedét a Kodak digitális fotózási részlege kapja majd. Ezenkívül kiemelte az internetnek a digitális képalkotás fejlődésében játszott fontos szerepét is.

Az újdonságok között megemlített egy rádiófrekvenciás digitális fényképezőgépet, melyet elég a számítógép közelében lerakni az asztalra, és vezeték nélkül képes átvinni a tárolt képeket a PC-re. Bemutatott még egy olyan gyönyörű képet is, melyet egy 16 megapixeles (!) géppel készítettek. Ezek a mai átlagos gépek felbontásánál több mint ötször nagyobb felbontást nyújtó újdonságok már a jövő év folyamán megjelenhetnek a kiskereskedelemben. Bejelentett egy új, OLED (organic light electric diode) technológiájú, a mai LCD-kijelzőknél jobb minőséget produkáló displayt is, melynek a fogyasztása szinte elenyésző a ma elterjedt technikákhoz képest. Az OLED technológia a Kodak tervei szerint öt éven belül 1-5 milliárd bevételt hozhat majd a cégnek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50