A Rambus keze az nVidiát is elérte

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2000. december 11. 21:54
Számos másik cég után a Rambus most úgy tűnik, a grafikus chipjeiről híres nVidiát is célba vette. A cég jogi lépéseket helyezett kilátásba, amennyiben az nVidia nem vásárolja meg licenszét.
A Rambus, amely eredetileg memóriatechnológiák kifejlesztésére szakosodott társaság volt, mostanában inkább egy egyszerűbb módja felé fordult a pénzkeresésnek. Úton-útfélen mindenkitől licenszdíjat követel, ha kell jogi úton. A Rambus tulajdonában van a Rambus DRAM, valamint a DDR-SDRAM memóriatechnológiák szabadalma is. A cég jelenleg perben áll a Micron, Hyundai és Infineon memóriagyártókkal, mivel azok megtagadták a licenszdíj fizetését. A Samsung és a NEC szerződést kötött a céggel, így törvényesen jogosult a Rambus DRAM és a DDR-SDRAM memóriamodulok gyártására.

Az nVidia hivatalos közleménye szerint a Rambus figyelmeztető üzenetet küldött nekik, hogy az általuk gyártott grafikus chipekben alkalmazott technológia megsérti a Rambus szabadalmait. A Rambus egyúttal licenszdíj fizetésére kérte fel a céget. Az nVidia azt állítja, hogy semmilyen Rambus szabadalmat nem sértett meg, ezért fizetni sem hajlandó.

Az nVidia egyik szóvivője szerint a cég tárgyal a Rambussal, de nem valószínű, hogy megegyezésre jutnak, így marad a jogi út.

Az nVidia korábban már több hasonló esetben is érintett volt, többek között az SGI és az S3-mal állt perben. Mindkét esetben keresztlicensz-szerződés lett a dologból, de az SGI esetében még kompenzációs díj fizetésére is sor került az nVidia részéről. Az nVidia jelen pillanatban is perben áll a 3dfx-szel, mivel az saját technológiáját vélte felfedezni az nVidia termékeiben.

A levegőben lógó Rambus-nVidia perrel lassan kisebbségbe szorulnak a Rambus által MÉG be nem perelt számítástechnikai cégek kommentálja a www.theregister.co.uk.

Kulcsszavak: jog Rambus NVIDIA

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38