Tőzsdére készül az Index.hu

, 2001. január 4. 23:43
Az Index.hu Rt. internetes tartalomszolgáltató sajtótájékoztatón adta hírül, hogy az idei év első kilenc hónapjában 248 millió forint árbevételt ért el, éves szinten pedig 370-380 millió forintra számít. Ez az összeg több mint négyszerese a tavalyi forgalomnak, s bár a cég ezzel együtt még az idén is veszteséges lesz, Braun Róbert, a társaság vezérigazgató-helyettese bejelentette, hogy megkezdték a tárgyalásokat a Budapesti Értéktőzsdével részvényeik jövő évi tőzsdei bevezetéséről.
Fél év telt el azóta, hogy a frankfurti Deutsche Balaton AG két leányvállalatán, a Net.IPO AG internetbefektetési bankon és a Német Befektetési Rt.-n keresztül pénzügyi befektetőként 25,1% tulajdonrészt szerzett az Index.hu Rt.-ben. A tájékoztatón elhangzott, 158 munkatárssal elért tényadatokból: az Index.hu havi oldalletöltésének száma 11 083 643 (2000. október 21. és november 20. között, forrás: Medián Kft. - Webaudit), a regisztrált felhasználószám 101 190, a havi egyedi felhasználók száma 335 ezer, a hirdetési ár 8-12 ezer forint (CPT). Az I-III. negyedévi 248 millió forintos árbevétel 70 százaléka hirdetésekből, szponzori díjakból és elektronikus kereskedelmi (B2C) tevékenységből, 30%-a pedig internetes szoftvermegoldások, applikációs és egyéb üzleti megoldások (B2B) értékesítéséből származik. A bevételi adatok év végére - a 2000. évi tervet 20%-kal meghaladva - a 370-380 millió forintot is elérhetik.

A "hírgyártás" a legköltségesebb

Braun Róbert hangsúlyozta, hogy a reklámbevételek tekintetében az Index.hu mind Magyarországon, mind a régióban a legnagyobbnak számít: Csehország és Lengyelország adatait is felülmúlja. Megállapította azonban, hogy a legújabb adatok szerint Magyarország az internetfejlettség szempontjából elveszítette a korábban meglévő 1-1,5 éves előnyét. Ezt azzal magyarázta, hogy hazánkban nincs ingyenes hozzáférés, miközben Csehországban öt szolgáltató, Lengyelországban pedig a nemzeti telefontársaság nyújt ingyenes internetes hozzáférést. Az Index.hu ingyenes internet-hozzáférésről szóló üzleti ajánlatot tesz novemberben a Matávnak. Ennek lényege, hogy a Matáv által biztosított telefonszám felhívásával lenne elérhető az interszolgáltatás, a telefondíjból származó bevételt pedig a Matáv megosztaná az Index.huval. Ez az üzleti modell működik több európai országban is.

Új Péter, az Index.hu hírigazgatója kitért arra, hogy a társaság saját hírgyártása a legköltségesebb az összes tevékenység közül, ám ez biztosítja a legnagyobb reklámbevételt. Új elmondta, hogy az Index.hu, az Origo.hu tartalomszolgáltatója, valamint az MTI közösen szeretne fellépni az úgynevezett "hírlopások" ellen, mivel sok internetes vállalkozás és egyes médiatársaságok is forrásmegjelölés nélkül használják a három hírszolgáltató anyagait.

Tőzsdére menni

Novemberben az Index.hu Rt. a 4Sale Hungary Kft.-vel írt alá közös e-kereskedelmi áruház üzemeltetésére vonatkozó szerződést, s ugyancsak ebben a hónapban feltételes megállapodást kötött a FoxArt Kft.-vel 25,1%-nyi, a már említett 4Sale-lel pedig 10%-nyi tulajdonrész feltételes megvásárlásáról. Következő célként - a tulajdonosok profitszerzési törekvésének eleget téve - a tőzsdeérettség elérését jelölte meg Braun Péter. Ehhez a kezdeti lépéseket megtéve a pénzügyileg átlátható működés érdekében a nemzetközi auditor Deloitte&Touche hazai leányvállalatával szerződtek, a tőzsdére vezetéshez nemzetközileg is elismert jogászokat (Szecskai és Tsa), illetve ma még meg nem nevezett nemzetközi bankot választottak.

A nemzetközi piacuk bővítésére tett év eleji ígéretüknek megfelelően, mondta Braun Péter, a második legnagyobb cseh portállal, a NetCentrummal és a lengyel piacvezető portállal, a VirtualNet Polskával történő stratégiai együttműködésük kimunkálását is megkezdték. Egy, a NetCentrummal történt megállapodásuk értelmében pedig az ott kifejlesztett - s már dobozos termékként is kapható, az IBM és az Intel által preferált - webkeresőt lincenceltek, és vezettek be Magyarországon.

Kulcsszavak: Index +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38