Kódolt válaszok a járványhelyzet kihívásaira

Henger Attila, 2020. december 2. 13:31

„Lásd el az embereket élelemmel, de vigyázz arra, hogy ne fertőzd meg őket!” Ez a feladat abban a retro hangulatú, összetett kódolást igénylő menedzsment-szimulációs játékban, amely egyike volt a Formáld a világod! <19 Szabadfogású Számítógép Verseny díjazott projektjeinek. Összesen mintegy 250 pályamunkát adtak be a C3 Alapítvány szervezésében és a Microsoft Magyarország támogatásával immár 18. alkalommal megrendezett megmérettetésre. Több pályázat a karanténhelyzetre reflektált, ahogy a díjkiosztó ünnepség is az online térben zajlott le, a díjazott pályamunkákból álló labirintus-kiállítás pedig biztonságos módon, a szervező honlapján tekinthető meg.

19 éven aluli fiatalok mintegy 250 pályaművet küldtek be az idén 18. alkalommal megrendezett Formáld a világod! <19 Szabadfogású Számítógép Versenyre. A szakmai zsűri – amelyben a Microsoft Magyarország is képviseltette magát – 13 projektet talált érdemesnek a díjazásra és bemutatásra. A pályázat elnevezéséhez hűen ebben az évben is bármilyen informatikai megoldással lehetett pályázni. A nyertes munkákban nem a felhasznált technológia bonyolultságát vagy fejlettségét, hanem az ötletet, a kreativitást díjazta a zsűri. Ebben az évben számos alkotás reagált napjaink legfőbb kihívására, a járványhelyzetre, újszerű informatikai megoldásokkal vagy művészi alkotásokkal.

 

A biztonságos élelmiszer-ellátást szimuláló játék, a Keep ’em alive mellett – amelyben egy város lakóit kell élelemmel ellátni futárok segítségével, de úgy, hogy közben se ők, se mások ne fertőződjenek meg – volt olyan pályamű is, amelyik az ebola vírus terjedését modellezte. Egy 14 éves diák pedig Maszkimum című projektjében a maszkot nem viselő emberek felismerésére képes, nyílt forráskódú eszköz-program kombinációt, egy kapurendszert fejlesztett. A Két béka című animáció a koronavírus miatt otthon ragadt testvérek mindennapjait mutatja be érzékletesen, a színek, a törlés és radírozás dramaturgiai eszközeit kiválóan alkalmazva. A díjazott projektek közé került a felelős viselkedést bemutató stop-motion animáció, amelyben a főhős Berci járja be a nézővel együtt a saját, ismerős, barátságos, de vírussal sújtott világát. A járványhelyzetben kiemelt fontosságú kooperáció szerepére hívja föl a figyelmet az is, hogy a verseny korábbi győztesei digitális műhelyt indítottak tavasszal, ahol karanténkompatibilis projektekre készítették fel a versenyzőket.

 

 

Azokból a projektekből sem hiányzott a kreativitás és a tudás, amelyek nem a vírushelyzetre koncentráltak. Nagyra értékelte a zsűri annak a 11 éves fiúnak a teljesítményét, aki képes volt olyan labirintust kódolni, ahol a fény- és árnyékvetítés bonyolult algoritmusa rajzolja ki a sötétben az útvesztő falait. A Buildup készítői olyan virtuálisvalóság-alapú oktatórendszert dolgoztak ki, amelynek segítségével a térgeometria különböző kérdésköreit lehet a szó szoros és átvitt értelmében körbejárni. Aki szeretné mind a 13 díjazott projektet megismerni, annak érdemes azt a virtuális labirintust is fölkeresni, ahol a pályaműveket kiállították.

 

„Ez a verseny az együttműködésről szól: a fiatalok közösen, egymást is inspirálva alkotják meg a pályaműveket, a Microsoft pedig a szakértelmével járul hozzá a zsűri munkájához és gazdagítja a gyermekfoglalkozások kínálatát” – mondta Peternák Miklós, a C3 Alapítvány igazgatója. „A célunk is közös: az, hogy bemutassuk, a számítástechnika milyen változatos módokon adhat válaszokat a mindennapi életünk legkülönfélébb problémáira. Szeretnénk a fiatalokat megismertetni a mesterséges intelligencia világával is, amelyhez szintén segítséget kapunk a Microsofttól.”

 

„Amellett, hogy törekvéseink teljesen azonosak, azért is támogatjuk örömmel a Szabadfogású Számítógép Versenyt, mert épp arra ébreszti rá a fiatalokat, hogy a számítástechnika remek eszköz a kreativitásuk kibontakoztatására. Ha pedig a kódolás már tizenéves korban örömteli élménnyé válik, nagyobb eséllyel fogják a gyerekek az informatikát választani, ha majd egyszer a továbbtanulásról, hivatásról kell dönteniük” – mondta Tóth András zsűritag, a Microsoft Magyarország marketingkommunikációs vezetője hozzátéve, hogy a digitális írástudás ma már alapkövetelmény jóformán bármilyen szakmában.

 

A versenyt idén júniusban hirdette meg a C3 Alapítvány. A pályamunkák beadásának határideje október 12. volt, így a gyerekek a nyári szünetben dolgozhattak a nagyobb volumenű alkotásokon. A mintegy 250 pályamű mezőnyét egy előzsűri szűkítette le, majd novemberben a szakmai zsűri választotta ki a 13 nyertes projektet. A díjátadó minden évben a verseny fő eseménye, és egy kiállításmegnyitóval, workshopokkal tarkított egész napos program része. A seregszemlét idén az online térben valósították meg szervezők. A verseny elmúlt 18 évének áttekintése jól mutatja, milyen robbanásszerűen fejlődött a technológia az utóbbi években, hogyan használták fel a versenyző fiatalok az újításokat egyre kreatívabb módokon, miközben az évek során örvendetes módon folyamatosan emelkedett a résztvevők között a lányok száma.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50