Az űrbe készül a Széchenyi-egyetem

forrás: Prím Online, 2022. július 30. 15:11

A Széchenyi István Egyetem SZE-SAT csapata megalakulásakor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy saját készítésű műholdat juttat az égboltra. A hallgatók e folyamat fontos állomásához érkeztek, hiszen elkészítették és letesztelték azt a modult, amely a közeljövőben az intézmény és Győr nevét sugározva hirdetheti a Föld országai felé, hogy a Széchenyi István Egyetem feljutott az űrbe. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) műholdja decemberben viheti magával a győri fejlesztésű kommunikációs panelt a kozmoszba.

A BME által fejlesztett MRC 100 műhold összeállításában számos egyetem közreműködik. A Széchenyi István Egyetem Jedlik Ányos Gépész és Villamosmérnöki Szakkollégium SZE-SAT szekciója nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy a műholdon belüli adatkommunikáció fejlesztése érdekében megalkosson egy 30-szor 30-szor 3 milliméteres panelt, amely rövid szöveges üzeneteket sugároz a Földre. Érdekesség, hogy a mindössze 2,1 gramm súlyú eszközt szó szerint patikamérlegen mérlegelték, hiszen ezredgramm pontosságú mérésre volt szükség. 

 

Marton Gábor, Magda Martin és Keresztény Dániel az űrbe készülő kommunikációs mini-modullal. (Fotó: Horváth Márton)

 

„Tavaly év végén értesültünk a lehetőségről, majd az év elejére konkretizálódott, hogy milyen paramétereknek kell megfelelnünk. Ezután gőzerővel kezdtünk dolgozni a projekten, és februárra már el is készült a nulladik panelünk” – tekintett vissza a kezdetekre Marton Gábor, aki 2007-ben végzett az intézmény automatizálási szakán, így Széchenyi alumniként koordinálja a hallgatók munkáját. Hozzátette, több nehézséggel is meg kellett küzdeniük, mint a chiphiány vagy a koncepciójuk újragondolása, végül igazi csapatmunkával megoldották a feladatot.

 

„A modullal az elsődleges cél, hogy a fellövés után az előre leprogramozott üzenetek foghatók legyenek a Földön. Ha ez sikerül, akkor bárki dekódolhatja városunk és egyetemünk, a SZE-SAT labor, illetve a készítők nevét is. Az abszolút siker az lenne, ha a műhold teljes működése alatt foghatnánk ezeket a jeleket” – hangsúlyozta Magda Martin, aki a modul programját gyúrta egybe. A hardver fejlesztéséért felelős Keresztény Dániel hozzátette, a Széchenyi-egyetem központi épületének tetején található az antenna, amellyel veszik majd az üzeneteket és nyomon követik a műhold működését. „A berendezés hamarosan új forgatómotort kap, így a következő feladat a vezérlés programozása, a vételtechnika kialakítása. Az év végére tervezett startig ezzel is készen kell állnunk” – fogalmazott a hallgató.

 

A Széchenyi-egyetem hallgatói által fejlesztett panel valamivel nagyobb, mint egy százforintos, de kisebb, mint egy Pilóta keksz. A képen látható édességet a SZE-SAT csapat egy meteorológiai ballon „fedélzetén” 32 kilométeres magasságba repítette, vagyis a szonda egy igazi Pilótával repült. (Fotó: Horváth Márton)

 

A csapat nyár elejére több modult is legyártott, majd a fejlesztést sokrétű teszteknek vetették alá. A hősokkteszt során rövid időn belül két szélsőséges hőmérsékletnek, mínusz 40 és plusz 60 foknak tették ki a panelt, majd a klímakamrában folyamatos hőmérséklet-változásokat generáltak, de rázósokktesztet is végeztek, amelyekkel a kilövésnél illetve az űrben várható körülményeket szimulálták. Röntgen- és CT-vizsgálatnak is alávetették az eszközt annak érdekében, hogy a forrasztások minőségéről is megbizonyosodjanak. „Végezetül egy hosszú idejű tesztet is elvégeztünk, amelynek során egy hétig üzemeltettük, ezzel bejárattuk a modult a Föld körüli feladatteljesítéséhez” – fejtette ki Marton Gábor.

 

A csapat tagjai hangsúlyozták, hogy a panel elkészítése során rengeteg tapasztalatot szereztek, és ezáltal közelebb kerültek kitűzött céljukhoz, a Széchenyi-egyetem saját műholdjának elkészítéséhez. „A műholdépítés és pályára állítás összetett feladat, ezért van közöttünk villamosmérnök, jogász, közgazdász hallgató egyaránt” – emelte ki Keresztény Dániel. Magda Martin hozzátette, akit e terület érdekel, szívesen látják a csapatnál, hiszen a hallgatók egymástól is sokat tudnak tanulni: „Van, aki gyártástechnológiában, van, aki mérési vagy jogi területen jártasabb, így egymást egészítjük ki, egymást inspiráljuk.” Marton Gábor mindezt azzal toldotta meg, hogy a SZE-SAT szeretné megszólítani az űrkutatás iránt érdeklődő közép- és felsőoktatásban tanuló fiatalokat, a szakkollégium pedig támogatja a diákok tudományos kutatásait, Tudományos Diákköri Konferencián való részvételüket. Az egyetemi műhold megépítésébe a helyi cégeket is bevonnák, hogy összefogással, a partnerekkel közösen vigyék Győr hírét egészen a csillagos égig.

 

A fejlesztők a panellel a Széchenyi István Egyetem tetején, a háttérben az antennával, amellyel a műholdra kerülő modul jeleit készülnek fogni. (Fotó: Horváth Márton)

 

„Nagyon büszkék vagyunk a hallgatóinkra és segítőikre, akik ebben a munkában részt vettek. Neil Armstrong szállóigévé nemesült mondata után ez kis lépés az embernek, de nagy lépés a Széchenyi István Egyetemnek. Valóban nem túl nagy az a harminc milliméteres nyomtatott áramköri lap, amelyet egyetemünk hallgatói alkottak, de mégis egy olyan fejlesztés, amely a világűrben keringve viszi hírnevét egyetemünknek” – fogalmazott dr. Vári Péter, a Széchenyi-egyetem docense, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgató-helyettese. Hozzátette, minden szükséges tudás fellelhető az egyetem különböző karain, ezért – ha a fiatalokban megvan a kellő kitartás – az elkövetkező években saját kisműholdat juttathatnak a világűrbe. „Kevés felsőoktatási intézmény mondhatja el magáról, hogy hallgatói űreszközöket fejleszthetnek, a Széchenyi István Egyetemen viszont még erre is van lehetőség” – zárta dr. Vári Péter.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36