22 év volt az átlagéletkor a Code #LikeABosch ötletversenyen

forrás: Prím Online, 2023. október 10. 13:16

24 órán át pörögtek az agykerekek és kopogtak az ujjak a billentyűzeten a Bosch és a CraftHub közös szervezésű hackathonján a budapesti Gamerlandben. Összesen 110 csapat ötletelt gőzerővel, hogy a lehető legjobb megoldást hozzák a hardveres és szoftveres kihívásokra, és a zsűri tetszését elnyerve megaphassák az akár 8000 eurós pénzdíjat. A Code #LikeABosch vonzereje azonban nem csak ebben rejlik, hiszen amellett, hogy igazi közösségformáló és networking élmény, lehetőséget ad a fiatal indulóknak, hogy fejlesztéseikkel a saját jövőjükbe is fektessenek. Az idei fődíjat egy olyan innováció nyerte el, mely a vezetéstámogató rendszerek új generációját képviseli: a komplex ütközéselkerülő megoldás biztonságosabbá teszi a közlekedést.

A szervezők minden várakozását felülmúlta az idei Code #LikeABosch hackathon, mely 2021-es indulása óta igazi kulteseménnyé nőtte ki magát a tettrekész fiatal innovátorok körében. Nemcsak a hangulat idézte a legmenőbb nyári fesztiválokat, de a mindössze 22 éves átlagéletkor és a 121 fős helyszíni résztvevőszám is rekordnak számít. A verseny a hazai és régiós technológiai rendezvénypiacon is kulcsszereplő CraftHub, valamint az innovációt egyik alapértékének tekintő Bosch együttműködésével jött létre, hogy lehetőséget adjon a jövő legtehetségesebb ötletgazdáinak a bemutatkozásra.

 

„A Code #LikeABosch kifejezetten a középiskolásokat, egyetemistákat és pályakezdőket szólítja meg olyan hardveres és szoftveres fejlesztések megalkotására, melyek valós, a mindennapokban jelentkező problémákra adnak választ. A megmérettetésen csapatokat formálva indulhattak el a résztvevők, és bár a hibrid formátum révén online is teljesíthették a feladatokat a vállalkozó szelleműek, nagyon örülünk, hogy a Gamerland fantasztikus helyszínén ennyien pezsegtek egyszerre az idei hackathonon” – mondja Varga Károly, az innovatív IT-rendezvényeket megvalósító CraftHub egyik alapítója és ügyvezetője. 

 

 

Ötletből valóság: a Bosch modern gépparkja is segítette a munkát

 

A rajthoz álló 110 csapatnak csupán 24 órája volt arra, hogy a Bosch hardveres vagy szoftveres kihívására a legjobb megoldást hozzák. A feladatok bemutatását követően máris rajtot vett a feszített tempójú ötletelés, hiszen a nap végére a csapatoknak és az első elképzeléseknek is össze kellett állniuk, hogy másnap már a kész fejlesztést nyújthassák be a zsűrinek egy maximum 2 perces pitch videó formájában az innováció mögött álló forráskódot tartalmazó GitHub adattárral együtt. A hardveres kihívás indulóinak idén a Bosch fúró-csavarhúzó gépéhez kellett olyan külső alkatrészt, modult vagy szolgáltatást kapcsolniuk, mely megvalósítható és hozzáadott értéket képvisel a vásárlók számára. 

 

A kategória győztese a találó nevű FÚRfang projekt lett: a szenzorokkal és komplex IoT-rendszerrel működő megoldás a diagnosztikai adatok begyűjtésével ad pontosabb képet a gép vagy a fúrófej állapotáról, így hatékonyabb és környezetkímélőbb lesz a karbantartás folyamata. A lézeres vagy ultrahangos távolságérzékelő segítségével például az optimális furat mélység is könnyebben tartható, annak eléréséről ugyanis a rendszer azonnal jelzést ad a gép motorjának – abszolút felhasználóbarát funkcióról van tehát szó. A Bosch szakértő mentorai a hackathon során végig az indulók rendelkezésére álltak, hogy tanácsaikkal és rálátásukkal segítsék az elakadó csapatokat, idén azonban még egy nagy dobással készült a cég.

 

„A Bosch legfontosabb célkitűzései közé tartozik a fiatal tehetségek támogatása. Az olyan kreativitást ösztönző események, mint a Crafthubbal megvalósított Hackathon pedig lehetőséget adnak nekik, hogy kipróbálják magukat a gyakorlatban, ipari környezetben. Éppen ezért egy mobil gépparkot is telepítettünk a helyszínre, mellyel a hardveres kihívást választók még precízebb munkát tudtak végezni, ráadásul a saját készítésű eszközeiket is meg tudták alkotni. Nagy hangsúlyt kapott tehát a valósághű feltételek megteremtése, és nagy örömmel láttuk, hogy a fiatalok egyáltalán nem ijedtek meg ettől, inkább inspirálta őket a helyzet” – mondja Somogyi András, a Bosch csoport humán erőforrásért felelős alelnöke Magyarországon és az Adria régióban. 

 

A közlekedésbiztonságot kódokkal is fejleszthetik a fiatalok

 

A szoftveres kihívás indulóinak a vezetéstámogató rendszerek új generációjáról kellett ötletelniük és egy olyan komplex megoldást létrehozni, amely a jármű teljes környezetéről és az abban észlelhető mozgásokról alkot pontos képet a közlekedésbiztonság jegyében. A nyertes a Crash #LikeABosch lett: a csapat azzal nyerte el a zsűri tetszését, hogy az összetett problémára egyszerű választ adott egy kamera és egy ötletes szoftveres rendszer kombinálásával. A koncepciójuk az volt, hogy míg jelenleg a modern vezetéstámogatás gyakorlatilag csak a felső kategóriás járművekben érhető el, ennek nem feltétlenül kell így lennie. A legjobb 8 csapat a döntőben mérhette össze tudását, mégpedig úgy, hogy élőben mutatták be munkájukat az összes induló előtt.

 

 

„Az abszolút fődíjat az ALSET vitte el, egy olyan biztonsági rendszer, mely algoritmusok segítségével monitorozza a jármű környezetét és méri fel az esetleges kockázatokat. Képes a különböző akadályokat sebességük és röppályájuk alapján azonosítani, ráadásul meghatározza az optimális megoldást az ütközés elkerülésére vagy mérséklésére. Az egyes kihívások bajnokai 3000-3000 eurót nyertek, míg az abszolút győztes csapat 5000 euróval gazdagodott, emellett viszont nevet is szerezhettek a közösségben és lelkes szakmai támogatókat a Bosch mentorai és zsűrije körében” – tette hozzá Varga Károly.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36