Magas jogdíjat szabott a Rambus

Tóth Kristóf, 2001. május 3. 22:28
A memóriatechnológiákat fejlesztő Rambus Inc. szabad hozzáférést engedett a társaság azon okmányaihoz, amelyekben a memóriagyártók álal fizetendő jogdíjak mértéke található.
A Rambus Inc.-Infineon Technologies AG per azért indult, mert az Infineon nem volt hajlandó jogdíjat fizetni a mindezt állítólag jogszerűtlenül kérő Rambusnak. A Rambus DRAM memóriák kifejlesztője a közzétett információk szerint 3,5%-os jogdíjat követelt minden eladott DDR-SDRAM modul után, miközben az SDRAM hasonló jogdíja mindössze 0,75%. A Rambus vezetői megerősítették az információt, miszerint a DDR-SDRAM modulok után nagyjából 3,5% jogdíjat állapított meg a társaság.

A magas jogdíj magyarázatot ad arra is, hogy miért választották a Micron, a Hyundai és az Infineon termékeit. A kiélezett versenyhelyzetben működő DRAM-gyártók számára minden fillér fontos, és a tulajdonképpen haszon nélkül működő gyárak számára minden további kiadás problémát okoz.

A Rambus ennek ellenére számos memóriagyártót rávett a jogdíj fizetésére, köztük a piacvezető Samsungot is. A Rambus partnerei minden eladott SDRAM, DDR-SDRAM vagy éppen Rambus DRAM modul árának adott hányadát a Rambusnak adja. A jogdíjak a hírek szerint később csökkenni fognak, de amennyiben a Napster-Infineon Technologies per az Infineon sikerével zárul, várhatóan a legtöbb partnercég felbontja a megállapodást.

A Rambus DRAM licencdíja 1-2% körül van, aminél a DDR-SDRAM 3,5%-os értéke jóval nagyobb. A DDR nagyobb licencdíját a Rambus azért vezette be, hogy az új DRAM-típus ne legyen akkora árfölényben a Rambus DRAM-hoz képest. A jogdíj összege "igen nagy, a nemzetközi gyártók a licencelt chiptechnológiákért ugyanis átlagosan 0,5-1%-ot fizetnek" - mondta a CNet-nek Nathan Brookwood, az Insight 64 elemzője.

Kulcsszavak: jog Rambus

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36