PanTel - év végére nullszaldó körüli EBITDA

MTI Sajtóadatbank, 2001. június 12. 07:34
A PanTel Távközlési és Telekommunikációs Rt. kamat- és adófizetés, értékcsökkenés és tőketörlesztés előtti eredménye (EBITDA) év végére várhatóan nullszaldó körül alakul, miközben a társaság árbevétele eléri a 10-11 milliárd forintot - közölte Wouter Janssen, a vállalat pénzügyi vezérigazgató-helyettese.
A pénzügyi vezérigazgató-helyettes a PanTel idei gazdálkodásáról részleteket ugyan nem közölt, ám az első öt havi eredményekről elmondta, hogy azok a terveknek megfelelően alakultak. Wouter Janssen a társaság finanszírozásáról és adósságairól közölte: a PanTel rendelkezésére álló 80 millió eurós hitelkeretből eddig 11 millió eurót vettek fel, s a pénzt kisebb részben a működési veszteségek finanszírozására, nagyobb részben pedig beruházásokra, fejlesztésekre, szomszéd országbeli terjeszkedésre és az ügyfélkör bővítésére költötték.

A pénzügyi vezérigazgató-helyettes a határon túli terjeszkedés kapcsán elmondta, hogy Romániában öt hónapja nyújtanak egy helyi vállalat közreműködésével széles sávú távközlési szolgáltatást. Wouter Janssen a romániai befektetéssel kapcsolatban üzleti eredményeket egyelőre nem közölt, ám azt elárulta, hogy az idén és jövőre 10-15 millió eurót költenek a szomszédos országokban való terjeszkedésre. A PanTel Románián kívül Szlovákiában, Szlovéniában és Ausztriában kíván terjeszkedni.

A PanTel eladásáról a pénzügyi vezérigazgató-helyettes elmondta: felvették a kapcsolatot a potenciális érdeklődőkkel, akik a fő tulajdonos, a holland telekommunikációs cég, a KPN elvárásai szerint várhatóan június-július folyamán ismerkedhetnek meg a PanTel gazdasági, pénzügyi, piaci helyzetével. Wouter Janssen úgy vélte az eladási procedúra nem lesz gyors, mivel a részvényesek valószínűleg hosszú tárgyalásokat folytatnak majd a vevőkkel.

Arra a kérdésre, hogy mekkora lehet a PanTel piaci értéke, Wouter Janssen kifejtette: nagyon nehéz meghatározni a társaság értékét, mivel néhány hónap múlva egészen más piaci helyzetben lesz a PanTel, mint most. A pénzügyi vezérigazgató-helyettes szerint ugyanis a nyár második felében a társaságnak már minden egyes pénzügyi mutatója jelentősen javulni fog. Wouter Janssen közölte: a becslések szerint a magyarországi üzleti kommunikációs piac mintegy 100 milliárd forintra tehető.

A pénzügyi vezérigazgató-helyettes elmondta azt is, hogy a tárgyalások mai állása szerint valószínűleg már néhány héten belül megegyeznek a Mol Rt.-hez tartozó Mol Telekom megvételéről. Aláhúzta: a felek már nagyon közel vannak a megállapodáshoz.

A PanTel Rt. auditált és konszolidált eredménykimutatása szerint 2000-ben a vállalat értékesítési nettó árbevétele 5,454 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 964 millió forinttal. A PanTel működési vesztesége 2000-ben 4,8 milliárd forint volt, ami 445 millió forinttal több az egy évvel korábbinál. A társaság nettó pénzügyi bevétele 2000-ben 1,223 milliárd forint volt, 793 millió forinttal kevesebb, mint 1999-ben.

A PanTel adózás előtti vesztesége tavaly 3,582 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 2,345 milliárd forinttal. A társaság tavalyi konszolidált adófizetési kötelezettsége 63,4 millió forintot, az 1999. évi pedig 29,9 millió forintot tett ki. A PanTel éves konszolidált éves, mérleg szerinti vesztesége 3,759 milliárd forint volt 2000-ben, ami 1,319 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál.

Kulcsszavak: +céginfo Pantel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59